Angela van Arendonk helpt jongeren aan een veilige omgeving.
Angela van Arendonk helpt jongeren aan een veilige omgeving. Foto: Mango Pictures

De Kas is een plek waar iedereen welkom is

Samenleving

DRACHTEN - Een plek waar iedereen welkom is en waar je gezien wordt, dat is De Kas in Drachten. De Kas is een plek in de gemeente Smallingerland die jongeren van 12 tot 18 jaar met elkaar verbindt door middel van sport, kunst en cultuur. Volgens bedenker en oprichter Angela van Arendonk is dat ontzettend belangrijk. Angela vertelt over haar motivatie achter De Kas. 

Vanuit haar ervaring als danseres, theatermaker en coach komt Angela dagelijks in aanraking met jongeren. Ze organiseert onder andere dans- en theaterlessen en is actief als jongerencoach. Hiervoor heeft Angela onder andere de opleiding TransforMissioneel Jongerencoach bij CC Excellence afgerond. Angela weet dus als geen ander wat er rondspookt in het hoofd van jongeren. “Ik zie echt dat jongeren een plek nodig hebben om gehoord en gezien te worden. Een welkome plek waar je veilig je verhaal kunt delen. De Kas is laagdrempelige een plek die jongeren in beweging zet. Woorden zijn krachtig, maar dat wordt versterkt door ze te laten bewegen.” 

Waar staat De Kas voor?

Die missie resulteert nu in een community genaamd De Kas. “Een kas is een plek waar bloemen en planten tot bloei komen. Dat lukt doordat de omstandigheden in een kas zo aangenaam zijn, dat er bloei plaatsvindt. Die plek willen wij gaan bieden voor jongeren. Een plek waar de omstandigheden zo zijn, dat ze er tot bloei kunnen komen.”

Het begint met een droom

Het idee voor De Kas ontstaat drie jaar geleden. “Tijdens een weekend van LEF Navigators waren we een droomopdracht aan het doen. Ik dacht: ik heb ook een droom. Een warme plek voor jongeren bieden waar zij veilig terecht kunnen. En dat is best een grote droom om in je eentje te realiseren. Ik begon met het delen van mijn verhaal en mensen raakten enthousiast. Nu hebben we een team met acht mensen opgezet. Dat noemen we het dreamteam”, lacht Angela enthousiast. 

Een officiële stichting

Sinds kort is De Kas een officiële stichting met bestuur. “En we zijn al begonnen met het verspreiden van onze boodschap, maar helaas hebben we nog geen eigen locatie. Gelukkig heb ik goede connecties met Schouwburg De Lawei in Drachten. Zij sponsoren ons dit jaar als goed doel. Wij mogen hier zo nu en dan activiteiten organiseren voor jongeren. De eerste activiteit staat ook al op de planning. Op maandag 19 december organiseren we een Christmas dinner bij De Lawei.”

Op zoek naar een locatie

Op dit moment worden er dus nog activiteiten op verschillende locaties georganiseerd. Angela hoopt snel een eigen locatie te vinden. “Tips zijn altijd welkom, want we willen graag een soort huiskamer creëren waar jongeren vijf dagen per week binnen kunnen stappen om gezellig een praatje te maken of hun hart te luchten. We willen alleen niet wachten met het organiseren van activiteiten, omdat we zien dat jongeren het echt nodig hebben om contact te maken. In een maatschappij met zoveel prikkels, prestatiedrang en het met elkaar vergelijken. Wij willen jongeren laten inzien dat je geaccepteerd wordt zoals je bent.”

Combinatie van praten en bewegen

En juist een combinatie van gesprekken en beweging werkt erg goed, stelt Angela. “Tijdens het dansen zie ik direct wie er niet lekker in zijn vel zit. Dat geeft voer voor een gesprek en dat versterkt elkaar dus enorm”, legt de danseres uit. “Het ideaalbeeld is een soort preventieplek te zijn om te voorkomen dat jongeren uiteindelijk de jeugdzorg in gaan of op het verkeerde pad belanden. Juist door jongeren die vreugdevol zijn, te verbinden met jongeren die misschien wat onzeker zijn, kan dat enorm versterkend werken om het zelfvertrouwen weer een boost te geven. Jongeren zijn beïnvloedbaar, maar ook op een positieve manier!”

Help je mee?

Het eerste evenement staat op 19 december op de planning bij De Lawei in Drachten. “Het Christmas dinner is gratis toegankelijk en wordt vergoed met behulp van sponsoren. “We zamelen nu geld in zodat we zoveel mogelijk jongeren kunnen uitnodigen aan tafel. Er zijn al vele partijen die dit diner sponsoren, super gaaf! Denk aan locatie-, personeels- en techniek- kosten. Daarnaast staan er ook al vele vrijwilligers klaar om in de jongeren te investeren. Om het diner zo toegankelijk mogelijk te maken voor jongeren kunnen zij gratis aanschuiven. Hiervoor hebben we nog €1500,- nodig. Help je mee met een gift om dit te realiseren?! Doneren kan via: bit.ly/3XGmS9T

Wil jij meer informatie over De Kas? Volg dan: @dekasdrachten op Instagram!

Een warme plek voor jongeren van 12 tot 18 jaar:

Afbeelding
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 2 minuten geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport gisteren
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00
Foto: Foppe de Haan
Foppe de Haan over de Friese sportcultuur Sport 21 apr, 12:00
Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 20 apr, 18:00