Kyra van Wirdum is trouw-ambtenaar bij de gemeente Smallingerland. Naast haar rol als woordvoerder van de liefde deelt ze haar passie voor storytelling als zelfstandig theatermaker onder de vlag van haar bedrijf BrykTheater. (Foto: Kim Ligthart-Weverink)
Kyra van Wirdum is trouw-ambtenaar bij de gemeente Smallingerland. Naast haar rol als woordvoerder van de liefde deelt ze haar passie voor storytelling als zelfstandig theatermaker onder de vlag van haar bedrijf BrykTheater. (Foto: Kim Ligthart-Weverink)

Gastcolumn trouwambtenaar Kyra: Valentijnsdag in Rome

Column

Ze zien hun toekomst samen niet als vriend en vriendin. Echtgenoten is beter! Daarom gaan ze een kijkje nemen bij een mooie trouwlocatie. Maar wie daar wil trouwen heeft geduld nodig. Veel geduld! De eerstvolgende beschikbare datum is over anderhalf jaar. Met grote ogen kijken ze elkaar aan en leggen hun trouwdatum direct vast. Nog langer wachten is niet leuk meer.  

Wat wél leuk is, is dat ze nu verloofd zijn. Zij wil het van de daken schreeuwen! Maar wanneer je aan mensen vertelt dat je verloofd bent dan wil iedereen weten: ‘HOE HEEFT HIJ JE GEVRAAGD?’ en ‘LAAT JE VERLOVINGSRING ZIEN!!’ Voor beide vragen ontbreekt het antwoord. Haar maakt dat niet uit, maar een romantisch aanzoek hoort er volgens hem wel bij. Dát kan hij natuurlijk niet aan haar vertellen. Dan zou het al helemáál geen verrassing meer zijn. Om tijd te winnen zodat hij iets leuks kan verzinnen overtuigt hij haar er - met moeite - van het grote nieuws nog heel even stil te houden. Dat belooft ze. Alleen... geheimen bewaren, daar is ze nooit goed in geweest. Drie dagen later, op haar verjaardag zegt hij: ‘Lieve schat, je weet hoeveel ik van je houd. Wil je met me… een weekendje naar Italië?’ Heel even denkt ze dat hij iets anders gaat vragen, maar dit is ook leuk!

14 februari vliegen ze. Parijs is de hoofdstad van de liefde, maar Rome kan er ook wat van! Want daar, bij de schildpaddenfontein gaat hij… toch niet… op een knie. Want voor hun neus wordt een andere vrouw al romantisch ten huwelijk gevraagd door haar lief. 

‘Wat leuk voor die mensen!’ zegt ze verheugd. Waarna ze hun citytripje vervolgen. Dan komen ze langs fontein Rotonda Ook een perfecte plek voor de grote vraag. Net als hij denkt: dit is óns moment, wordt hij alwéér afgetroefd. Opnieuw zijn ze getuige van de verlovingskus en zien vervolgens hoe die grof wordt verstoord door een opdringerige polaroid fotograaf. Wild gebarend houdt die in het Italiaans een verkooppraatje en zelfs een tweede fotograaf biedt zijn foto te koop aan. De held in dit verhaal weet inmiddels genoeg. 14 februari is niet hun dag. Op de terugweg naar het hotel zien ze nóg een koppel toekomstplannen bestendigen met een kus. Nu hij erop let bekruipt hem het gevoel dat álle fotografen uit Italië als bijen op de honing af zijn gekomen. Valentijnsdag is, dat weet hij wel, een voorspelbare datum voor een huwelijksaanzoek, maar toch baalt hij.  

Een goede nachtrust doet gelukkig wonderen. De volgende dag is de stad van hem! Nu ziet ze het zéker niet meer aankomen. ‘Kom schat! We gaan Rome in!’ Direct om de hoek van het hotel op het mooie Navonaplein vraagt hij zijn bestie: ‘Liefste wil je met mij trouwen?’ En zij antwoordt verrast, want ze had het écht niet meer verwacht: ‘JAAA!!’ 

Dan zegt hij: ‘Laten we onze ouders bellen’. Zij krijgt een kleur en fluistert: ‘Laten we dan eerst jouw ouders maar bellen, want mijn familie weet het al.’ Geheimen bewaren kon ze al nooit. En stiekem vindt hij dat ook wel erg schattig.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 10 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Evenement 22 apr, 12:00
Afbeelding
Geen punten voor ONT in Ryptsjerk Sport 22 apr, 10:00