Afbeelding
Foto: Maurice Hamming

Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design

Evenement

DRACHTEN - De tentoonstelling Made in Fryslân van Museum Dr8888 is vrijdag 12 april onder grote belangstelling geopend door Anne van der Zwaag, directeur van designbeurs Object. Met het vertrouwen van de politiek in de modernisering van Museum Dr8888, sprak ze tijdens haar openingswoord de mooie wens uit dat Drachten een nieuw centrum voor design en vormgeving wordt.

Museum Dr8888 laat met Made in Fryslân zien hoe Fryslân in de wereld staat. De tentoonstelling vertelt het boeiende verhaal van een provincie die bedenkt, ontwerpt en maakt. De meest spraakmakende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar worden getoond. Hierbij is niet alleen aandacht voor het verleden. “Het vakmanschap en de traditie vormen een inspiratie voor nieuwe innovaties”, benadrukt curator Bert Looper.

Panelgesprek

In een panelgesprek met museumdirecteur Wybren Jorritsma sprak wethouder Maria le Roy haar waardering uit voor de reuring die het museum brengt in Drachten en het grootse denken van Jorritsma, gesteund door de mensen van het museum. “Een museum is een plek waar mensen samenkomen en genieten en dat is goed voor Drachten”, aldus de wethouder. Verder namen Claudy Jongstra, Hedwich Hooghiemstra en Niek Terpstra deel aan het panelgesprek. Eén van de eerste werken van Claudy Jongstra maakt deel uit van de tentoonstelling. Als reactie hierop heeft ze onlangs een nieuw werk gemaakt, dat naast haar eerste werk wordt getoond. Hiermee heeft Museum Dr8888 de primeur. Hedwich heeft het volledige ontwerp voor de tentoonstelling gemaakt, waarbij het museum tot in de finesses een ware metamorfose heeft ondergaan. Niek is scholier aan het Drachtster Lyceum en bouwt dit jaar mee aan de solarboot. Daar zijn ze goed in: het solarteam van deze school werd al vier keer Nederlands kampioen.

Uitreiking boek Made in Fryslân

Gedeputeerde Eke Folkerts kreeg het eerste exemplaar van het boek over Made in Fryslân uitgereikt door Bert Looper. “Ik bin hiel nijskjirrich nei de tentoanstelling”, liet ze weten. “Ûnfoarstelber om te hearren hoefolle kreativiteit der is op dit mêd.”

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00