Afbeelding
Foto: Pexels

Dag van de slaap: belang van een goede nachtrust

Gezondheid

FRIESLAND - Zondag 17 maart is de Dag van de Slaap. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goed slapen. Een goede nachtrust is niet altijd vanzelfsprekend. Veel Nederlanders hebben moeite met inslapen of doorslapen. 

Wanneer je goed slaapt, zit je vaak lekkerder in je vel. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en minder snel prikkelbaar of somber bent. Daardoor kun je goed functioneren. Als je voldoende slaap krijgt, vermindert dit ook de kans om ziek worden. En niets is waardevoller dan een schoonheidsslaapje. Door een goede nachtrust vermindert de productie van het stresshormoon cortisol, waardoor je een gladde en stralende huid krijgt. 

Te weinig en slecht slapen heeft meerdere gevolgen.

Gevolgen van slecht slapen 

Te weinig en slecht slapen heeft meerdere gevolgen die niet onderschat mogen worden. Na één nacht begin je er al slechter uit te zien, vermindert je concentratie en verdriedubbelt de kans op een verkeersongeval. Op lange termijn kan slaaptekort de kans op hartziekten, diabetes, depressie en overgewicht vergroten. 

Oorzaken 

De kwaliteit van de nachtrust kan door meerdere factoren verstoord worden. De grootste oorzaak is stress en piekeren. Ook de inname van cafeïne en nicotine kan je slaap verstoren. Deze stoffen zorgen ervoor dat je korter en onrustiger slaapt. Om dit te vermijden kun je het beste drie uur voor het slapen geen cafeïne meer innemen. Ook kan het licht van je beeldscherm impact hebben op je nachtrust. Het blauwe licht verstoort namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat ervoor zorgt dat je makkelijker inslaapt. Je kunt dit verhelpen door zo’n twee uur voor bedtijd niet meer naar een beeldscherm te kijken. 

Oplossingen 

Om ervoor te zorgen dat je ‘s avonds lekker slaapt, kun je ‘s middags al beginnen met voorbereiden. Door overdag genoeg te bewegen verminder je stress en ontspan je lichaam en geest, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Er zijn ook genoeg ontspanningstechnieken om je op weg te helpen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of stretchen. 

Kortom, het belang van een goede nachtrust mag niet worden onderschat. Door het aanpakken van factoren die je slaap kunnen verstoren, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren en daarmee ook je gezondheid.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 14 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen gisteren
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00