Hoe hoger de WOZ-waarde steeg, hoe vaker er bezwaar werd gemaakt.
Hoe hoger de WOZ-waarde steeg, hoe vaker er bezwaar werd gemaakt.

Relatief weinig Friezen maakten bezwaar

Financieel

FRIESLAND - Vorig jaar werd in Friesland ruim 8.000 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Naar verhouding ligt het aantal bezwaarmakers in Friesland 14,6% lager dan het landelijk gemiddelde. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Het vaakst werd WOZ-bezwaar gemaakt door inwoners van Súdwest-Fryslân en Leeuwarden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer. 

Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Je kunt dan tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. Bekijk hier tot welke datum er nog bezwaar kan worden ingediend in jouw gemeente.

Hoe hoger stijging, hoe meer bezwaren

Is de WOZ stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10%. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5% werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde. Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer: “Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen f ors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt. 

De top vijf gemeenten

De gemeente Súdwest-Fryslân is koploper bezwaar maken. Vorig jaar werd hier door 1.540 woningeigenaren de WOZ-waarde betwist. De top 5 gemeenten in Friesland waar het vaakst bezwaar werd gemaakt bestaat uit Súdwest-Fryslân met 1540 keer bezwaar, Leeuwarden met 1280 keer bezwaar, Noardeast-Fryslân waar 916 keer bezwaar is aangetekend, in Smallingerland werd 597 keer bezwaar gemaakt en in de Waadhoeke waar 491 bezwaar is aangetekend voor de WOZ-waarde.

Alle Friese gemeenten hebben het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) dit jaar verlaagd. Deze daling weegt echter niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruitgaan. In 2023 betalen Friezen gemiddeld €5,28 meer OZB dan een jaar eerder.
Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Heerenveen de sterkste stijging: gemiddeld betalen inwoners hier €41,63  meer dan vorig jaar. Ook in Ooststellingwerf (+ €32,61), Vlieland (+ €26,15) en Tytsjerksteradiel (+ €10,88) leggen woningeigenaren veel meer neer voor de onroerendezaakbelasting. In Dantumadiel en Achtkarspelen daalt het gemiddelde OZB tarief juist met bijna €40.

WOZ wordt gebruikt voor meerdere belastingen 

De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB (onroerendezaakbelasting) en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten. Hypotheekexpert Marga Lankreijer: “Na ontvangst van de nieuwe WOZ-waarde heeft een woningeigenaar zes weken de tijd om bezwaar te maken. Goed om te weten: een hogere WOZ hoeft niet per se nadelig te zijn. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Let op, dit kan niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente.”

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 11 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17