Jentsje Popma
Jentsje Popma Foto: Reinder Herder

Fototentoonstelling en expositie Jentsje Popma

Cultuur

DRACHTEN - De Grote Kerk in Drachten is deze zomer op de zaterdagmiddagen van 9 juli t/m 17 september open voor bezichtiging, meditatie en reflectie. Tijdens Open Grote Kerk zijn er dit jaar twee exposities: op 9, 16 en 23 juli een fototentoonstelling met als thema ‘het Groene Goede Leven’ en daarna een expositie van werken van Jentsje Popma. De kerk aan de Zuidkade 19 is open van 13.30 tot 17.00 uur, tussen 16.00 en 16.30 uur is er orgelmuziek.

De eerste tentoonstelling bestaat uit acht foto’s die leden van de Protestantse Gemeente Drachten maakten naar aanleiding van een oproep om hun visie op ‘het Goede Groene Leven’ in één beeld te vatten. Het gaat om foto’s van Eric Sloot, Ria Vermeulen, Maaike Posthuma – Schootstra, Aleid Dertien – te Voortwis, Ad Vermeulen, Bart Dertien, Elisabeth Binsbergen en Coby de Vries.

Jentsje Popma

Vanaf 30 juli worden kunstwerken tentoongesteld van de bekende Friese kunstenaar Jentsje Popma (1921). Het gaat om tekeningen, beelden, muurreliëfs, ontwerpen voor glas in loodramen en schilderijen.

Een aantal werken is beschikbaar gesteld vanuit particuliere collecties. De rest komt uit Jentsje Popma’s privébezit, dat hij in 2015 – inclusief zijn atelier - doneerde aan Stifting Nijkleaster. Deze werken zijn te koop, de opbrengst komt ten goede aan de realisatie van dit nieuwe protestantse klooster bij Jorwert.

Speciale activiteiten

De officiële opening van de expositie is op 30 juli om 15.00 uur. Op 10 augustus om 20.00 uur verzorgt theoloog en kunstkenner dr. Jan Henk Hamoen een lezing over leven en werk van Jentsje Popma, op 16 augustus om 20.00 uur is er een lezing van pionier-predikant ds. Hinne Wagenaar over Nijkleaster. Op 28 augustus begint om 11.00 uur een eredienst rondom het schilderij ‘De Wolk’ en op 4 september om 16.00 de muziekvoorstelling Tusken lân en wetter, geïnspireerd op het werk van Popma.

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Hoe kun je je gevoelige gegevens beschermen als je in online casino’s speelt? Recreatie & Ontspanning 5 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Seizoenspresentatie kamerkoor Hortus Vocalis Cultuur 3 okt, 12:00