Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag (Jelmer Kampen

Verduurzamen ook bij KV Drachten ‘hot item’

Sport Jubileum KV Drachten

DRACHTEN - Dat KV Drachten/van der Wiel nu al 75 jaar bestaat, betekent ook dat bepaalde faciliteiten al een tijdje meegaan. De kleedkamers en de kantine zijn bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd, waardoor de vereniging veel kosten maakt voor de verwarming van die ruimten. Met het geld dat de club ophaalde met de Verloterij, wordt nu gewerkt om het terrein zo duurzaam mogelijk te krijgen. Vooral Jan Piepers houdt zich hiermee bezig.  

Vanwege het naderende jubileum van de Drachtster korfbalclub werd er in 2020 een loterij gehouden waarmee geld werd opgehaald voor de vereniging. Een deel van dat geld kon worden gebruikt in de verduurzaming van het complex. Jan Piepers: “We hebben een plan gemaakt hoe we dat geld gaan gebruiken. Dit heeft geresulteerd in een veel verduurzamende maatregelen die nog steeds gaande zijn. Dat moet voor 31 december dit jaar af zijn, vanwege de BOSA-subsidie (Bouw Onderhoud Sport Accomodaties) die wij hebben aangevraagd. Met dat extra geld kunnen wij de zaak nog beter aanpakken.”

Jan Piepers is gerenommeerd lid en vrijwilliger van zowel de club als de stichting waaronder de sportzaal valt en is druk bezig met het regelen van al deze verbeteringen. “We hebben als vereniging besloten om te kijken wat we kunnen doen om de stijgende energiekosten naar beneden te brengen. We hebben toen een scan gekregen die de knelpunten van onze vereniging in kaart brengt, aangeboden door de gemeente en SportStroom.” Met die informatie is gekeken naar wat er verbeterd kon worden. Eerst zijn de kleinere dingen aangepakt; de gewone lampen werden vervangen door led-verlichting. Daarna werden bepaalde apparaten doorgemeten en de gasgeiser werd vervangen met een elektrische boiler. “Dat levert al een aanzienlijk besparing op. Verder hebben we twee warmtepompen aangebracht die de vloerverwarming regelen. We zijn nu aan het kijken wat precies de capaciteit van die dingen zijn zodat we daarmee misschien ook de verwarming in de kantine kunnen regelen. Het dak van het oude gebouw is nu ook geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakbedekking.”

Over veertien dagen komen de zonnepanelen binnen, die op de dak van de sporthal gaan. De warmwatervoorziening zal ook worden aangepakt. Daarvoor komen elektrische boilers, die deels op gas werken. De plannen voor deze verbeteringen begonnen zo’n drie jaar geleden. Inmiddels wordt er al sinds september vorig jaar hard gewerkt om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Als er werkzaamheden worden verricht, is Jan vaak aanwezig. Zo kan hij de monteurs voorzien van koffie. “Het is gewoon leuk om te doen”, zegt Jan “Ik zit in het bestuur van de stichting. Ik ben medeverantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. We hebben plannen gemaakt voor eventuele kostenbesparende verbeteringen, voor het geval wel het benodigde geld zouden hebben.”

Voor Jan Piepers is dit niet het eerste project. Zo hielp hij ook mee met het afbouwen van de nieuwe kleedkamers. “Ik was voor mijn werk sportinstructeur van de Koninklijke Landmacht en daar heb ik een cursus gedaan waar bouw en inrichting een onderdeel van is. Daarin leer je hoe je een sportaccommodatie in elkaar zet en wat er allemaal bij komt kijken. Met die achtergrond heb ik voorgesteld om dit op te pakken.” 

Afbeelding
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport gisteren
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00