Heb jij al eens geïnvesteerd in crypto?
Heb jij al eens geïnvesteerd in crypto? Foto: Foto's: Unsplash.com

Een duikje in de digitale wereld van crypto

Financieel

FRIESLAND - Je hebt er vast wel eens over gehoord, grote succesverhalen van mensen die rijk zijn geworden door te investeren in cryptomunten. Een kleine investering, die uiteindelijk een fortuin waard blijkt te zijn. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? En waarom is het investeren in crypto zo populair? Zijn er alleen maar succesverhalen, of zijn er ook mensen die hun inzet verliezen? RondOm Vandaag zoekt het uit. 

Als je het hoort, klinkt het allemaal heel simpel: je euro’s investeren in crypto, om daar vervolgens meer geld uit te halen. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk en daarom is het waarschijnlijk ook zo populair. Ook jij kent vast wel iemand binnen- of buiten je vriendengroep die met crypto bezig is. Sterker nog, er zijn tegenwoordig zelfs personen en bedrijven gespecialiseerd op het gebied van crypto. Maar wat is crypto nou precies? 

Waar komt de crypto vandaan? 

In het kort zijn crypto’s digitale vormen van geld. In de jaren 90 werden al pogingen ondernomen om digitale munten op te zetten, maar nog zonder groot succes. Totdat in 2008 iemand genaamd Satoshi Nakamoto een nieuwe digitale munt introduceerde, namelijk de bitcoin. Wie Nakamoto echt is, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Feit is wel, dat vanaf dat moment de digitale munt aan een opmars begonnen is. De cryptomunt heeft geen fysieke vorm, zoals bijvoorbeeld de euromunten- en biljetten die wij kennen, maar bestaat eigenlijk uit een versleutelde code. Deze wordt opgeslagen op een systeem genaamd blockchain. De meest bekende vorm van crypto is de Bitcoin, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer cryptomunten bijgekomen, zoals bijvoorbeeld de ripple, litecoin of ether. 


Investeer jij ook in cryptomunten?  - Unsplash.com

Crypto’s bieden niet altijd een garantie voor succes

Waarom is crypto zo populair? 

We kennen allemaal de succesverhalen uit de crypto. Crypto is erg laagdrempelig en dat maakt het middel waarschijnlijk ook zo populair. Een belangrijk verschil met de ‘traditionele’ betaalmethodes, is dat je met crypto namelijk zonder tussenkomst van een bank kunt betalen of betaald kunt krijgen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je in crypto investeert. 

Daarnaast kan crypto een uitkomst zijn voor spaarders met een negatieve rente. Het vermogen wat dan op de spaarrekening staat, levert niets meer op. Dan komt men voor keuzes te staan. Dat kan een rol spelen voor mensen om te duiken in aandelen, of te investeren in crypto. Met de hoop daar later meer geld uit te halen. Maar let op, dit biedt niet altijd garanties voor succes. 

Crypto biedt geen garanties

De keerzijde van crypto is namelijk de stabiliteit van de munten. Crypto’s kunnen stijgen in waarde, maar ook dalen. Daardoor kan je munt op termijn zelfs minder waard worden. Dat maakt investeringen in crypto niet alleen maar tot een succes. Houdt er ook altijd rekening mee dat mensen vaak hun succesverhalen delen, maar de minder positieve ervaringen wordt vaak niet over gesproken. Laat je daarom nooit leiden door het verhaal van een ander en lees je goed in voordat je besluit te investeren in crypto. Een andere belangrijke tip is om nooit geld in crypto te steken wat je niet kunt missen. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn.

Tevens schrijft de Nederlandsche Bank op haar website dat de waarde van crypto’s op geen enkele manier gewaarborgd is: “Crypto’s zijn onafhankelijk van een commerciële of centrale bank. Hierdoor loopt u met crypto’s dus een groter risico. Want als een crypto aan waarde verliest en u veel geld kwijtraakt, dan wordt u niet geholpen door de centrale bank.” Oftewel, je bent volledig zelf verantwoordelijk voor de risico’s van een crypto investering. 

NFT’s zijn razend populair

Met de crypto kun je digitale transacties uitvoeren, sterker nog: in Nederland en Europa zijn er al heel veel fysieke winkels waar je met bitcoins of andere crypto kunt betalen. Daarnaast kun je ook digitaal dingen aanschaffen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld helemaal hot om met cryptomunten zogenoemde NFT’s te kopen. NFT staat voor een Non-Fungible Token. Een NFT is een uniek digitaal object en niet te kopiëren. Wanneer jij een NFT koopt, wordt je eigenaar van dit digitale object en dat wordt vastgelegd op de blockchain. Er worden al miljoenen euro’s betaald voor bepaalde digitale kunstwerken. Oftewel, een wereld die nog steeds in ontwikkeling is. We houden de digitale wereld van crypto in de gaten.

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 5 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 10 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 12 uur geleden
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00