Melissa Wijnja
Melissa Wijnja Foto: RondOm Vandaag

Column Melissa Wijnja: Let’s talk about sex

Column

Daar lag ie dan, open en bloot op het schooltafeltje. Veertien paar angstige ogen staarden naar het kleine pakketje. We hielden onze adem in…

“Wie wil hem openmaken?”

Mevrouw Steen, lerares biologie en mentor, keek ons één voor één aan. Massaal deinste klas V4A naar achter. Uiteindelijk was ik degene die het pakje oppakte en het even goed bekeek. Ik was nieuwsgierig naar de inhoud. Dus scheurde het open en pakte het rubbertje uit het pakje. Ik slaakte een gil, gooide de inhoud van het pakje weg en begon te giechelen. In het midden van de groep tafels, die speciaal voor deze dag in een u-vorm was gezet, een glanzende condoom.

Achteraf heb ik medelijden met de docente die deze groep pubers seksuele voorlichting moest geven. Een week lang hadden we het over seks en relaties, het was een weeklange gênante vertoning. 

Nu weet ik hoe belangrijk die week was, ook al was niet iedereen er klaar voor. Als ik met leeftijdsgenoten praat merk ik hoe vooruitstrevend onze christelijke middelbare school was. Zij hebben meestal niet meer geleerd dan wat in het biologieboek stond. Hooguit hebben ze een enkele keer een condoom om een dildo, of erger, een banaan moeten doen. Voor veel jongeren bestond (en bestaat) seksuele voorlichting vooral uit biologische kennis. Hoe werkt de eisprong en menstruatie van een vrouw? Hoe krijgt een man een stijve? Wat zijn de voorbehoedsmiddelen die je kan gebruiken en hoe werken ze? 

Elke volwassene weet dat seks veel meer is dan het biologische aspect. Het gaat om liefde, om lust, om je lekker te voelen in je lichaam, om familie. Om te weten wat je wilt en te luisteren naar wat je partner wilt. Dat ‘nee’ nee is en vooral dat ‘ja’ ja is. 

Dat is ook het liefst wat ze mee willen geven aan hun kinderen. Maar het is ongemakkelijk en gênant, pubers luisteren niet naar hun ouders en het liefst wil je als ouder dat ze nog heeeel lang wachten met ‘het’ te doen. Redenen waarom ouders het geven van seksuele voorlichting liever uitbesteden aan een onbekende en onvertrouwde biologiedocent. 

Van 16 t/m 20 maart is het de week van de lentekriebels en geven diverse basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs op een laagdrempelige manier les over weerbaarheid, liefde en seksualiteit. Een goed moment om ook als ouder stil te staan bij wat jij kan doen voor het liefdes- en seksleven van je kind. Ennuh… bewaar die condoom maar voor jullie zelf, die krijgt je kroost wel te zien tijdens biologie. 

Melissa Wijnja
Redactrice RondOm Vandaag

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Zomer
Zomerpakkettenactie Present Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 14 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00