Ruben Deelstra viert zijn doelpunt.
Ruben Deelstra viert zijn doelpunt. Foto Robert Wagter.

Verbeten ONT legt Hardegarijp over de knie

OPEINDE - ONT won zaterdag met 4-2 van Hardegarijp en dat was een collectieve prestatie. Daarin verschilde de Opeinder formatie ook wel met de bezoekers. Die dachten als nummer twee van de ranglijst te gemakzuchtig over de wedstijd en gingen daarmee de bietenbrug op. Overigens wel de verdienste van ONT om dat te bewerkstelligen. ONT JO17-1 speler Ruben Deelstra (15 jaar) luisterde zijn debuut op met een doelpunt.

Omdat trainer/coach Tjerk Koops afwezig was vanwege de geboorte van zijn tweede kind, nam assistent-trainer Sjoerd Venema de honneurs waar. De wedstijd tussen ONT en Hardegarijp was er één tussen ONT dat wilde laten zien dat het hoger op de ranglijst hoort te staan en Hardegarijp dat hoog op de ranglijst staat en voor promotie gaat. Vanaf minuut één leek het er op dat de bezoekers het verschil op de ranglijst wel konden vertalen door het maar rustig aan te doen. Een kolfje naar de hand van een strijdend ONT dat Hardegarijp het vuur na aan de schenen legde. En zo ontspon zich voor het vele publiek een onderhoudende pot voetbal.

Het was overigens niet zo dat Hardegarijp niet liet zien de nummer twee van de ranglijst te zijn. De eerste kansen waren echt wel voor de bezoekers. ONT doelman Hidde Ament moest een schot tot corner verwerken en een inzet van Jorn Jongsma werd ook een prooi voor de ONT doelman. Marten Folkersma testte daarna Hardegarijp doelman Sybren Terlouw en Gerben Jullens deed dat met Ament. Om maar aan te geven dat het spel op en neer golfde. Waarbij aangetekend dat Hardegarijp wat makkelijker voetbalde dan ONT, maar dat ONT meer ijver aan de dag legde. Beide teams kregen hun kansen. Voor ONT deponeerde Thomas Landman de bal op de bovenkant van de lat en Jullens schoot de bal op de kruising van paal en lat. En zo waren er over en weer meer kansen.

ONT drukte de werklust vijf minuten voor rust uit in een doelpunt. Thomas Landman produceerde een voorzet en die werd door Niels Moezelaar in eigen doel gewerkt. Hardegarijp drong daarna wel aan maar zag een inzet van Jullens geblokt door Jorrit de Graaf en Jongsma liet Ament pareren op een inzet.

Tja, en de tweede helft werd voor ONT een droomstart. Binnen drie minuten was het 3-0. Vanaf de aftrap bracht Folkersma de bal voor het doel, de bal schoot door maar Landman kon de bal weer voor het doel krijgen en daar stond Janco van der Veen klaar voor een intikker. Van der Veen kon direct daarna de 3-0 niet maken in een één tegen situatie met Terlouw maar stond wel aan de basis van het derde ONT doelpunt. Freerk Veentra zorgde voor de interceptie, Van der Veen voor de pass en Folkersma voor de goal.

ONT op rozen bij die 3-0 stand? Zo voelde het nog niet want de bezoekers probeerden voetballend nog wel wat in de melk te brokkelen. Die wisten dat echter niet uit te drukken in kansen. Ook de verdienste van ONT dat de strijdbijl niet begroef. Wat niet voorkwam dat Jongsma een doelpoging over zag gaan en een schot onderkant lat geen doelpunt werd. De verbetenheid van ONT etaleerde zich het beste in een ultieme sliding van Thimo Bouma op een doorgebroken speler van Hardegarijp. Twintig minuten voor tijd kwam er toch een treffer voor de bezoekers. Jullens was de doelpuntenmaker. De ONT supporters waren best wel bang voor een tweede doelpunt voor Hardegarijp en dus de aansluittreffer. Daar stak ONT een stokje voor met een vierde doelpunt een kwartier voor afloop. En dat was een bijzonder moment. Op aangeven van Van der Veen was debutant Ruben Deelstra de doelpuntenmaker. Deelstra speelt in ONT JO171-1, en had al een wedstrijd in de benen, maar scoorde de treffer die ONT lucht gaf. Daar deed de tweede treffer van Jullens drie minuten voor tijd niets aan af.

Scheidsrechter Gjalt van Duinen uit Appingedam vond het na een paar minuutjes extra tijd wel welletjes en floot ONT naar een mooie 4-2 winst.

Door de overwinning klom ONT van plaats twaalf naar plaats tien. Nog steeds geen veilige plaats (dat is plaats negen wel). Maar het resultaat en het spel tegen Hardegarijp geeft wel vertrouwen dat een sprong naar plaats negen en mogelijk hoger kan worden gemaakt. De eerste kans daarop is zaterdag a.s. in de uitwedstrijd tegen ONR (Roden). Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00