Een origineel uit de fotosessie van Baukje Venema. Welke kunstzinnige draai ze hieraan heeft gegeven wordt onthuld op 1 juli.
Een origineel uit de fotosessie van Baukje Venema. Welke kunstzinnige draai ze hieraan heeft gegeven wordt onthuld op 1 juli.

Grote Kerk Drachten toegevoegd aan ‘Dak-Gebint-Verhaal’

Cultuur

DRACHTEN - De Grote Kerk van Drachten toont van 1 juli tot en met 9 september op zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur de expositie Dak-Gebint-Verhaal. De kunstenaars Hendrik Elings, Baukje Venema en Eddy van der Noord hebben voor de gelegenheid een extra schilderij, foto en verhaal gemaakt voor hun tentoonstelling, van de Grote Kerk uiteraard.

Schilder Elings, fotografe Venema en schrijver Van der Noord oogstten in 2022 veel waardering met hun expositie – en bijbehorend kunstboek – Dak-Gebint-Verhaal. Om kerken eens van een heel andere kant te laten zien, richtten ze zich op de daken van elf kerkgebouwen in Fryslân. Elings maakte een schilderij in vogelvluchtperspectief, Venema legde de gebinten vast en Van der Noord schreef er passende verhalen bij. Hun kunstwerken waren te zien in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie.

De taakgroep Cultuur van de Grote Kerk van Drachten wist het collectief enthousiast te maken om Dak-Gebint-Verhaal deze zomer nogmaals te tonen, met de kerk aan De Drift/Zuidkade als twaalfde ‘geportretteerde’. En dus werden afgelopen voorjaar foto’s gemaakt als inspiratie voor Elings, ondernam Venema een ‘expeditie’ naar de zolder en werden werken van Bernardus Fabricius (‘Bearn Lap’), die in de achttiende eeuw in verhalende gedichten de geschiedenis van Drachten beschreef, aan Van der Noord aangeboden.

Opening met Kleintje Klassiek

De nieuwe kunstwerken worden onthuld tijdens de opening van de expositie op zaterdag 1 juli om 14.30 uur. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Van der Noord geeft een toelichting op het project, ook wordt een videoclip vertoond over het maakproces.

Rond 15.00 uur treden Teke Hettinga (viool), Nadine Blaak (piano) en Famke Anne van der Mark (klassiek ballet) op met hun programma Kleintje Klassiek. Ze verzorgen een toegankelijk en gevarieerd programma van een klein uur, met pareltjes voor piano en viool van Pergolesi, Beethoven, Grappelli en Piazzolla. Klein en kwetsbaar, vrolijk en licht of groot en krachtig en met ballet als kers op de taart.

Wekelijks open, muziek om 16.00 uur

Vanaf 8 juli is de kerk iedere zaterdagmiddag vrij toegankelijk in het kader van Tsjerkepaad, de jaarlijkse zomerse openstelling van zo’n 250 Friese kerken. Tussen 13.30 en 17.00 uur kunt u de expositie bekijken, maar uiteraard ook de kerk uit 1743.

Als extra activiteit is er op zondag 9 juli om 16.00 een lezing van historicus Bert Looper, voormalig directeur van historisch en letterkundig centrum Tresoar, over de geschiedenis van kerken in Fryslân.

Tijdens de zaterdagse openstelling is er wekelijks om 16.00 uur een muzikaal intermezzo van ongeveer een half uur. De uitvoerenden zijn Annekor Top (8 juli), Rudi Diekstra (15 juli), Hans Dorsman (22 juli), Siebe Reiding (29 juli), Riemke Dijkstra (5 augustus), Gjildert van der Velde (12 augustus), Hermien Ouwejan (19 augustus), Marieke van der Meer (26 augustus), Jo Hoekstra (2 september) en Peter Bax (9 september).

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei op 25 mei Cultuur 17 mei, 15:00