Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag (Jelmer Kampen

Verduurzamen ook bij KV Drachten ‘hot item’

Sport Jubileum KV Drachten

DRACHTEN - Dat KV Drachten/van der Wiel nu al 75 jaar bestaat, betekent ook dat bepaalde faciliteiten al een tijdje meegaan. De kleedkamers en de kantine zijn bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd, waardoor de vereniging veel kosten maakt voor de verwarming van die ruimten. Met het geld dat de club ophaalde met de Verloterij, wordt nu gewerkt om het terrein zo duurzaam mogelijk te krijgen. Vooral Jan Piepers houdt zich hiermee bezig.  

Vanwege het naderende jubileum van de Drachtster korfbalclub werd er in 2020 een loterij gehouden waarmee geld werd opgehaald voor de vereniging. Een deel van dat geld kon worden gebruikt in de verduurzaming van het complex. Jan Piepers: “We hebben een plan gemaakt hoe we dat geld gaan gebruiken. Dit heeft geresulteerd in een veel verduurzamende maatregelen die nog steeds gaande zijn. Dat moet voor 31 december dit jaar af zijn, vanwege de BOSA-subsidie (Bouw Onderhoud Sport Accomodaties) die wij hebben aangevraagd. Met dat extra geld kunnen wij de zaak nog beter aanpakken.”

Jan Piepers is gerenommeerd lid en vrijwilliger van zowel de club als de stichting waaronder de sportzaal valt en is druk bezig met het regelen van al deze verbeteringen. “We hebben als vereniging besloten om te kijken wat we kunnen doen om de stijgende energiekosten naar beneden te brengen. We hebben toen een scan gekregen die de knelpunten van onze vereniging in kaart brengt, aangeboden door de gemeente en SportStroom.” Met die informatie is gekeken naar wat er verbeterd kon worden. Eerst zijn de kleinere dingen aangepakt; de gewone lampen werden vervangen door led-verlichting. Daarna werden bepaalde apparaten doorgemeten en de gasgeiser werd vervangen met een elektrische boiler. “Dat levert al een aanzienlijk besparing op. Verder hebben we twee warmtepompen aangebracht die de vloerverwarming regelen. We zijn nu aan het kijken wat precies de capaciteit van die dingen zijn zodat we daarmee misschien ook de verwarming in de kantine kunnen regelen. Het dak van het oude gebouw is nu ook geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakbedekking.”

Over veertien dagen komen de zonnepanelen binnen, die op de dak van de sporthal gaan. De warmwatervoorziening zal ook worden aangepakt. Daarvoor komen elektrische boilers, die deels op gas werken. De plannen voor deze verbeteringen begonnen zo’n drie jaar geleden. Inmiddels wordt er al sinds september vorig jaar hard gewerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Als er werkzaamheden worden verricht, is Jan vaak aanwezig. Zo kan hij de monteurs voorzien van koffie. “Het is gewoon leuk om te doen”, zegt Jan “Ik zit in het bestuur van de stichting. Ik ben medeverantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. We hebben plannen gemaakt voor eventuele kostenbesparende verbeteringen, voor het geval wel het benodigde geld zouden hebben.”

Voor Jan Piepers is dit niet het eerste project. Zo hielp hij ook mee met het afbouwen van de nieuwe kleedkamers. “Ik was voor mijn werk sportinstructeur van de Koninklijke Landmacht en daar heb ik een cursus gedaan waar bouw en inrichting een onderdeel van is. Daarin leer je hoe je een sportaccommodatie in elkaar zet en wat er allemaal bij komt kijken. Met die achtergrond heb ik voorgesteld om dit op te pakken.” 

Afbeelding
Afbeelding
Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 12 aug, 15:54
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00