Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag (Jelmer Kampen

Jan Visser loopt al ruim 40 jaar rond op Sportpark de Peppel

Sport

DRACHTEN - Jan Visser (52) is inmiddels al meer dan 40 jaar lid van vv Drachten. In 1975 sluit de Drachtster zich aan bij de club en begint daar bij het eerste F’jes team. In die tijd lagen er aan de andere kant van de weg ook nog velden. 

Van kleins af aan

Visser heeft in zijn voetballoopbaan elk jeugdniveau bij vv Drachten doorlopen. Uiteindelijk belandt hij bij de senioren, waar hij voornamelijk in het tweede speelt, al heeft hij ook bij het eerste gezeten. “Maar ik was daar meer wisselspeler. Voor het tweede was ik een vaste kracht. Het was natuurlijk enorm leuk om met het eerste mee te gaan, dat toen nog in de Hoofdklasse acteerde. Het was een hele beleving om tegen clubs in bijvoorbeeld Nijmegen te spelen en tegen voetballers te spelen waar je vroeger tegenop keek op televisie. Tegen Dick Schoenmaker, die bij Ajax heeft gespeeld bijvoorbeeld.” Zelf denkt Jan dat er op sportief gebied misschien meer in had gezeten. Maar van de geneugten van het leven heb ik, zeker als puber, optimaal genoten. Als ik op zondag moest voetballen, dan hield je er wel rekening mee, maar ik ging op zaterdagavonden ook lekker naar Feu toe.” Maar het plezier en zijn liefde voor de club zijn altijd gebleven. Daarom is deze echte Drachtenman nog steeds actief voor de club, zowel op het veld, als daarnaast. “Ik heb hier jarenlang twee dagen in de week getraind en een wedstrijd in het weekend gespeeld, ook ben ik jeugdtrainer en leider geweest toen mijn zoon hier kwam te voetballen. Ik ben gewoon vergroeid met de club.”

“Uiteindelijk heeft zo’n club jou ook veel geboden en daarnaast is alles hier gewoon goed voor elkaar. Dan is het ook leuk om je in te zetten voor je club. Mijn vrouw zegt wel eens: ‘moet je nu weer naar de club?’ Maar je doet het uit liefde en als je een beetje medewerking hebt, is het ook zo weer klaar.” Jan heeft niet een hoogtepunt wat er tussenuit springt: “uiteindelijk kijk je met een heel warm gevoel terug.”

Het Vierde

“Na de geboorte van mijn zoon, heb ik wat stapjes terug gedaan. Toen ben ik naar het vierde gegaan. Dat is echt enorm leuk, want daar speel ik met jongens die ik nog meegemaakt heb als hummeltjes. Het is nu echt een vriendenteam geworden. Ik ken die mensen al zo lang. Soms heb ik weken dat ik echt uitkijk naar de vrijdag, want dan heb je hard gewerkt en heb je zin in die simpele, domme voetbalhumor.” Jan is naast sterspeler, ook leider van het vierde team van Drachten. Hij regelt van alles voor het team, iets wat hij helemaal prima vindt. Het vierde voetbalt vooral voor het plezier. De trainingen op vrijdagavond bestaan altijd uit wedstrijdjes. Hoelang dat doorgaat, hangt af van de stand. “Soms doen we wie het eerst bij vijftien is, of wanneer het te lang duurt een winnende goal. Daarna lekker douchen, biertje drinken en slap ouwehoeren.”

Het vierde bestaat onder andere uit Aljen Beintema, Marcel Koops, Richard Jellema, Peter Jellema en Klaas Adema. “Allemaal echte clubmannen”, zo stelt Jan: “Aljen doet de ledenadministratie, Marcel is trainer van de JO-15 en voorzitter van de sponsorcommissie, Richard heeft in de technische commissie gezeten, Peter zit in het hoofdbestuur en Klaas in het jeugdbestuur. Daarnaast is Henk Weishaupt de trainer.” Kortom, het vierde zit bomvol met spelers die liefde voor de club hebben. “En dat is zoals het zou moeten”, volgens Jan. “Drachten 4 is een hele goede afspiegeling van hoe ik denk dat het moet zijn in het verenigingsleven.”

De Drachtster merkt wel dat het lastiger wordt om alles binnen de club te regelen. “Mensen vinden voor de kantinediensten en scheidsrechters regelen voor wedstrijden wordt wel wat moeilijker. Het komt uiteindelijk altijd wel goed, maar je merkt wel dat het steeds een vast clubje is die dat allemaal doet.” Verder is Jan zeer te spreken over wat de spelers van het vierde bijdragen aan de club.

De jeugd moet plezier hebben

Jan is nu twee jaar lid van het jeugdbestuur. “Uiteindelijk mag je meebeslissen met het reilen en zeilen binnen de club. Dat doe ik niet alleen, want ons jeugdbestuur bestaat uit drie man. Ons hoofddoel is dat alle kinderen op een veilige manier hun sport mogen beleven. We zijn nu net begonnen met kaboutervoetbal, echt jonge kinderen van onder de zes jaar. Bij de JO-7 tot en met de JO-12 gaat het vooral om het voetballen met vriendjes en het plezier van het voetbal ervaren. De meisjestak is nu ook booming. Er komt bovendien een samenwerkingsverband aan met Drachtster Boys en sc Boornbergum. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat het kind plezier heeft.’’ 

Binding met de club

Het jeugdbestuur stuurt onder andere de technische commissie aan, die de trainingen van het kaboutervoetbal tot aan JO-19 moeten verzorgen. “Veel van onze trainers komen uit de jeugd. Vanuit onze JO-19 zijn er spelers die de lagere teams training geven en daar krijgen ze ook een vergoeding voor. Dat vinden wij als club ook belangrijk. We hebben liever dat ze hier op het veld staan, dan dat ze in een supermarkt werken.” Volgens Jan Visser is het een mooie manier om spelers te binden aan de club.

Voor wat hoort wat

Wat Jan verder belangrijk vindt, is dat wanneer mensen zich aanmelden, duidelijk wordt gemaakt dat ze lid zijn van een vereniging. “Je hebt bepaalde rechten, je krijgt mooie shirts, kwaliteit ballen, twee fantastische kunstgrasvelden en goede trainingen. Maar het lidmaatschap vergt ook bepaalde plichten. De kantine moet open, de bardiensten moeten gedraaid worden, de jeugd heeft scheidsrechters nodig. Dat is een speerpunt van het bestuur, dat je de vereniging ook iets moet bieden.”

Afbeelding
Afbeelding
!
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Bajesdag Gevangenismuseum Veenhuizen Cultuur 29 sep, 15:00
Afbeelding
Noodkreet van Toneelvereniging Mei Inoar Ien: sluit Café Drachtstercompagnie niet! Ingezonden 29 sep, 13:00
Afbeelding
Over dansen, chocola en Nieuw Zeeland Algemeen 29 sep, 12:00
Afbeelding
Goedkoop (bij)verwarmen en zo besparen op de gasrekening Algemeen 29 sep, 11:30
Afbeelding
Convenant Aangepast Sporten Smallingerland: “Met of zonder beperking, bij ons doet iedereen mee!” Sport 29 sep, 10:00