Afbeelding
Foto:

Column Désirée Van Dijk-Attema: Vallen, opstaan en weer doorgaan!

Column

In mijn vorige column schreef ik dat de oorlog in de Oekraïne ons allemaal raakt. Hoezeer het conflict de herontwikkeling van Aldlânstate economisch aanpakt wist ik toen nog niet.

Procedures waren achter de rug, prijsstijgingen waren overbrugd en alle stukken lagen klaar voor de aanbesteding. Onder andere omstandigheden weet je bij een aanbesteding voor 90% hoe je project financieel gaat uitpakken. Die zekerheid is er nu niet meer.

We hebben te maken met omstandigheden die we niet in de hand hebben. Materiaalprijzen maar ook de prijzen van brandstof stijgen pijlsnel. Bouwend Nederland vindt dat dergelijke unieke en niet te voorziene prijsstijgingen niet eenzijdig bij ondernemers in de bouw neergelegd kunnen worden. Staalproducenten hebben bijvoorbeeld alle gedane aanbiedingen geannuleerd en hebben nieuwe prijzen bekend gemaakt die maar voor een beperkte periode geldig zijn. De verdere stijging van de energieprijzen heeft onder meer gevolgen voor de asfaltproductie, baksteenproductie en staalproductie. 

Hoeveel uitstel dit gaat betekenen weten we nu nog niet. Maar wat kwam de beslissing om de nieuwbouw van Aldlânstate nog een keer uit te stellen hard aan.

We zullen de situatie moeten accepteren. Het gaat om uitstel en niet om afstel, ook voor wat betreft onze partners in dit project. En inmiddels zijn we ook niet meer de enige organisatie die met deze ontwikkelingen te kampen heeft. Nu we weer een paar weken verder zijn en zelf aan het idee hebben kunnen wennen, hebben we vooral de behoefte aan de draad weer oppakken.

Veel mensen die op de belangstellendenlijst voor het nieuwe Aldlanspark staan zijn teleurgesteld. Ze willen graag nu hun huis verkopen. De hypotheekrente stijgt en je weet niet of je over een paar jaar net zo snel je huis kwijt kunt als in de huidige markt. Die mensen zijn heel teleurgesteld dat het langer gaat duren. Gelukkig kunnen we hen wel een (tijdelijk) alternatief bieden. Onze zusterlocatie Heerenhage in Heerenveen is een prachtig, nieuw, duurzaam appartementencomplex aan het water. En bewoners van Heerenhage hebben - na de huidige ouderen in Aldlânstate - een voorkeursrecht op een appartement in Aldlânspark.

Kortom het was een maand van vallen, opstaan en doorgaan!

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00