Afbeelding
Foto: Sportbedrijf Drachten

Nieuw zwembad Drachten komt er

Algemeen

DRACHTEN - Na een jarenlange discussie, komt het nieuwe zwembad in Drachten er toch echt. Hoe gaat het zwembad eruitzien en wat voor zwembad wordt het? In een interview met Evert Jan Siderius (Directeur/Bestuurder Sportbedrijf Drachten) bespreekt RondOm Drachten hoe het zwembad zal worden vormgegeven.

Na lang wachten, heeft de gemeenteraad toch akkoord gegeven voor de bouw van het nieuwe zwembad in Drachten. ‘’Dat heeft jaren en jaren geduurd. Twintig jaar geleden waren de eerste plannen van een nieuw zwembad er al. Nu, na twintig jaar, is het eindelijk zover’’, vertelt Siderius enthousiast. 

Nieuw zwembad hard nodig

Volgens Siderius was een nieuw zwembad ook hard nodig. “Dit zwembad is gewoon af. Je moet je voorstellen dat we in dit oude zwembad soms wel drie keer in de week ‘s nachts langs moeten komen, omdat er iets kapot gaat.’’ Het oude zwembad van Drachten (De Welle) loopt op zijn laatste benen. ‘’Het kan eigenlijk echt niet meer. We kunnen het nog net in de lucht houden, dus ik hoop dat we het nog twee jaar uit kunnen zingen’’. 

Multifunctioneel zwembad

Het nieuwe zwembad wordt een speciaal zwembad. Een zwembad die niet alleen bestemd is voor de recreatieve dagjesmensen of voor de vereniging en de sport, maar echt voor iedereen. ‘’Wat de gemeente gaat bouwen, is een zwembad wat een combinatie is van beide. Dat vind je in Nederland bijna nergens. Dat belooft dus een heel bijzonder project te worden.” 

Volgens Siderius vormt de multifunctionaliteit van het nieuwe zwembad het belangrijkste verschil. ‘’We kunnen meerdere dingen tegelijkertijd programmeren.” Het zwembad krijgt bovendien als één van de weinige zwembaden in Nederland een Olympisch 50 meter bad, waar volgens Siderius hele mooie wedstrijden gehouden kunnen worden. “We denken dat we hier regelmatig mooie wedstrijden naartoe kunnen halen en evenementen zullen ook zeker georganiseerd worden.” Het 50 meter bad is niet uitsluitend voor topsporters, volgens Siderius: ‘’Ook de oudere mensen en al onze kinderen hebben zwemles in het 50 meter bad. Dus het 50 meter bad wordt een multifunctioneel bad, met een topsport functie’’. 

Programmering in de plus

Het zwembad gaat niet veel dingen anders doen dan het oude zwembad. Het zwembad gaat door met alles wat ze nu al aanbieden. ‘’Daar hebben we al op ingespeeld voordat we een nieuw zwembad zouden krijgen. We hebben niet gewacht tot de officiële beslissing. We hebben onze programmering er de afgelopen jaren al op aangepast. Je kan hier al boksen in het water, paaldansen in het water en bootcampen in het water. Daarentegen heeft het oude zwembad een kleine glijbaan, maar krijgt het nieuwe zwembad een grote glijbaan, een familieglijbaan en spraypark buiten, voor de kleine kinderen wanneer het mooi weer is. ‘’Dat is wel een groot verschil.’’ 

Het nieuwe zwembad krijgt echt een regiofunctie. “Voor iedereen is er wel iets. Bijvoorbeeld voor mensen die zwanger zijn, voor peuters, zwemlessen, actieve mensen die aan hun gezondheid willen werken, maar ook mensen met een beperking of met een aandoening die kunnen genieten van water.”

Energiezuinig

Voor het nieuwe zwembad in Drachten is bij het ontwerp rekening gehouden dat het zo energiezuinig mogelijk is. Het nieuwe zwembad bevat de nieuwste technieken op het gebied van energiezuinigheid. ‘’Het wordt het meest duurzame zwembad wat je je kunt voorstellen, zowel qua materiaal, als qua energieverbruik.”  

Het wordt het meest
duurzame zwembad wat je
je kunt voorstellen.

Kerndoelen

Het nieuwe zwembad in Drachten heeft drie kerndoelen. Ten eerste de inwoners van Smallingerland een zwembad bieden waar zij aan hun gezondheid kunnen werken. Ten tweede een zwembad waar de mensen plezier kunnen maken. Ten derde een plek waar mensen die fanatiek zwemmen, hun sport kunnen beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan de zwemvereniging en andere verenigingen in Friesland. 

Duurzame uitstraling

Het oude zwembad is momenteel een beetje te vergelijken met een oud huis qua energieverbruik. ‘’Dat is echt dramatisch’’, zegt Siderius. Een zwembad verbruikt heel veel energie, omdat het water in een zwembad op temperatuur moet zijn. “Dat kost ongelofelijk veel energie.” Het oude zwembad heeft nu wel zonnepanelen, maar lang niet genoeg. ‘’Bij het nieuwe zwembad komen nog veel meer zonnepanelen. Daarnaast is het duurzamer, waardoor het gebruik er veel gunstiger uit komt te zien.” Er is veel hout en groen verwerkt in de bouw van het zwembad. ‘’De uitstraling van het zwembad is erg duurzaam.’’ Siderius hoopt dat ze gedurende het eerste kwartaal van 2025 het nieuwe zwembad kunnen betreden.. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Hûnekopfestival met XXL-editie in het Thalenpark in Drachten Cultuur 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Hoe sierkussens je interieur kunnen verrijken Algemeen 1 jun., 14:46
Afbeelding
Zo lost TENA men incontinentieproblemen op Algemeen 1 jun., 12:00
Afbeelding
Visles op De Kameleon Drachten Educatie 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00