Afbeelding

Friesland vooralsnog veiligste provincie qua auto-inbraken

112-Nieuws

FRIESLAND - In de eerste tien maanden van 2023 is 245 keer ingebroken in Friese auto’s. Dit komt neer op 0,7 inbraken per 1.000 auto’s en hiermee is Friesland, qua auto-inbraken, de veiligste provincie van Nederland. In Leeuwarden sloegen inbrekers veruit het vaakst toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. 

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Deze gemeenten werden het vaakst getroffen

In Leeuwarden werd dit jaar 80 keer in een auto ingebroken. Ook in Súdwest-Fryslân en Heerenveen werden relatief vaak aangifte gedaan van auto-inbraken. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

Leeuwarden: 80 auto-inbrakenSúdwest-Fryslân: 44 auto-inbrakenHeerenveen: 33 auto-inbrakenSmallingerland: 28 auto-inbrakenOpsterland: 10 auto-inbraken

Op waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland werden dit jaar nog helemaal geen auto-inbraken gemeld bij de politie.

Grootste toename in Súdwest-Fryslân

Nergens in Friesland is het aantal auto-inbraken dit jaar zo sterk toegenomen als in Súdwest-Fryslân. Van januari tot en met november zijn er al 14 incidenten meer gemeld dan in dezelfde periode in 2022. Ook in Heerenveen is het oppassen geblazen (+11).

Niet overal is er slecht nieuws: in 8 Friese gemeenten is het aantal auto-inbraken namelijk afgenomen. De sterkste daling was er in Smallingerland en De Fryske Marren (beide -6), gevolgd door Leeuwarden, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel (alle drie -5).

Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumtechniekdag op 23 maart in De Lawei Cultuur 16 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Van houten skûtsjes naar ijzeren skûtsjes door Jelmer Kuipers Historie 23 feb, 18:00
Afbeelding
Taxatieavond in Hotel Drachten. Historie 23 feb, 15:00
Het team van Albert Heijn De Marke
Albert Heijn De Marke even dicht voor verbouwing Algemeen 23 feb, 13:21
Al eerder werd er gestunt met grote kortingen bij TinQ.
TinQ stunt opnieuw: 33 minuten tanken voor €1,33 in Drachten Algemeen 23 feb, 12:01
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00