Afbeelding

Column Desirée-van Dijk Attema: De volksziekte met een P

Column

Steeds meer mensen krijgen de ziekte van Parkinson. In 2016 waren dat 50.000 mensen die bij huisartsen waren geregistreerd en de verwachting van het RIVM is dat het aantal mensen met die ziekte in 2040 met 71 procent zal stijgen. En dat gaat niet alleen over ouderen, maar ook steeds vaker over jongeren.

De eerste verschijnselen zijn vaak traag zijn, stijfheid en beven, maar daar blijft het bij veel mensen niet bij. Helaas is de ziekte nog niet te genezen. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat er een verband is tussen het krijgen van de ziekte en luchtvervuiling. De wereld waarin we leven is een belangrijke oorzaak van het wereldwijd toenemende aantal patiënten.

Bij mensen die de ziekte van Parkinson hebben, is er sprake van te weinig dopamine. Die stof heb je nodig om je hersenen goed te laten werken. Het helpt je denken en bewegen.

Uit langdurig onderzoek van het Radboud UMC is gebleken dat de hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Ook verbeterde het nadenken bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer. Bewegen veroorzaakt veranderingen in de hersenen die Parkinsonklachten kunnen verminderen.

De stichting ‘Parkinson In Beweging’ wil mensen met Parkinson daarom stimuleren in beweging te komen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met Parkinson langer zelfstandig functioneren als ze meer in beweging zijn. Door regelmatig op een verantwoorde manier te bewegen, houd je je conditie, kracht en balans op peil. Bewegen heeft een positief effect op je gezondheid, waardoor je gemiddeld langer zelfstandig kunt blijven functioneren en ziektesymptomen afnemen.

Stichting Parkinson in Beweging biedt beweegactiviteiten aan voor iedereen met of zonder sportervaring. Denk aan dansen, boksen, Nordic Walking of yoga. Er is altijd wel een passende oefening. De beste oefening is veilig, plezierig en uitdagend. Onze beweegactiviteiten worden verzorgd door Parkinson-geschoolde trainers, waardoor de trainingen op maat zijn en er extra aandacht is voor veiligheid tijdens het bewegen. Kijk eens op www.parkinsoninbeweging.nl voor een proefles of abonneer je op de nieuwsbrief.

Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 2 minuten geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 2 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 20 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen gisteren
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00