Afbeelding
Foto: GGD Fryslân

GGD sluit coronavaccinatielocatie in Drachten

Gezondheid

DRACHTEN - Op vrijdag 15 december 2023 werden in Drachten de laatste coronavaccinaties gegeven. Hiermee is de laatste vaste coronavaccinatielocatie in Fryslân gesloten en zijn er dit jaar alleen nog enkele kleinere pop-up locaties met beperkte capaciteit in de provincie geopend. Vanaf 2024 is een vaccin alleen nog mogelijk voor zwangeren en medisch hoog risicogroepen.

Begin januari 2021 werden de eerste prikken gezet. Sindsdien zijn er landelijk in totaal 2.086.829 gevaccineerd, volgens cijfers van de GGD. De campagne was er oorspronkelijk op gericht om de vaccinatiegraad in Nederland zo hoog mogelijk te krijgen. In Friesland zijn er op verschillende plekken vaccinatielocaties geweest waar mensen terecht konden voor een prik, vanaf de leeftijd van 6 maanden tot ouderen kwamen in aanmerking voor een coronavaccin. Kinderen onder de 12 jaar kregen een aangepast vaccin met een lagere dosis. De GGD teststraten zijn op 17 maart 2023 gesloten en op 15 december ook de vaste coronavaccinatielocaties.

Vrije inloop

Op dinsdag 12 december en woensdag 13 december was er in Drachten een vrije inloop mogelijk. Op die dag kon iedereen boven de 60, zorgmedewerkers en mantelzorgers zonder afspraak een gratis vaccinatie krijgen. Dit was alleen mogelijk bij de vaccinatielocatie in Drachten. In verband met de beperkte capaciteit was vrije inloop op de pop-up locaties niet mogelijk en is een afspraak daar altijd verplicht.

Wie konden dit jaar een coronaprik halen?

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, 60-plussers, zorgmedewerkers met direct cliëntcontact en zwangeren konden dit najaar een gratis coronaprik halen. 

Hoe regel je een vaccin in 2024?

In 2024 is de coronaprik alleen nog voor zwangeren en medisch hoog risicogroepen beschikbaar. Vanaf 2024 is het alleen mogelijk om een coronavaccin te krijgen via een verwijzing van de huisarts. 

Meer informatie 

Of er volgend jaar weer een najaarsronde gaat komen voor een vaccin is niet duidelijk, hierover zal de gezondheidsraad nog moeten beslissen in de loop van 2024. Meer informatie over de najaarsronde coronaprik, de doelgroepen en locaties vindt u op: www.ggdfryslan.nl/najaarsronde.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00