De Oostenrijkse noodwoning uit 1949 van de familie Numan, anno 2021.
De Oostenrijkse noodwoning uit 1949 van de familie Numan, anno 2021. Foto: Johan Vogelzang

Oostenrijkse noodwoningen in Drachten zijn nog altijd geliefd

Wonen

DRACHTEN – Een groepje zogeheten Oostenrijkse noodwoningen in het centrum van Drachten staat al sinds 1949 fraai overeind. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken en panelen, zijn destijds gebouwd om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen.

Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Zo ook het huis van de familie Numan aan de J.M. Houwenstraat, net als de woningen aan de Gauke Boelenslaan, waar wij van RondOm Vandaag op bezoek gingen. In tientallen gemeenten in vrijwel alle provincies van Nederland zijn deze plusminus twaalfhonderd Oostenrijkse woningen in 1948 en 1949 gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd, alle onderdelen van één huis pasten in twee treinwagons.

Bezitters van deze woningen delen tips en trucs

Mensen die nu in zo’n huis wonen zoeken elkaar vaak op via Facebook en websites, ze helpen elkaar aan tips en trucs om het huis goed te onderhouden. Iedereen vindt het prachtig. Sjoerd en Alie Numan wonen sinds vijf jaar in hun Oostenrijkse woning en willen ook niet meer anders.

“Wij zijn regelmatig verhuisd, maar dit huis voldoet echt helemaal aan onze wensen. Het woont hier prachtig. Het is een oud huis, maar eigenlijk heel modern, goed geïsoleerd van alle gemakken voorzien. Bovendien heb je niet het gevoel alsof je in het centrum van een stad woont, want we hebben een grote tuin met veel privacy.”

De Oostenrijkse noodwoningen zijn nog altijd gewild op de huizenmarkt

De Oostenrijkse woningen in Drachten zijn gewild. “Het gebeurt regelmatig dat wij ons huis kunnen verkopen. Laatst bood iemand ons spontaan een zeer hoog bedrag als we het aan hem zouden verkopen. Ik was in de tuin aan het werk toen hij met zijn auto stopte en mij hierover aansprak. Wij zijn hier niet op ingegaan, want mijn vrouw en ik willen hier niet weg.”


De achtertuin van de Oostenrijkse noodwoning van de familie Numan. Grote tuinen zijn kenmerkend voor alle Oostenrijkse noodwoningen die destijds vlak na WO II in Nederland zijn neergezet. - Foto Johan Vogelzang

De houten woningen aan de J.M. Houwenstraat en de Gauke Boelenslaan zien er allemaal nog uitstekend uit. In andere steden is er wel eens wat verpauperd, maar niet in Drachten. “Dat komt misschien omdat de woningen in Smallingerland gemeentelijk monument zijn waardoor je subsidie voor het onderhoud kunt krijgen. Dat scheelt al gauw een behoorlijk bedrag en dat is toch mooi meegenomen.”

In twee dagen het besluit genomen om de woning te kopen

Sjoerd deed zo’n tien jaar geleden bij enkele huizen briefjes door de brievenbus omdat hij en zijn vrouw graag in zo’n woning wilden wonen. Na drie jaar zonder reactie had hij eigenlijk de moed opgegeven, tot zijn zoon op Funda ontdekte dat de woning op nummer 42 te koop stond. “We hebben meteen de makelaar gebeld, konden aan het eind van de middag langskomen en hebben het de volgende dag gekocht. Dat moest ook wel want er was veel belangstelling voor.”

Fijn woonklimaat in een houten huis

“We moesten onze eigen woning aan de Drachtstervaart nog verkopen, maar dat is gelukkig vrij snel hierna gelukt.” Sjoerd en Alie voelen zich helemaal in deze woning thuis. “Het gekke is: ik ben een perfectionist maar in dit huis vind ik het niet erg of iets niet helemaal recht of waterpas is.’’

Ook dat maakt dat zo’n woning een eigen karakter heeft. “Bovendien is leven in een houten woning zoveel fijner dan in een woning van steen of beton. Dat weten we nu wel zeker.” Dat fijne woonklimaat maakt dat de Numannen net als hun buren en andere bezitters van deze woningen er graag tijd en geld in steken om nog lang te kunnen blijven genieten van hun ‘noodwoning’.

Wil je onze andere artikelen ook lezen over Oostenrijkse noodwoningen in Friesland?

Klik hier voor het artikel in RondOm Leeuwarden: https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/wonen/24601/-tijdelijk-houten-huis-bestaat-nu-al-73-jaar

Klik hier voor het artikel in RondOm Heerenveen: https://www.rondomvandaag.nl/regio/heerenveen/wonen/24633/de-houten-oostenrijkse-noodwoning-van-alybetty-en-heinz-is-al-7

Klik hier voor het artikel in RondOm Stellingwerven: https://www.rondomvandaag.nl/regio/stellingwerven/wonen/24636/oostenrijkse-houten-noodwoning-van-ron-en-janke-bestaat-al-72-j

Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 20 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 22 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 28 mrt, 15:00
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00