Afbeelding

Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet...

Column

Als je het nieuws een beetje volgt, dan is het niet heel moeilijk om pessimistisch te worden over de mens. Oorlog en honger, ontevredenheid en angst, verdeeldheid in de samenleving, terroristische dreiging, gezinnen die leven in armoede, geweld tegen minderheidsgroepen, vluchtelingen in tenten of de regen, jongeren die gepest worden, de staat van ons milieu en de discussie daar over, de onrust bij onze boeren, een tekort aan werknemers, de woningcrisis, het toeslagenschandaal. Moet ik nog even doorgaan? Je hoeft maar een krant open te slaan of het nieuws aan te zetten en het gevoel bekruipt je dat het echt heel slecht gaat met onze wereld en onze samenleving. 

Ik denk vaak na over de uitspraak ‘Homo homini lupus’, een Latijnse uitspraak wat zoveel betekent als ‘de mens is een wolf voor zijn medemens’. Als ik al dat slechte nieuws tot mij neem, dan hoor ik die zin in mijn hoofd en ben ik bang dat de mensheid nog eens de ondergang van de mensheid kan betekenen. In het verleden hebben veel filosofen ook geschreven over deze uitspraak (het is dus eigenlijk altijd al bar en boos geweest in onze samenleving).

Verbazend veel mensen kennen de uitspraak, maar weinig mensen weten niet dat er vaak nog een uitspraak aan toegevoegd wordt. Zowel Franse filosoof Montaigne als onze eigen Erasmus voegden in hun tekst de zin ‘Homo homini Deus’ toe. De mens is als God voor de mens. 

Ik zit momenteel in een zware periode. Mijn moeder heeft alvleesklierkanker en gaat zeer binnenkort dood. Waar ik vroeger dacht dat de mens vooral als wolf door het leven gaat, zelfzuchtig, doortrapt en vernietigend, denk ik daar inmiddels anders over. De mens kan een wolf zijn, absoluut, maar er zijn ook zoveel mensen die onbaatzuchtig zijn. Die alles aan de kant willen zetten om je een beetje te helpen. Al is het maar met het koken van een lekkere soep, een appje met de vraag hoe het gaat, een kus of een knuffel, een kaartje of juist gewoon even praten zonder te vragen hoe het gaat, omdat ik het ook even over jou wil hebben. 

Er is zoveel goeds op deze aardbol en er zijn zoveel goede mensen. Die komen wellicht niet altijd in de krant en zien we nauwelijks op tv, maar het is wel zo! Ik zie elke dag mensen die besluiten om iets goeds te doen, al is het maar iets kleins. Andersom kunnen wij dus ook een verschil maken. We kunnen ervoor kiezen hoe we willen zijn; als wolf of als God voor onze medemens. Kunnen we daarmee de wereld redden? Misschien niet, maar we kunnen wel het leven een beetje mooier maken. 

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 9 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 12 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Prodak vernietigt vertrouwelijk archief- en datamateriaal op 27 januari Zakelijk 15 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00