Afbeelding
Foto: michaklootwijk

Wat moet er gebeuren met het vliegveld buiten Drachten?

Verkiezingen

DRACHTEN - Vliegveld Drachten is een vliegveld buiten Drachten in gemeente Smallingerland. Het vliegveld is in 1962 aangelegd door Philips om de Philipsvestiging in Drachten te helpen. Ook worden er regelmatig autoraces en dragraces gehouden, om illegale races te voorkomen. Op het moment is er veel onzekerheid over het vliegveld. Maar recent zijn er plannen gekomen van De Vrienden van vliegveld Drachten.  

Negen bedrijven hebben de handen ineengeslagen om wat te doen met het vliegveld. In 2020 besloot de gemeenteraad dat het vliegveld blijft bestaan, het de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en minder op de kosten van de gemeente druk. Zo staan de bedrijven die het initiatief nemen garant voor het afdekken van de tekorten. Jaarlijks kreeg het vliegveld 11.340 euro subsidie, dit jaar liep dat zelfs op tot 44.00 euro.  

De plannen zijn om onder andere werkplaatsen, hangar-woningen, horecavoorzieningen en ruimte voor evenementen te maken. Zo willen ze het een bruisende plek maken voor recreatief vliegen.  

Hetgeen wat in de weg staat om dit mogelijk te maken is dat de mensen die investeren ook meer zeggenschap krijgen over het vliegveld, terwijl de gemeente hun positie over het vliegveld graag wil behouden. De gemeenteraad is zeer verdeeld over deze kwestie.

FNP: “De FNP vindt dat het vliegveld open moet blijven. Er zijn mogelijkheden om aan de slag te gaan met innovatieve en duurzame luchtvaartactiviteiten, in combinatie met Innovatiecluster. Woningbouw is geen optie zo dicht bij industrieterrein Drachten-Azeven. Daarvoor moet juist gekeken worden naar al die plekken binnen Drachten die al jarenlang braak en onbenut zijn blijven liggen. In de dorpen bouwen voor ouderen en jongeren met maatschappelijke binding met de gemeente.”

VVD: “Smallingerland is een van de weinige gemeenten met een vliegveld. Dit wordt nu gebruikt voor recreatief vliegen. Wij zien meer mogelijkheden voor bedrijven en bedrijvigheid. De gemeenteraad heeft het College gevraagd met een voorstel te komen voor de toekomst van het vliegveld. Deze is klaar en op een informatieavond uitgelegd. Er zijn een aantal bedrijven met toekomstplannen voor het vliegveld. Alternatieven als woningen, laat staan een kerncentrale zijn niet aan de orde. Woningen tussen de Waldwei en het industrieterrein A7 is niet toegestaan door de overheid.”

ChristenUnie: “Dit moet een vliegveld blijven mits deze rendabel te exploiteren is. We gaan meer woningen bouwen, te beginnen met inbreiding en het uitvoeren van de bestaande plannen (Middelgeast en Vrijburgh). Wensen van inwoners zijn leidend. Dit moet een vliegveld blijven mits deze rendabel te exploiteren is.”

ELP: “In 2014 heeft de gemeente mogelijkheden voor economische activiteiten op vliegveld Drachten laten onderzoeken. Twee dure rapporten en 8 jaar verder zijn meerdere niet onderbouwde voorstellen voorbijgekomen voor 25 hectare grote terrein, wat eigendom is van de gemeente. ELP is van mening dat dit niet verkwanseld mag worden aan ondernemers die winst ruiken. De huidige krapte op de woningmarkt staat niet toe om dit terrein weg te geven. ELP wil dat de gemeente het vliegveld zelf gaat ontwikkelen tot een duurzame en diverse woonwijk. Het terrein kan 5 tot 15 miljoen opleveren voor de gemeentekas plus de jaarlijkse opbrengsten aan leges en belastingen = win -> win!”

Smallingerlands Belang: “Het vliegveld moet behouden blijven voor Drachten. Er zijn nu eindelijk na zoveel jaren goede plannen gelanceerd. Wanneer we een andere bestemming voor de grond van het vliegveld zouden kiezen dan zijn we het vliegveld voorgoed kwijt. Smallingerlands Belang ziet woningbouw op die plek niet als een reëel alternatief.”

GroenLinks: “Als het aan GroenLinks ligt dan sluit het vliegveld. Liever vandaag dan morgen. De ruimte die daarmee vrijkomt kan gebruikt worden voor woningbouw. Maar ook voor het opwekken van duurzame energie. Ook kan op het voormalige vliegveld geëxperimenteerd worden met kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw. Bijvoorbeeld een stadstuin. Waar inwoners van Smallingerland zelf hun voedsel verbouwen.”

D66: “De ondernemers op het vliegveld zijn met nieuwe plannen gekomen om het vliegveld in stand te houden. Wij geven ondernemers graag een kans. Op het vliegveld wordt dan gewerkt aan een duurzame toekomst van de luchtvaart en er komen zonnepanelen en nieuwe bedrijven. Een nieuwe wijk naast het industrieterrein, ver van waar Station Drachten komt, zien wij samen met de inwoners niet zitten. D66 kiest voor duurzaamheid, innovatie en kansen voor ondernemers.”

CDA: “Het zou onzinnig zijn om het vliegveld zomaar op te geven. Het is een kwaliteit waar veel steden jaloers op zijn. Op dit moment hebben enkele ondernemers een plan ingediend om het vliegveld te versterken. CDA Smallingerland wil deze plannen serieus beoordelen op haalbaarheid en betaalbaarheid. De keuze of het vliegveld wel of niet kan blijven is een belangrijke. Indien het vliegveld verdwijnt, verdwijnt het voorgoed.”

SP: “Er ligt momenteel een plan van de ondernemers waarvan de SP vindt dat de haalbaarheid onderzocht moet worden. De SP heeft goede hoop dat dit voor de gemeente een goedkope oplossing kan zijn. Als dit plan niet haalbaar blijkt, dan moet het terrein industriegebied worden. Smallingerland heeft tot 2035 nog 65 hectare industrieterrein nodig. Industrie terreinen zijn niet mooi, maar voldoende werk is belangrijk voor de toekomst van onze gemeente. De SP wil dat er ruimte blijft voor de grasbaan waar de vliegclub om vroeg. Het woningbouwplan van de ELP is geen goed plan. Nog afgezien van problemen mbt geluidsnormen zou het de ontwikkeling van het industrieterrein A7 op slot zetten. Voor de een nieuwe woonwijk heeft de Gemeente veel betere locatie op het oog.”

PvdA: “In juni 2020 is met 28 stemmen voor en 2 tegen het voorstel van het college aangenomen om het vliegveld in bezit te houden en ondernemers de kans te bieden een plan te ontwikkelen voor het veld. Er liggen nu twee plannen die naast elkaar kunnen bestaan en daarmee is aan de voorwaarden voldaan. Nu een andere koers gaan varen maakt van Smallingerland een onbetrouwbare overheid. Het vliegveld mag de gemeente geen geld meer kosten en het liefst zien we dat pachtopbrengsten voor een deel terugvloeien in de gemeentekas om ander beleid te betalen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00