Afbeelding

Roelina en Albertha uit Drachten doenboodschappen in Duitsland

Algemeen

DRACHTEN - In de grensgebieden met Duitsland, zoals in Oost-Groningen, weet men al tientallen jaren de supermarkten van Duitsland te vinden. Nu de prijzen voor levensmiddelen in ons land steeds hoger worden, gaan steeds meer mensen naar onze zuiderburen voor de boodschappen. Zelfs in Drachten, zo’n 85 kilometer vanaf de Duitse grens, wonen mensen die de reis naar de goedkopere Duitse supermarkten maken. We spreken met Roelina en Albertha uit Drachten, die regelmatig in Duitsland met hun karretje door de schappen lopen. 

Roelina ging vroeger vaak naar Duitsland om boodschappen te doen, maar is daar een tijdje mee gestopt. Toen een paar maanden geleden de prijzen in de supermarkten te veel stegen, besloot ze toch weer te gaan: “We zijn beide rokers en hoorden via via dat tabak in Duitsland veel goedkoper is. Een paar maanden geleden zijn we daarom, eigenlijk vooral voor de grap, eens in Duitsland boodschappen gaan doen. Het viel gelijk op dat alles vele malen goedkoper is daar, niet alleen tabak maar ook drinken, vlees, bloem, wasmiddel en olie om maar wat te noemen. We hebben toen besloten vaker te gaan.” Inmiddels gaat Roelina één keer in de maand naar Duitsland en haalt ze niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere mensen boodschappen: “Voor gezinnen uit de minima, die zelf niet naar Duitsland kunnen gaan, doe ik ook boodschappen. Dat zijn nu zo’n vijf gezinnen en binnenkort komen daar drie bij.” 


Roelina aan het shoppen in Duitsland. Foto: Roelina.

Roelina haalt bijna al haar boodschappen uit Duitsland én doet dus ook boodschappen voor andere gezinnen. Dat vraagt natuurlijk om een goede planning: “We gaan naar Leer, Weener en Bunde, in die volgorde. Een aantal dagen van te voren ga ik door alle folders om te bepalen wat ik waar haal.” Als ze naar Duitsland gaat voor boodschappen, begint Roelina’s dag erg vroeg: “We vertrekken om 6.00 uur en staan rond 7.00 uur in de winkel in Duitsland. We beginnen altijd bij Aldi in Leer, gaan dan naar de Kaufland en de Netto. Vervolgens rijden we naar Weener waar we tanken en shag halen. In Bunde gaan we naar de Lidl en de Combi en dan gaan we met een volgepakte auto weer naar huis.” 

Volgens Roelina kan het prima uit, ook al moet je wel een eindje rijden: “Momenteel kan het bijna altijd uit, ook al haal je alleen tabak. De prijzen schelen zo erg.” Ze raadt het dan ook iedereen aan: “Het moet wel bij je passen natuurlijk, maar het is het zeker waard om te onderzoeken. Ik ken mensen zoals ons die echt voor de hele maand bijna al hun boodschappen halen, maar ook mensen die alleen tabak, alcohol of vlees naar Duitsland komen. Je moet alleen even uitzoeken of het past, maar het kan zeker uit.” 

Niet alleen goedkoper

Toch gaan Nederlanders niet alleen shoppen in Duitsland vanwege de prijzen. Albertha gaat naar Duitsland vanwege het uitgebreide assortiment: “We gingen al een tijdje af en toe naar Duitsland voor boodschappen, maar vooral in combinatie met een uitstapje daar. Sinds kort gaan we vaker. Mijn zoontje heeft meerdere allergieën en in Nederland is het assortiment wat hij kan eten erg beperkt. In Duitsland zijn er veel meer artikelen die hij mag eten.” Albertha en haar gezin gaan nu ongeveer één keer in de drie maanden: “Wat we halen kan erg verschillen. We halen vooral toetjes, chocola, slagroom en ingrediënten voor avondeten.” Ze gaan vooral naar Leer, ook al vinden ze Oldenburg wel leuker: “Dat is alleen wat verder weg. Bunde, Weener en Papenburg staan ook nog op ons lijstje, daar willen we nog eens heen. Op Facebook zitten we in verschillende groepen waar mensen die in Duitsland winkelen elkaar tips geven, daar worden die plekken vaak genoemd.”

Als ze in Duitsland zijn, gaan ze ook altijd tanken, dat is nu weer goedkoper dan in Nederland. Drank halen ze heel weinig, al kan dat wel flink schelen: “Drank is veel goedkoper, maar kopen we bijna niet. We gaan wel nog naar de drogist, de TEDi en de Kik, al zit die ook in Drachten.”

Ook Roelina vindt dat het assortiment in Duitsland ruimer is: “Als je kijkt naar vlees heb je veel meer keuze en het vlees is ook nog van goede kwaliteit. Er komt geen water uit, zoals je wel veel ziet in Nederland. Daarnaast vind ik het brood lekkerder, maar dat is persoonlijk. Verder kom je ook regelmatig precies dezelfde producten tegen als in de Nederlandse supermarkt, maar dan echt een stuk goedkoper. Zelfs Nederlandse kaas is goedkoper in Duitsland.”

Maak er een uitje van

Omdat Albertha zo gericht boodschappen doet, let ze minder op de prijzen: “We gaan puur voor de ruimere keuze en maken er een leuk dagje uit van. Wij besparen er uiteindelijk niet op, maar ik denk dat als je de folders checkt en groot inslaat het wel echt voordeel kan geven.” Als gouden tip vertelt Albertha: “Plan er een uitje bij. Mocht het qua boodschappen dan tegenvallen, dan heb je alsnog een goede dag gehad. En ga langs bij de DM, de drogist, want dat scheelt echt!”

Roelina maakt er ook vaak een uitje van, al blijft het wel bij boodschappen doen: “Boodschappen doen is gewoon veel fijner in Duitsland. De gangpaden zijn breder, het is over het algemeen rustiger in de winkel. Ik vind het echt superleuk om in Duitsland boodschappen te doen.” Als tip geeft ze om op doordeweekse dagen te gaan: “Op vrijdag en zaterdag is het heel erg druk. Ga bovendien tanken tijdens kantooruren. In Duitsland veranderen de prijzen voor benzine meerdere keren op een dag en tijdens kantooruren tank je het voordeligst!”

Waarom is Duitsland goedkoper?

Er zijn verschillende redenen waarom je in Duitsland goedkoper uit bent. Ten eerst omdat je in Duitsland minder belasting en lage accijnzen betaalt. Daarom betaal je veel minder voor sigaretten, brandstof en alcohol. In Nederland zijn de accijnzen hoger omdat de overheid daarmee bepaald gedrag, zoals drinken of roken, wil ontmoedigen. Bovendien levert het de overheid jaarlijks miljarden euro’s op. Dat zijn echter niet de enige redenen, ook meer concurrentie (er zijn meer ‘merken’ supermarkten in Duitsland), een grotere inkoopkracht (er zijn meer Duitsers dus kunnen supermarkten groter inkopen), minder inkoopbeperkingen (fabrikanten dwingen supermarkten om producten in te kopen in het land waar ze het verkopen) en minder aanbiedingen (in Nederland zijn er meer aanbiedingen, waardoor de normale prijs iets hoger moet zijn) dragen bij aan duurdere boodschappen.

Inflatie

Dat de boodschappen in Nederland duurder worden, komt door inflatie. Kort gezegd betekent inflatie dat geld minder waard wordt. Een simpel voorbeeld; eerst kon je voor een euro een heel brood kopen, nu slechts een half brood. Inflatie ontstaat wanneer het duurder wordt om producten te produceren, bijvoorbeeld omdat loonkosten stijgen of grondstoffen duurder worden, als producten schaarser worden of als er een monopolie-positie bestaat (je kan iets alleen bij een bepaald adres halen, wat de prijs opdrijft). 

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 4 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 7 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 8 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 10 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 12 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00