Van links naar rechts: Sietse Akkerman, Dean Holthuis, Durk Meijer
Van links naar rechts: Sietse Akkerman, Dean Holthuis, Durk Meijer Foto: Peter Jellema

“Voor iedereen moet er een passend plekje zijn”

Sport

DRACHTEN - Vanaf volgend seizoen gaan de meiden en vrouwen van VV Drachten, Sportclub Boornbergum en Drachtster Boys verder als Samenwerkende Vrouwen Opleiding (SVO). De ALV van de betreffende verenigingen moeten nog wel akkoord geven. In een interview met Conrad Berghoef (Drachtster Boys), Reino Rispens (sportclub Boornbergum) en Durk Meijer (VV Drachten) bespreekt RondOm Drachten dit onderwerp.

Voetbal is een groeiende sport onder vrouwen. Steeds meer vrouwen trekken de voetbalschoenen aan. Toch lopen zowel VV Drachten, Sportclub Boornbergum en Drachtster Boys tegen een aantal problemen aan. Durk Meijer, voorzitter VV Drachten: “Vier stoppende meisjes of dames kan een aanleiding zijn om een heel elftal op te moeten doeken. Als je wat grotere aantallen hebt, voorkom je dat.” Door samen te werken, kunnen de verenigingen meer (zekerheid) bieden aan voetbal voor meiden en vrouwen van alle leeftijden. 

Instabiliteit bij teams

Drachtster Boys is één van de grotere clubs van Friesland. Toch heeft de club last van instabiliteit onder de meidenteams. Conrad Berghoef van Drachtster Boys legt uit: “Er zijn seizoenen geweest waar wij drie vrouwenteams hadden, maar ook seizoenen, met name de laatste drie, dat we met pijn en moeite één team op de been kunnen krijgen.’’

De Samenwerkende Vrouwen Opleiding (SVO) houdt in, dat er vanuit de drie bestaande verenigingen een nieuwe vrouwenafdeling komt, met een eigen naam, eigen tenue en een eigen identiteit. 

Binnen drie jaar hopen de verenigingen met elkaar een stabiele vereniging te zijn, waar meisjes en vrouwen graag willen voetballen. ”Plezier staat wel echt op nummer één. We willen een vereniging zijn, waar iedereen die wil voetballen, ook de mogelijkheid heeft om te voetballen. Nu heb je nog wel eens dat er geen plekje is voor een speelster.’’ Conrad Berghoef van Drachtster Boys zou dat te gek vinden: ‘’Stel er zijn twee of drie vrouwen in Boornbergum die graag willen voetballen in een seniorenteam, dan kun je gewoon lid worden van Boornbergum en toch voetballen, ook al ben je maar met z’n tweeën of drieën.

Het vrouwenvoetbal gaat op en neer qua aanmeldingen. De drie heren denken dat het helpt, als het aantal voetballende dames ongeveer stabiel blijft: “Het is niet wenselijk, als je elk seizoen weer moet afvragen of je volgend jaar nog wel kan voetballen. Iedereen voetbalt met een reden. De één voetbalt omdat het hartstikke gezellig is en de ander omdat ze wil winnen en fanatiek wil zijn. Voor iedereen moet een plekje zijn en wij hopen dat met deze samenwerking voor elkaar te krijgen.’’ Meijer vult aan: “Het creëren van deze SVO gaat niet om de prestaties, kampioen te worden of Eredivisie te voetballen. Het belangrijkste is dat er voor iedereen een passend plekje is.”   

De clubs denken met deze stap het vrouwenvoetbal een hele nieuwe impuls te geven. ‘’Dat verdienen onze vrouwen ook.’’ De SVO zal bestaan uit vijf teams vanaf het seizoen 23/24. Vrouwen die lid willen worden, worden lid van één van de bestaande verenigingen. Als je lid wordt van één van de drie, dan voetbal je dus in de SVO-constructie. Het shirt moet nog worden gemaakt, maar dat laten de mannen allemaal bij de vrouwen zelf. ‘’Daar is al flink discussie over.”  

‘Onze meiden verdienen een passend plekje’

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 10 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00