Afbeelding
Foto: Lydia Annema

Zorgen voor een nog warmer welkom!

Samenleving

FRIESLAND - Zorgen voor een nog gastvrijere en toegankelijker provincie. Zodat toerist en inwoner zich nog meer welkom voelen en goed de weg weten te vinden. Dat is kort samengevat het doel van het gelanceerde Trainingsplatform Fryslân op 31 oktober 2022. Met diverse onlinetrainingen kan iedereen die in de recreatieve en toerismesector werkzaam is, vanaf nu via dit platform zijn kennis vergroten. Daarmee worden onder andere meer bezoekers aangetrokken en wordt er extra ingezet op gastvrijheid.

Het Trainingsplatform Fryslân is een initiatief van de vier regiomarketingorganisaties (Het Andere Friesland, Geïnspireerd Door Een Oude Zee, Land in Friesland en VVV Waterland van Friesland), Merk Fryslân en de provinciale opgave Dagrecreatieve Netwerken. De trainingen zijn gemaakt in samenwerking met een groot aantal partijen, zoals de vier regiomarketingorganisaties, Circulair Friesland, Merk Fryslân, Toerisme Alliantie Friesland (TAF), Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden en een aantal andere opgaven vanuit het Uitvoeringsprogramma Gastvrij Fryslân 2028. “Alle onlinetrainingen kunnen gratis worden gevolgd”, vertelt projectleider Hendrina Zijlstra.

Kennis delen met de regio

De onlinetrainingen zijn bedoeld voor onder anderen ondernemers, toeristische medewerkers en vrijwilligers. “We willen hen graag ondersteunen met toeristische informatie over de provincie en de recreatiemogelijkheden die er zijn”, aldus Hendrina. “Het Trainingsplatform Fryslân is een platform waarin regio-overstijgend kennis wordt gedeeld door verschillende partijen. Zo kun je bijvoorbeeld een marketingtraining over reviews volgen. Daarmee word je geholpen om meer en betere reviews binnen te halen op een professionele manier. Heel belangrijk, want 95 procent van de mensen besteedt minimaal dertig minuten aan het lezen van ervaringen van anderen. Reviews zijn dus van groot belang voor mensen in het maken van een keuze.”

Het Trainingsplatform Fryslân werd officieel gelanceerd in Gorredijk. Hiervoor was een groot aantal mensen uitgenodigd dat in de toeristische sector werkzaam is. Onder de genodigden waren ondernemers, vrijwilligers van VVV’s en Toeristische Informatie Punten (TIP) en natuurlijk de initiatiefnemers van het platform. “Onze vrijwilligers en baliemedewerkers zijn van groot belang voor onze organisatie. Samen met onze leden zijn zij het gastvrije gezicht van onze regio.”, vertelt Simonia de Boer. Zij is grondlegger van het platform en is werkzaam bij VVV Waterland van Friesland. “Met dit trainingsplatform willen we hen nog actiever informeren, inspireren en opleiden tot goede gastheren en -vrouwen.”

Zes trainingen online, meer volgen

Op dit moment zijn er op het platform zes trainingen te volgen. Op termijn worden dit er volgens Hendrina en Simonia meer. “We kijken naar de wensen en behoeften die er zijn. E-learnings over onder meer ‘Social media’ en ‘Elfsteden’ zijn al in de maak.” De trainingen die nu online staan, behandelen verschillende thema’s. ‘Duurzaam en circulair ondernemen’ biedt informatie over hoe je duurzaam kunt werken. Met ‘Koloniën van Weldadigheid’ leer je alles over een bijzondere geschiedenis van Friesland, Drenthe en Overijssel. Op die manier kun je jouw bezoekers enthousiasmeren. Om meer bezoekers te trekken zijn er de trainingen ‘Aan de slag met reviews’, ‘Duitse markt’, ‘Hoe ontvang ik Duitse gasten?’ en ‘Gastvrij Fryslân’. “We zoomen deels specifiek in op Duitse gasten”, geeft Simonia aan. “We ontvangen in onze provincie jaarlijks heel veel Duitse gasten. Zij hebben bepaalde verwachtingen en hebben hun eigen gewoontes.”

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00