In extremis toch nog drie punten voor ONT

OPEINDE - De stopwatch had de 15 seconden nog niet bereikt toen er al een 0-1 stand op het scorebord stond. Toch was de ruststand 3-1 en leek ONT in veilige haven. Dat was het niet want het werd 3-3. Pas dik in blessuretijd besliste ONT de wedstrijd met een vierde doelpunt.

Hoe merkwaardig kan een voetbalwedstrijd verlopen. ONT kwam dan wel snel op achterstand, maar dat werd voor rust veranderd in een 3-1 voorsprong. En met het vertoonde spel leek er geen vuiltje aan de lucht voor de elf van ONT. Daar dachten de bezoekers anders over. Fc Grootegast (FcG) speelde de tweede helft opportunistisch en kwam op 3-3. En op dat moment leek 3-4 eerder in de maak dan 4-3. Dat het dan toch 4-3 werd dankte ONT aan een bevlieging van topscoorder Michel Weisser.

Een steekpassje op Rowen Top die daarna net iets eerde bij de bal was dan ONT doelman Hidde Ament betekende héél snel in de wedstrijd 0-1. Nu kun je natuurlijk beter in de eerste minuut op achterstand komen dan in de laatste minuut. ONT was dan ook niet onder de indruk. Met goed veldspel ging ONT direct op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er in de 18e minuut. Freerk Veenstra vond Janco van der Veen en die joeg de bal van een met of zeventien stijf in het kruis. Vier minuten later bracht Hielke Knippels ONT met een fraaie vrije trap op voorsprong. En in de 32e minuut was het Chris Visser die de veldverhoudingen van dat moment goed in kaart bracht. Veenstra bracht de bal voor het doel en uit de rebound die volgde scoorde Visser 3-1. Maar, die veldverhoudingen veranderden in het laatste kwartier van de eerste helft al een beetje. FcG nam meer initiatief en dat leidde tot kansen en een doelpunt. Eerst zag Johan Beute een inzet richting tweede paal bijna in het ONT doel belandden. Maar acht minuten voor rust was er toch de aansluittreffer voor FcG. Een hoge bal die voor het doel van ONT belandde werd weggebokst door Ament waarna Mike Homan de bal met een ferm schot in het ONT doel deponeerde. En nog voor rust had het ook 3-3 kunnen zijn als de kopbal van Jelmer Schuil doel had getroffen. In vrije positie kopte Schuil nu naast.

Die gelijkmaker kwam er in de tweede helft toch. ONT gaf het middenveld uit handen door veel druk van FcG. De Groningers vochten zich een weg naar het ONT doel en de Opeindenaren waren niet in staat om het heft weer in handen te krijgen. Er waren wel wat pogingen om tot een aanval te komen, maar echt goed ging dat niet. En dus kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Eerst was er nog een waarschuwing van Rolf Hazenberg die voorlangs schoot maar in de 69e minuut werd het 3-3. Die derde treffer van FcG kwam curieus tot stand. FcG pompte een bal in de ONT ‘zestien’. ONT verdediger Gerard Douwsma kopte de bal daarna op de eigen lat waarna Rowan Top zijn tweede doelpunt mocht aantekenen. En daarna was de Groninger koek niet op. Ament redde op een inzet van opnieuw Top en een vuurpijl vanaf het middenveld van Nanne van Hielkema belandde zomaar op de lat boven Ament. Het laatste kwartier was toch weer wat meer voor ONT. Knippels zag FcG doelman Arjen Renkema met moeite redden op een schot en een doelpunt van Michel Weisser werd betwist afgekeurd. Weisser schoot ook nog op de lat en zag een intikker gekeerd door Renkema. Maar, Weisser werd toch nog het goudhaantje voor ONT. Al in blessuretijd kreeg Veenstra de bal bij de ONT spits. Die maakte zich op zijn ‘Weisser’s’ vrij en scoorde de winnende treffer.

Een verdiende overwinning? Nee dat niet. Maar de drie punten tellen.

Frappant detail; vorig seizoen won ONT in Opeinde met 3-2 van FcG, toen viel de winnende treffer vlak voor tijd. En, onder leiding van dezelfde scheidsrechter als zaterdag, Klaas Krijgsman uit Ureterp. Die had geen kind aan de wedstrijd van zaterdag. De leidsman liet doorvoetballen waar het kon en zo zat er wel negentig minuten lang tempo in de wedstrijd.

Matchwinnaar Michel Weisser zag de wedstrijd zo: “De 2e helft werden we door Grootegast goed onder druk gezet waardoor ons kenmerkende spel er qua opbouw er niet meer uit kwam en we te snel de lange bal gingen spelen. We waren de bal te snel weer kwijt en je weet dat Grootegast voorop prima aanvallers heeft staan die gevaarlijk kunnen worden.

We herpakten ons de laatste twintig minuten goed en dan zie je ook dat we een team zijn dat voor elkaar blijft knokken en de drie punten over de streep wil trekken.”

“Een tijdje ‘droog’ gestaan? Dat valt ook nog wel mee. Twee wedstrijden niet gescoord. Ik denk dat we in de afgelopen wedstrijden moeilijk tot kansen kwamen en de laatste bal vaak niet aankwam. Hier hebben we op getraind en je merkt dat dit er vandaag al beter uitkwam dan de voorgaande wedstrijden.”

De winnende goal maken is altijd lekker natuurlijk: “Dat geeft zeker een lekker gevoel. De winnende maken in de laatste minuut is altijd goed. Nu op naar volgende week: de Derby!!!!”

Die derby, de ‘Slag om de Leijen’ staat zaterdag a.s. weer op het programma. De wedstrijd in Rottevalle begint om 14.30 uur.

Sjouke Walinga

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00