Afbeelding

Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom

Wonen

FRIESLAND - Het is bijna december en dus is het hoog tijd om na te denken over welke kerstboom er in huis komt te staan. Ga je voor een echte boom of kies je toch voor een kunstboom? En als je voor een echte boom gaat, welke boom is dan geschikt? Kies je voor een duurzame optie of belandt de boom na de kerstdagen linea recta op de brandstapel? Er zijn tegenwoordig gelukkig talloze opties waar je over na kunt denken als het gaat om een kerstboom. RondOm Vandaag zet een aantal opties voor je op een rijtje. 

Ieder jaar verdwijnen er miljoenen kerstbomen op de brandstapel. Dat is een belangrijke reden dat steeds meer mensen naar milieuvriendelijke(re) alternatieven zoeken. Gelukkig zijn er hele duurzame opties op het gebied van kerstbomen. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld zelfs kerstbomen huren. Je haalt een kerstboom op en brengt hem na de feestdagen weer terug, zodat deze weer teruggeplaatst kan worden in de natuur. 


Foto: Unsplash.com

Een tweedehands (kunst)boom

Je kunt ook kiezen voor een (tweedehands) kunstboom. Deze bomen zijn toch al gemaakt, dus hoe mooi is het om (goedkoop) via Marktplaats bijvoorbeeld een kunstboom van iemand over te nemen. Zo krijgen de bomen een tweede leven. Daarnaast zijn veel kunstbomen nauwelijks nog van echt te onderscheiden, waardoor het er ook gewoon prima uitziet!

Knutsel je eigen boom

Als je nog duurzamer te werk wilt gaan, kun je er ook voor kiezen om je eigen kerstboom te knutselen van duurzame materialen. Denk aan een kerstboom van stof, die je tegen de muur plakt bijvoorbeeld. Je kunt ook een duurzame kerstboom maken van (rest)hout. Niet alleen gaat zo’n boom jaren mee, het is natuurlijk ook helemaal eigen. 

Welke boom past bij jouw wensen? 

Ga je wel voor een echte kerstboom, dan is het goed om te weten wat voor boom bij jouw wensen past. De meest populaire kerstbomen zijn de Fijnspar en Nordmann. De Fijnspar is vooral bekend om zijn heerlijke dennengeur. De Nordmann geurt niet, behalve als je de naalden aanraakt. De Fijnspar is een wat goedkopere boom, waarbij de naalden sneller uitvallen dan bij de Nordmann. De Nordmann is daarentegen een wat bredere boom. Kijk daarom goed naar je huis en wat daar het beste bij past. 


Foto: Unsplash.com

Heb je een kleine woonkamer? Overweeg dan de Japanse zilverspar. Het is de kleinste in zijn soort, maar dat maakt hem niet minder aantrekkelijk. Hij is erg compact, vanwege de korte takken die dichtbij elkaar zitten. De boom brengt eveneens een heerlijke dennengeur met zich mee, waardoor dit een prima keuze is. 

Rustige en warme kleuren

Als je een boom hebt uitgezocht, is het tijd voor een passende versiering. Aankomende kerst zijn de klassieke kleuren weer een populaire optie, zoals: goud, rood en groen, Natuurlijk is het ook goed om na te gaan of dat past bij de kleuren en het interieur van je huis. Thema’s die dit jaar heersen, zijn natuur en rust. Dat wil dus zeggen: rustige en warme kleuren. Ga voor klassieke en aparte acessoires die passen in dit thema en je weet zeker dat je een boom hebt die helemaal kerstproof is. 


Foto: Unsplash.com

Ga je voor klassieke versiering, kies dan voor een combinatie van rode en goude tinten. Neem Londen als inspiratie en kies voor ballen met rijke patronen, nette jurken, pakken en andere ouderwetse attributen. Denk bijvoorbeeld aan marionetten, het theater, de metro en de telefooncel. Je zult zien dat het een prachtige klassiek geheel vormt. 


Foto: Unsplash.com

Aankomende kerst zijn de klassieke kleuren weer een populaire optie, zoals: goud, rood en groen.

Wil je toch liever een natuurlijke sfeer creëren? Ook dan zit je goed. Kies dan voor (donker)groene, oranje en bruine tinten als het gaat om de kleuren. Combineer deze kleuren met leuke attributen, zoals: paddestoelen, mos en prachtige (herfst)bladeren. Maak het geheel af met mooie pompoenen, eikels en andere natuurlijke elementen. 

Kijkend naar de trends, is het dus vooral belangrijk om de kleuren te kiezen die passen bij het thema dat je voor ogen hebt. Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt!

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 19 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00