Jan Groenendijk in opperste concentratie.
Jan Groenendijk in opperste concentratie. Foto: G.van Dijk .

Spanning aan kop van het NK: Groenendijk en Baliakin weer op gelijke hoogte na 8 rondes.

Sport

DRACHTEN - Het Nederlands kampioenschap dammen in Drachten begon vandaag met een meeting van maatschappelijke partners uit de gemeente Smallingerland, zoals MOS, Sportbedrijf Drachten en Sûnenz. Interessant om te horen welke mogelijkheden er zijn voor het dammen in maatschappelijke context. Stichting Fitter Brein, die actief dammen inzet als verbindingsmiddel, start in januari met damontmoetingen in zorginstellingen in Smallingerland en Opsterland. Dit project heeft zeker verband met het Nederlands kampioenschap dammen in Drachten. Het is juist die uitwerking die gezocht werd door de organisatie, zodat het niet een los evenement is, maar de reuring langer aanhoudt dan het toernooi duurt. 

Door naar het NK, daar stond vandaag één ronde op het programma. Daarom kon iedereen zonder bang te zijn voor vermoeidheid de strijd op het dambord aangaan. Dat was dan ook te zien. Eerst naar de koplopers, Jan Groenendijk nam het op tegen Gerlof Kolk. De Friese Kolk had gisteren een zware tik gekregen, dus aantreden tegen de huidig Europees kampioen is dan niet gelijk een lekkere loting te noemen. Groenendijk kreeg aantrekkelijk spel, maar het evenwicht werd niet verbroken. Alexander Baliakin mocht een eenvoudige combinatie uitvoeren tegen Anton van Berkel en wist dit buitenkansje te verzilveren. Ben Provoost omsingelde op fraaie wijze Hein Meijers aanval, hierdoor kwam Meijer in grote problemen, in de afronding schoot Provoost echter tekort waardoor remise het eindresultaat werd. Thuisspeler Gabriël Heerema hield netjes wereldtopper Martijn van IJzendoorn op remise. 


Gabriël Heerema speelt tegen Martijn van IJzendoorn - G. van Dijk

Luuk Terweijden had aanvallende intenties en drukte daarmee Matheo Boxum achteruit. Maar die hield de remise keurig in zicht. Wouter Sipma leek voluit te willen gaan tegen Wouter Ludwig, maar moest uiteindelijk hard op de handrem om nog een punt veilig te stellen. Jitse Slump werd vooraf tot de kanshebbers gerekend, maar hij krijgt de punten niet cadeau. Met zijn overwinning, na een waar damgevecht, tegen Jan van der Star stijgt hij naar de derde plaats, daar staat hij samen met Van IJzendoorn.

Afbeelding
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00