Noël Mulder is op jacht naar de bal en probeert zich te ontworstelen aan een tegenstander. Foto Robert Wagter.

Degradatiekraker levert ONT maar één punt op

OPEINDE - De inzet van de strijd tussen de nummer laatst ONT en de nummer voorlaatst SC Frankeker was vooraf meer dan duidelijk. Winst zou aansluiting betekenen richting onderste deel van de middenmoot. Het werd 1-1 en daar schoten beide teams niets mee op. Voor ONT was het gelijkspel het maximaal haalbare en misschien wel meer dan dat. Het vertoonde spel was zéér matig.

Na de 1-1 tegen Be Quick Dokkum was het idee bij ONT dat de weg omhoog was ingezet. Ondanks de knullige late tegengoal zag ONT tegen de Dokkumers terug op een prima wedstrijd waar inzet werd gekoppeld aan goed voetbal. Zoals we ONT de afgelopen seizoenen kennen. Hoe frustrerend is het dan voor trainer, spelers en supporters dat daar tegen SC Franeker werkelijk niets van was terug te zien. Waar is het besef dat het zo langzamerhand wat lijfsbehoud betreft richting vijf voor twaalf gaat?

ONT startte tegen SC Franeker met een concept om de tegenstander het spel te laten maken en met een onderschepping een tegenaanval te creëren. Deel één van het concept lukte moeiteloos. SC Franeker had de eerste helft 80% balbezit. Deel twee van de bedoeling kwam maar niet goed tot ontplooiing. ONT liep achter de feiten aan en liet de ruimtes veel te groot. Dat er desondanks nog kansjes voor de thuisclub ontstonden zegt ook wel wat over de tegenstander.

Zoals gezegd mocht SC Franeker vanaf het begin vooral de bal hebben. Veel gevaar leverde dat niet op. Of het moet de poging van Gerlof Dijkstra zijn geweest die in de negende minuut probeerde een hoge bal in één keer op de slof te nemen. Dat mislukte. En toch stond het na negentien minuten spelen 0-1. Uit een vrije trap van Sander Hoekstra hobbelde de bal zomaar in het ONT doel, nagekeken door ONT verdedigers en ONT doelman Hidde Ament.

Het ook niet bijster goed spelende SC Franeker gaf ONT zelfs mogelijkheden om tot scoren te komen. Noël Mulder zag een inzet van de lijn worden gehaald en er waren doelpogingen van Janco van der Veen. Van de bezoekers werd een goal wegens hands afgekeurd door de prima leidende scheidsrechter Remco Paulusma en Ament keerde een schot van Marco de Groot.

Na rust probeerde ONT wel de 0-1 stand weg te poetsen. Het spel kantelde, ONT was in het begin van het tweede part de bovenliggende partij. Het creëren en benutten van kansen is echter dit seizoen de molensteen om de nek bij ONT. Zo had Chris Visser een goede interceptie maar was de voorzet vanaf de achterlijn er één zonder overzicht en Freerk Veenstra zag een doelpoging door SC Franeker doelman Ramon de Jong tot corner verwerkt. Het aandringen van ONT gaf de gelegenheid aan SC Franeker om de ONT bedoeling van de eerste helft over te nemen; met uitvallen gevaarlijk worden. Dat lukte de bezoekers beter dan ONT, resultaat had het niet. Handenbindertje Karst Hannema schoot over, kreeg een voorzet niet bij Gerlof Dijkstra en Dijkstra schoot daarna nog naast. De gelijkmaker van ONT viel dus ook een beetje uit de lucht. Van der Veen legde de bal achter de verdediging van SC Franeker waarna Freerk Veenstra met een bekeken lobje scoorde.

Uit de gelijkmaker had ONT moed moeten putten om voor de drie punten te gaan. De wil zal er ongetwijfeld zijn geweest. Op het veld was het niet te zien. Sterker nog, de dadendrang van de bezoekers was groter. Ament moest redden op een inzet van Hannema en een kopbal ging net over het ONT doel. Al in blessuretijd leek ONT toch nog met de winst aan de haal te gaan. Visser kwam na een goede actie oog in oog te staan met De Jong, de bal eindigde in handen van de doelman. Het bleef bij 1-1.

ONT sprokkelde er weer een puntje bij en door de overige resultaten blijft er zicht op de staart van de middenmoot. De veilige plaats negen is op vijf punten afstand en een rangschikking voor de nacompetitie ligt op drie punten. Met nog tien wedstrijden te gaan is er dus nog van alles mogelijk.

Maar, dan moet ONT écht uit een ander vaatje gaan tappen. Hoe dat moet? Dat zal het team zelf moeten gaan bedenken. De kwaliteit is er beslist wel, zonder twijfel. Het zelfvertrouwen is minder aanwezig. Zoals ONT tegen SC Franeker voetbalde is schrijnend om te zien en ONT onwaardig.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen SC Kootstertille. Die tegenstaander staat vierde op de ranglijst. Een mooie gelegenheid voor ONT om te tonen dat het uit beter hout is gesneden dan het tegen SC Franeker liet zien. In Kootstertille wordt om 14.00 uur afgetrapt.

Sjouke Walinga

Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 11 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 14 uur geleden
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 16 uur geleden
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 18 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00