Afbeelding

Friesland vooralsnog veiligste provincie qua auto-inbraken

112-Nieuws

FRIESLAND - In de eerste tien maanden van 2023 is 245 keer ingebroken in Friese auto’s. Dit komt neer op 0,7 inbraken per 1.000 auto’s en hiermee is Friesland, qua auto-inbraken, de veiligste provincie van Nederland. In Leeuwarden sloegen inbrekers veruit het vaakst toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. 

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Deze gemeenten werden het vaakst getroffen

In Leeuwarden werd dit jaar 80 keer in een auto ingebroken. Ook in Súdwest-Fryslân en Heerenveen werden relatief vaak aangifte gedaan van auto-inbraken. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

Leeuwarden: 80 auto-inbrakenSúdwest-Fryslân: 44 auto-inbrakenHeerenveen: 33 auto-inbrakenSmallingerland: 28 auto-inbrakenOpsterland: 10 auto-inbraken

Op waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland werden dit jaar nog helemaal geen auto-inbraken gemeld bij de politie.

Grootste toename in Súdwest-Fryslân

Nergens in Friesland is het aantal auto-inbraken dit jaar zo sterk toegenomen als in Súdwest-Fryslân. Van januari tot en met november zijn er al 14 incidenten meer gemeld dan in dezelfde periode in 2022. Ook in Heerenveen is het oppassen geblazen (+11).

Niet overal is er slecht nieuws: in 8 Friese gemeenten is het aantal auto-inbraken namelijk afgenomen. De sterkste daling was er in Smallingerland en De Fryske Marren (beide -6), gevolgd door Leeuwarden, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel (alle drie -5).

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 30 minuten geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 14 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Wil je ook gelukkig worden in de liefde? Column 20 uur geleden
Eén van de kittens van 't Heerveld.
'Elke dag komt er dan een zwangere poes binnen' Natuur 22 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur gisteren
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00