Ook hier houdt ONT doelman Hidde Ament Eelco Bijstra (9) van scoren af. Hylke Knippels (14) is attent. Foto Robert Wagter.

Worsteling ONT duurt voort

OPEINDE - Wie had gedacht dat ONT zich na vorige week met de 0-1 winst op SC Koottstertille een beetje aan de matige resultaten had ontworsteld, kwam zaterdag bedrogen uit. ONT kwam niet verder dan een moeizame 2-2 tegen Wykels Hallum, het achtste gelijkspel. Van alle competitiegenoten speelde ONT het meest vaak gelijk. Met het gelijkspel verzilverde ONT de 0-1 overwinning van vorige week niet. Pluspunt? ONT verliet op doelsaldo de laatste plaats.

Het toverwoord afgelopen week bij ONT was ‘verzilveren’. Want zo gaat dat bij een toch wat onverwachte overwinning (de 0-1 bij SC Kootstertille). Die wordt van grotere waarde als de volgende wedstrijd wordt gewonnen. Die drang was er ook zeker bij ONT, maar het lukte niet. Achteraf mocht ONT nog erg blij zijn met een puntje. Het was worstelen tegen een compact spelend Wykels Hallum (WH) dat over de gehele wedstrijd gezien de beste kansen had.

ONT begon wel voortvarend aan de wedstrijd. Misschien wel door de voorafgaande sfeeractie van de ONT B selectie die met rookfakkels het veld in een geel/zwarte mist zetten. Al na een minuut had het 1-0 moeten zijn. De voorzet van Janco van der Veen was op maat, de vrijstaande Freerk Veenstra was te druistig en schoot vanaf elf meter over. WH kreeg binnen korte tijd de kans het beter te doen, Gwen Dijkstra strandde op ONT doelman Hidde Ament. Na vijf minuten stond toch de 1-0 op het scorebord. Van der Veen tikte bij de tweede paal een voorzet van Noël Mulder binnen. Het vlagsignaal van WH assistent-scheidsrechter Jorrit Bierma werd door scheidsrechter Jakob Klompien (hij floot een prima wedstrijd) overruled. Heel lang genoot ONT niet van de voorsprong. In de negende minuut schoot Remco Prins WH op gelijke hoogte. Verst verwijderde oorzaak van die goal? Knullig balverlies van ONT met als herstelwerk een corner tot gevolg. En daar werd uit gescoord. Dat balverlies van ONT met gevaarlijke tegenstoten van de tegenstander is iets dat dit seizoen als een soort molensteen om de nek hangt. Het leek ook wel of WH daar op zinspeelde. Het liet ONT wel voetballen en naar openingen zoeken. Maar op de juiste momenten werden passes of pogingen daartoe door de Hallumers onderbroken. Het leidde ook de 1-2 in. Na een interceptie en een lange pass raakte de bal achter de ONT verdediging en daar was Eelco Bijstra net eerder bij de bal dan Ament. In een moment eerder had Ament in een één tegen één situatie Bijstra nog van scoren af gehouden. ONT zette daar niet veel tegenover. Eigenlijk is er geen kans, of zelf een kans op en kans te melden. Mogelijkheden waren er nog wel voor de bezoekers. Bas de Groot schoot vanaf zestien meter over en, na balverlies van ONT op het middenveld, schoot dezelfde speler voorlangs.

De tweede helft veranderde er in eerste instantie niet veel. WH vond het spelletje om ONT zich stuk te laten lopen op de compact spelende verdediging prima. Een vrije trap van Erik Niemarkt van ongeveer 35 meter afstand, die Ament met de vuisten uit het ONT doel ranselde, viel nog buiten dat scenario. De drie kansen die Bijstra daarna kreeg kwamen voort uit counters van WH, ingeleid door een matig passend ONT. De spits van WH zag zijn inzetten gekeerd door ONT verdedigers of Ament. En zo bleef ONT in de wedstrijd. Er kwam meer leven in de ONT brouwerij met Thomas Landman en Marten Folkersma in de ploeg. Dat gaf nieuwe elan en WH werd teruggedrongen. Het vizier van ONT stond niet scherp genoeg om de gelijkmaker af te dwingen. Die kwam er acht minuten voor afloop toch. Hielke Knippels besloot vanaf dertig meter uit te halen. De ervaren WH doelman Desmond Louwerens kon het verraderlijke schot niet de baas, waarna de bal via de lat voor de voeten voor Van der Veen belandde; 2-2. Beide teams kregen daarna nog de kans de wedstrijd te beslissen. Bijstra deed nog maar eens dat hij in de tweede helft meer deed; in kansrijke positie niet scoren. En voor ONT schoot Folkersma na een goede actie over.

Zo bleef het bij 2-2 en daar veranderden de niet aflatende aanmoedigingen van het Tem van de week ONT JO10-1 ook niets aan. Een compliment aan dat team is zeker wel op z’n plaats. Overigens is de 2-2 een kopie van de uitslag van wedstrijd eerder dit seizoen. Toen had ONT meer recht op drie punten, zaterdag was dat Wykels Hallum. In dat opzicht is twee keer een gelijkspel wel terecht.

Het was voor ONT na de winterstop het vierde gelijkspel in een thuiswedstrijd. Het is een open deur door te zeggen dat dat qua punten verzamelen niet opschiet. Hoe moet je de uitslag tegen dan WH bekijken? Er werd niet verloren; positief. Janco van der Veen kwam op nummer negen weer tot scoren; positief. De laatste plaats werd verlaten; positief. De afstand tot de veilige plaats negen werd niet vergroot en bleef vier punten; positief. Er zullen zeker te verbeteren punten zijn. Dat weet het team en de trainer als de beste. Een mooie uitdaging om daar aan te gaan werken. En er zijn nog genoeg punten te behalen om op plaats negen of hoger te eindigen.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen SC Twijzel. Die ploeg staat met vier punten meer dan ONT op de veilige negende plaats. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 5 uur geleden
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 9 uur geleden
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00