Afbeelding

Ken je klassiekers: Beethoven

Cultuur

DRACHTEN - Wist je dat de muziekscene van de 19e eeuw voor een groot deel werd beheerst door wonderkind Beethoven? Klassieke muziek was in die tijd wat popmuziek is in de 21ste eeuw. Muziekkenner Gabriël Vriens weet met humor en enthousiasme de muziek van Ludwig van Beethoven tot leven te brengen en trapt op zondag 26 januari een lezingenreeks af in Bibliotheek Drachten. Bach en Rachmaninov komen in maart en april aan bod. In de eerste editie staat Beethovens Symfonie nr. 6 ‘De Pastorale’ in F majeur, opus 68L centraal.

Scènes bij een beek, een vrolijk samenzijn en een flinke onweersbui: De Pastorale klinkt als een zomerse dag op het platteland, en dat was ook precies Beethovens inpiratiebron. Hij had zijn ideale zomerverblijf gevonden in het schilderachtige Heiligenstadt, dat werd omgeven door het platteland. Een heerlijke plek om tot rust te komen en hier vond hij de inspiratie voor de Pastorale. In deze symfonie koppelde Beethoven zijn grote vormkracht aan de fijne gevoelens rondom de natuur en het landelijke gebied.

Verkenningstocht

Met humor en enthousiasme zal Gabriël Vriens achtergrondinformatie delen over Beethoven en wat zijn plaats is in de muziekgeschiedenis. De Pastorale zelf komt daarna aan bod, die stapsgewijs verkend wordt qua opbouw en thema’s. Ieder onderdeel van het muziekstuk zal uiteraard ook beluisterd worden, zodat je je nieuwe kennis erover direct op de proef kunt stellen. Kortom, dit is een avond waarop je van mooie muziek geniet en verrijkt naar huis toe gaat!

Lezingenreeks

Beethovens Pastorale is de eerste in een reeks van drie. Op 2 maart staat Johannes Brahms centraal met het Vioolconcert in D majeru, opus 77. De reeks wordt afgesloten op 6 april met de Sonate voor cello en piano van Sergei Rachmaninov. Elke lezing is los te boeken via bibliotheekdrachten.nl.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 22 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Lintjesregen 2024 Smallingerland Algemeen 29 apr, 09:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00