Afbeelding
Foto: Harm Vellema (rechts) ontvangt bloemen van wethouder Libbe de Vries

Over auto’s, Australië en respect

Algemeen

DRACHTEN - Harm Vellema is een rijinstructeur bij zijn eigen autorijschool. Dit werk voert hij al 32 jaar met veel plezier uit. Hij houdt van auto’s en in de spaarzame vrije tijd die hij heeft, is hij bezig in de tuin en spendeert hij tijd met zijn kleinkinderen.  

Wat ben je aan het doen?  
Ik ben momenteel druk met mijn werk. We hebben veel te verduren gehad tijdens de coronaperiode. Binnen de gemeente heb ik me destijds nog ingezet om inwoners te helpen. Ik reed verschillende mensen naar de vaccinatielocatie. Wethouder Libbe de Vries bedankte mij namens de gemeente met een bloemetje. Ik ben blij dat deze verschrikkelijke periode achter de rug is en we weer volop aan het werk mogen.
Wat wilde je worden als kind?
Ik wilde graag elektricien worden, dat vond ik altijd heel interessant. Op school werd echter gezegd dat ik goed kon tekenen en daarom wilde ik graag architect worden. Dat is het helaas niet geworden, want ik ben niet goed in wiskunde. Vervolgens ben ik grafisch ontwerper geworden. Ik heb op de kunstacademie gezeten in Amsterdam en ben een aantal jaar grafisch ontwerper geweest voor KiKa.
Verslavend: Alle soorten auto’s.
ME-Time: Boeken lezen en tuinieren.
Blij met: Met mijn gezin. Mijn eerste vrouw is op jonge leeftijd overleden. Verder ben ik heel blij met mijn kleinkinderen. Op mijn rijschool ben ik stiekem ook een beetje trots.
Minder blij met: Zoals het nu in de wereld gaat. Alle oorlogen, ellende en hoe de regering met de mensen omgaat. Vooral hoe de boeren hier worden behandeld, daar ben ik helemaal niet blij mee.
Inspiratiebron: Ik ben rijinstructeur en geef veel lessen aan mensen met autisme, PDD NOS en ADHD. Men ziet dat als mensen met een rugzakje, maar zo zie ik dat niet. Ik vind het een specialiteit van hen. Dat inspireert mij.
Favoriete plek in Friesland: Dokkum. Ik kom daar weg en dat is nog steeds mijn plekje. Daar voel ik me vertrouwd. Als ik een keer uiteten ga, vind ik Drachten minder dan Dokkum. Bijvoorbeeld het plein bij de MediaMarkt, ik snap niet dat de gemeente er een parkeerterrein van heeft gemaakt. Waarom maak je daar geen plaats voor horeca, dat zou voor de jongeren ook beter zijn.
Dit vind ik stom: Wat ik erg mis in Drachten, is dat er veel meer gedaan kan worden voor de jongeren tussen de 16 en 21 jaar. Er is genoeg ruimte in parken, daar kan je bijvoorbeeld evenementen organiseren. Er is zoveel mogelijk en er zijn genoeg sponsoren. Dat zou ik ook nog weleens willen organiseren.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Eerlijkheid en respect.
Laatste avondmaal: Spaghetti uit Italië. We gaan daar vaak naartoe op vakantie en het eten vind ik daar heerlijk.
Wat staat er nog op je bucketlist? Een treinreis van Rusland naar China maken. Ik zou ook ooit nog een keer naar Australië willen gaan. Vooral de natuur spreekt mij daar aan.
Van wie heb je meest geleerd? Van mijn vader. Hij heeft mij veel geleerd over het onderhoud van auto’s.
Wat had je als twintigjarige graag willen weten? Ik had willen weten of het mogelijk was om naar Australië te emigreren. Dat was altijd een droom van mij.
Hoe zie jij jezelf over vijf jaar? Ik hoop dat we nog steeds op benzine en diesel rijden. Elektrische auto’s vind ik mooi en ik snap dat je ergens moet beginnen, maar die batterijen moeten ergens gemaakt worden. Als je leest dat er veel kinderen voor ingezet worden om de batterijen te maken, dat vind ik dat zo zonde.
 

Afbeelding
Zomerse leestips van Bibliotheek Drachten Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag Evenement 12 aug, 15:54
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00