Basketbal wordt steeds populairder, ook in Friesland.
Basketbal wordt steeds populairder, ook in Friesland. Foto: eigen beeld.

Professionaliseren, samenwerken en ontwikkelen

Sport

HEERENVEEN - Lang was het relatief stil in de Friese basketbalwereld. In tegenstelling tot Groningen en Overijssel was er geen regionaal talentenopleiding en was slechts één team dat op het allerhoogste niveau acteerde. Nu de sport basketbal een bijzondere groei kent, gaat ook in Friesland de sport meer leven. Organisatie We Here Fryslân zet zich in om deze groei te verduurzamen, door Friese verenigingen met elkaar te verbinden en ze te helpen met bestuurlijke vraagstukken. Bovendien is er nu een Dutch Talent Team, waar Friese talenten het opnemen tegen teams uit andere regio’s. We spreken over al die ontwikkelingen met We Here Fryslân bestuurder Jan van der Werf en Marvin Dijkstra, voorzitter van Heerenveense basketbalvereniging Dyna ‘75. 

“We Here Fryslân is een onafhankelijke organisatie die basketbal onder jeugd wil promoten en bovendien wil bijdragen aan talentontwikkeling in de regio,” steekt Van Der Werf van wal. “Ongeveer vier jaar geleden, tijdens de coronacrisis, is er nieuw leven in de organisatie geblazen, vooral vanuit de behoefte van verschillende verenigingen in Friesland. Zij liepen in de praktijk tegen verschillende problemen aan; hoe zorg je ervoor dat je vereniging bestuurlijk gezond blijft, hoe leidt je jeugdige talenten goed op en hoe ga je om met vrijwilligers? Door verenigingen met elkaar te verbinden en door ze te helpen met die bestuurlijke vraagstukken hopen we dat basketbal zich in de regio verder gaat ontwikkelen.”

We Here Fryslân hoopt aan verenigingen mee te kunnen geven om vooral samen te werken, ook met externe bedrijven zoals buurtwerk, scholen en BSO’s. “Dyna heeft daarbij wel een voorbeeldfunctie,” weet Van Der Werf. “Ik heb bewondering hoe zij samenwerken met externe partijen. Ze zijn maatschappelijk betrokken en zijn echt zichtbaar in de regio. Ze zetten de sport op de kaart en dat heeft invloed op de populariteit.”
Basketbal maakt een unieke groei door in Nederland. Waar andere sporten hun ledenaantallen zien stilstaan of zelfs zien slinken, blijft basketbal maar groeien, ook in Heerenveen. Dijkstra: “We hebben negentig nieuwe leden mogen verwelkomen in drie jaar tijd, waarmee onze vereniging bijna is verdubbeld. Inmiddels zijn er voor elke leeftijdscategorie bij de jongens twee teams. Ook ons meidenteam groeit. Een voorbeeld: drie jaar geleden had vu14 slechts zes speelster, inmiddels al vijftien.”

Dat basketbal zo groeit heeft verschillende oorzaken, denken de mannen. “Tijdens de coronacrisis was basketbal één van de weinige teamsporten die door konden gaan, omdat we het buiten konden spelen,” legt Dijkstra uit. “Daarnaast waarderen jongeren het dat basketbal veel meer is dan een sport. Het is een lifestyle waarbij een hele gemeenschap bij komt kijken. Online en op straat vinden ze elkaar. Soms hoor ik de jeugdige spelers langs de lijn basketbal-termen met elkaar uitwisselen die ik totaal niet herken. Die hebben ze dat opgepakt uit TikTok en Instagramvideo’s.”

Talentontwikkeling

We Here Fryslân heeft, naast het helpen van basketbalverenigingen, nog een andere missie: ervoor zorgen dat Friese talenten zich in de regio kunnen ontwikkelen op het hoogste niveau. Van Der Werf: “Vorig seizoen speelde voor het eerst een Fries DTL-team mee en dat deden ze zeker niet slecht.” Daarnaast organiseren ze elke vrijdagavond de 3X3 Basketball Academy, waar jonge talenten hun skills kunnen opkrikken in de vorm van 3X3 basketball (waarbij er drie tegen drie gespeeld wordt, in plaats van vijf tegen vijf). 

Zin om basketbal ook eens te proberen? Je bent altijd welkom bij Dyna ‘75 en bij 3X3 BasketBall Academy Fryslân. Ga naar www.dyna75.nl of www.3x3basketballfryslan.nl voor meer informatie.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 10 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00