Afbeelding

Dit is er te doen in Friesland in februari 2023

Recreatie & Ontspanning

FRIESLAND - Friesland is een prachtige provincie met wonderschone natuur, rustige dorpjes en bruisende steden. Er is genoeg zelf te ontdekken, maar er wordt ook veel georganiseerd. Dit is er te doen in januari 2023. 

Activiteiten in de natuur

27 februari: Op zoek naar damherten (6+)
SSSST, wees eens heel stil! Daar staat hij, het sierlijke damhert dat in het bos van het Ketliker Skar leeft. Tijdens deze jeugdexcursie ga je samen met de enthousiaste jeugdgids van It Fryske Gea op pad door de natuur. Op zoek naar deze sierlijke dieren. En als je goed oplet ontdek en leer je onderweg van alles! Damherten komen voor in veel variaties kleur, van wit via lichtbruin tot bijna zwart, maar meestal is de rugzijde van een damhert roodachtig geel tot kastanjebruin van kleur en de buikzijde geelwit. De dominante kleur verschilt echter per gebied. In de winter is sowieso de vachtkleur grijzer. Bepaalde damherten hebben geen vlekken, net zoals de unieke witte damherten die in het gebied leven. Kan jij er één vinden? De natuurgids vertelt over hoe je ze kunt herkennen, hun levenswijze en belangrijke taak in het natuurgebied en uiteraard hopen we deze dieren tijdens de excursie te treffen. Gelukkig weten we waar ze slapen!. Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en wil je mee op zoektocht? Geef je dan snel op! Na aanmelding wordt de exacte startlocatie bekend gemaakt.

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht. Klik hier om je in te schrijven. 

Tot en met 9 april: Fertile Grounds
Een groot deel van Fryslân bestaat uit veenweidegebied. Veen speelt een essentiële rol in de globale klimaatcrisis, want verspreid over de aarde bevatten de veengebieden twee keer zoveel CO2 als alle bossen tezamen. Ook het VN-milieuprogramma herinnert ons eraan: de draslanden zijn de stille helden van het klimaatprobleem. Ondanks hun ecologische sleutelrol zijn de gebieden in gevaar. Turfwinning, intensieve landbouw en melkveehouderij hebben ervoor gezorgd dat het veen in rap tempo uitdroogt. Dat leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit. Volgens klimaatexperts is het opnieuw nat maken van de veenweidegebieden de enige optie voor een duurzame toekomst. Fertile Grounds: Een nieuwe blik op Friese veenweide met Christien Meindertsma is vanaf 7 mei 2022 tot 10 april 2023 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden en is onderdeel van de Friese Triënnale Arcadia. Fertile Grounds is een eenjarig onderzoeksproject met een open einde: drie zalen in het Fries Museum worden ingericht als dynamisch laboratorium waar mensen met elkaar in gesprek gaan. Friezen, boeren, politici, natuurliefhebbers en experts buigen zich over een centrale vraag: ‘Welke toekomst wil jij voor het Friese veenweidegebied?’. Met gespreksstarters in de zalen en een divers activiteitenprogramma gaat het Fries Museum gedurende de looptijd van de tentoonstelling dieper op het onderwerp in.

Klik hier voor meer informatie.

11 februari: Ferbining troch iis
Op 11 februari vindt het groot Bewust-Zijn en gezondheids EVENT plaats. Dit project ‘Ferbining troch IIS’ is een projectplan geschreven en georganiseerd door Yoga met Joska en is onderdeel van IIS het Mienskipsproject van Arcadia. Iis staat in het teken van genieten, consuminderen en verbinding met de natuur waarbij ijs als verbindende oerkracht door alles heen loopt. Tijdens iis kunnen bezoekers kennismaken met de bekende technieken van Iceman Wim Hof. Voor deelnemers van 16 jaar en ouder wordt er een ijsbadworkshop aangeboden. Daarnaast kan er een geleide meditaties worden gevolgd, aan yogalessen worden deelgenomen, en reiki of klankschalen worden ervaren. Ook voor de kinderen is er een uitgebreid programma, en ook aan de inwendige mens is gedacht. Toegang is gratis, workshops kunnen worden gevolgd op donatiebasis. Voor sommige workshops is opgave noodzakelijk.

Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten in Friesland voor kinderen

11 februari: Jeugdcarnaval Sneek
Onder de bezielende leiding van de Jeugdcommissie wordt voor een grote groep kleine Oeletoeters en Oeletoeterinnekes het Jeugdcarnaval georganiseerd. Onder het toeziend oog van de Jeugdprins of Jeugdprinses van Drabbelterp (Sneek), die wordt bijgestaan door een gevolg van Secondanten en/of Pages, wordt er ieder jaar een fantastisch Kindercarnaval georganiseerd. 

Klik hier voor meer informatie.

12 februari: Maas Theater en Dans met BullyBully (De Lawei, Drachten)
Peutermusical over wereldleiders met veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end. Wat hebben een peuter en een gemiddelde wereldleider met elkaar gemeen? Krijgt een president soms ook een driftbui in het gangpad van de supermarkt? Gilt hij tot hij krijgt wat hij wil? Laat een dreumes speechen en een volwassen man in pak onzin brabbelen en als je door je oogharen kijkt, zie je bijna geen verschil. In BullyBully treffen twee wereldleiders elkaar, een ongemakkelijke ontmoeting tussen twee kinderachtige, maar machtige volwassenen die stukje bij beetje aan elkaar wennen. Maas theater en dans maakt een peutermusical à la West Side Story over vriendschap en het onbekende, met twee spelers, veel liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

28 februari tot en met 2 maart: Op avontuur in Brabbelland (Filmhuis De Lawei, Drachten) 

Ernest & Celestine: op avontuur in Brabbelland wordt de onwaarschijnlijke vriendschap van de onzekere beer Ernest en de dappere muis Célestine op de proef gesteld. Deze prachtige animatiefilm weet in zijn eenvoud elke emotie over te brengen, net als het belang en plezier van muziek.
Ernest en Célestine gaan naar Brabbelland, het land waar Ernest vandaan komt, om zijn kapotte viool te laten repareren. Ernest wil helemaal niet terug, maar Célestine weet hem over te halen. Daar komen ze erachter dat muziek in het hele land verboden is, wat voor onze twee helden ondenkbaar is. Gelukkig krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Samen met een mysterieuze, geheime vriend brengen ze muziek en plezier terug voor iedereen in Brabbelland! Ernest en Célestine werden bedacht door tekenaar Gabrielle Vincent. De eerste film in 2012 werd genomineerd voor een Oscar. Sindsdien zijn de muis en de beer uitgegroeid tot een hartverwarmend gezelschap voor de hele familie. De film laat zien dat echte vriendschap geen grenzen kent.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Lekker genieten

10 februari: Culinaire Tocht Sneek
Op vrijdag 10 februari organiseert Stichting uit in Sneek met een aantal restaurants de Culinaire Tocht. Je gaat langs 7 restaurants en kunt daar genieten van de heerlijkste gerechtjes. Hoe gaat het in zijn werk? Jullie worden ontvangen met een drankje en het eerste gerechtje. Na 25-30 minuten zal de tocht verder gaan en worden jullie verwacht bij het volgende restaurant wat op jullie kaart staat. Zo gaat het verder tot je alle 7 restaurants hebt bezocht. Elke groep heeft gedurende de avond een gastheer/dame bij zich, die meegaat op de Culinaire Tocht, dus mochten er vragen en/of opmerkingen zijn, dan kun je terecht bij de gastheer/dame. Een week voordat de tocht begint ontvang je van ons een mail, waarin staat in welk restaurant de kaart voor je klaar ligt. Hier start jouw culinaire avontuur! Het vervoer naar Restaurant Van der Valk wordt geregeld door ons.
Kosten: De kaarten kosten € 45,50 per persoon.Bij het eerste restaurant waar jullie zijn krijgen jullie een drankje aangeboden, overige dranken zijn voor eigen rekening. Deelnemende restaurants aan deze editie zijn: Klein Java, Bistro Jikke, Van der Valk, Fier, Biercafe 3B, Onder de Linden, Markt23.

Klik hier voor meer informatie en het kopen van kaarten.

11 t/m 14 februari: Dinner by candle light
Verras jouw geliefde met een culinair diner in romantische setting. Wij zullen ‘t Schippershuis omtoveren met kaarslicht en liefde. We serveren een 4-gangen verrassingsdiner inclusief een liefdescocktail bij ontvangst. Vier jij de liefde bij ‘t Schippershuis op 11 & 14 februari 2022?  

Klik hier voor meer informatie.

11 februari: Bierfestival Wintereditie
Yes! Bierfestival Leeuwarden komt weer met een wintereditie. Proef tijdens deze wintervariant de lekkerste (winter)bieren en maak kennis met getalenteerde brouwers die ons leven zoveel mooier maken. De speciaalbierliefhebbers en fijnproevers van het noorden weten het inmiddels: er valt iedere editie van Bierfestival Leeuwarden wel iets nieuws te ontdekken. Lokaal, nationaal en internationaal 13 brouwerijen, en dat in Poppodium Neushoorn en Speciaalbier café De Markies, 1200 bezoekers!

Klik hier voor tickets en meer informatie.

Muziek in Friesland

11 februari: Waadklank Orkestenfestival
Zaterdag 11 februari 2023 bieden 9 orkesten uit Waadhoeke u een, voor het publiek, aantrekkelijk programma. Het doel is van dit festival is kennismaking met muziek van Hafabra op alle niveaus en in elke uitvoering. Zowel voor u als publiek een mooi vullend programma maar ook voor de als korpsen/verenigingen onderling een uitstekende kennismaking met een breed scala aan Hafabra muziek.  Het festival is in De PKN Kerk/Molewjuk, adres J.H. van Aismawei 11, 9045 PE Bitgummole. De toegang is gratis. Er worden drie blokken van drie orkesten aangeboden. Start van het eerste blok is 17.00 uur, het tweede blok begint om 18.50 uur en het laatste blok start om 20.40 uur. Een totaal programma waarvan u delen kunt volgen maar natuurlijk bent u ook het hele festival welkom. Een kans die u niet mag laten gaan. Alle betrokkenen bij Waadklank nodigen u van harte uit.

Klik hier voor meer informatie.

18 februari: Muziekfeest Kimswerd
Op zaterdag 18 februari is iedereen welkom in Piers Stee voor een gezellige avond met pubquiz, live muziek en natuurlijk hapje & drankje. De muziekquiz start om 19.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig; er worden ter plekke teams gevormd van 6 personen. Deelname kost 1 munt per persoon. Vanaf 22.00 uur komt de band Beats & Booze een feestje bouwen met muziek van de jaren 70 tot nu. Gezellig aan de bar hangen, lekker bijpraten of losgaan op de dansvloer, het kan allemaal. De toegang is gratis. Partytime! Prop Theatercollectief en Stichting It Podium organiseren in februari en maart 2023 Live Cultuur Súdwest-Fryslân! In zeven verschillende dorpshuizen in de gemeente Súdwest-Fryslân komt er live muziek en theater. Er is diverse muziek van bands, duo’s en singer songwriters, er is muziektheater en er is kindertheater! Kijk op de website van Prop Theatercollectief voor meer informatie.

Kik hier voor meer informatie.

18 februari: Brass en Sax dubbelconcert (Minnertsga)
Als gast zal deze avond saxofoniste Femke IJlstra optreden als solist met zowel Fanfare Oranje als met Brassband de Wâldsang. Het belooft een schitterende en veelzijdige avond te worden voor de liefhebber van HaFabra muziek. Dit concert is een eerste in een reeks van concerten die Fanfare Oranje zal geven ter gelegenheid van het afscheid van haar dirigent Bienze IJlstra eind 2023. Mis dit concert niet en bestel je tickets via onderstaande link!

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 7 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 12 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17