Gemeente Smallingerland wil duizend huizen bouwen.
Gemeente Smallingerland wil duizend huizen bouwen.

Wat doet de gemeente tegen de woningnood?

Wonen

DRACHTEN - Hoewel de gekte op de woningmarkt nu een beetje tot bedaren is gekomen, blijft de woningnood in Nederland nog altijd bestaan. Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat we dit jaar een tekort hebben van zo’n 325.000 woningen in Nederland. De politiek, zowel lokaal als nationaal, is zich bewust van dit probleem en heeft de afgelopen jaren heel wat oplossingen gepresenteerd om die woningnood tegen te gaan. Het bouwen van woningen wordt geregeld door de gemeente, al kan de gemeente wel de opdracht van het rijk krijgen om meer te bouwen, en de gemeentelijke plannen worden gepresenteerd in een woonvisie. We nemen een kijkje in Woonvisie 2020-2025 van gemeente Smallingerland, die gepresenteerd is in oktober 2020.

In de huidige woningvisie van gemeente Smallingerland lezen we allereerst over de identiteit van onze gemeente. Er staat dat Smallingerland nu en in de toekomst een aantrekkelijke gemeente wil zijn om in te wonen en te leven, waarbij ze ook nadenken over de volgende generaties (en dus zuinig willen omgaan met het groen). 

1000 woningen erbij

De allereerste ambitie die in Woningvisie 2020-2025 wordt genoemd is het bouwen van duizend woningen in de gemeente. Dit moet worden bereikt met aantrekkelijke en gevarieerde nieuwbouw. Bij deze ambitie geeft de gemeente aandacht te hebben voor de veranderingen binnen huishoudens, zoals de toename van kleine huishoudens en oudere huishoudens.

Duurzaamheid

De tweede ambitie gaat over duurzaamheid. Woningen die na 2000 zijn gebouwd zijn vaak al duurzaam genoeg, maar een groot deel van de woningen die daarvoor gebouwd zijn niet. Smallingerland wil meer aandacht voor de kwaliteit van de bestaand woningen, bijvoorbeeld door eigenaren te stimuleren te verduurzamen en door afspraken te maken over duurzaam wonen met parners als Accolade en WoonFriesland. Gemeente Smallingerland wil voor 2050 geheel aardgasvrij zijn.

Oog voor senioren

Er zijn steeds meer senioren in Smallingerland, dus hier moet beleid voor gemaakt worden. De gemeente wil faciliteren dat ouderen langer thuis blijven wonen en dat er opties zijn tussen ‘thuis en tehuis’, zoals hofjes, patio’s en alternatieve woonvormen. Daarnaast willen ze dat voorzieningen goed voor elkaar zijn, waardoor ouderen ook langer thuis kunnen blijven.

Vitale dorpen

De gemeente wil dat de dorpen leefbaar blijven en dat sociale banden versterkt worden. Dat willen ze bereiken door het aanbod van voorzieningen (denk dorpshuizen, scholen en speelvoorzieningen) op peil te houden.

Sociaal wonen

Er zijn in Smallingerland verschillende doelgroepen die het moeilijk hebben een woning te vinden, zoals jongeren, urgent woningzoekende en statushouders. De gemeente wil zich inzetten voor deze mensen door tijdelijke en flexibele woonvormen te creëren.

Aanvulling

In 2022 is er een aanvullig gekomen op de woonvisie van Gemeente Smallingerland. Dit is gedaan naar aanleiding van een motie van D66. In de Woonvisie stond destijds beschreven dat er geen woonruimtes gecreërd mochten worden in Drachten onder de zeventig vierkante meter. Omdat de woningmarkt flink is veranderd sinds 2020 vond men deze minimuseis niet meer passend. De eis daarom ook losgelaten.

De Woonvisie en de aanvulling vind je op de website van de gemeente. 

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 12 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 15 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 18 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 20 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00