Afbeelding

Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland

Zorg & Welzijn

FRIESLAND - Naar verhouding wonen de meeste Friese rokers in de gemeente Leeuwarden. 18,2% van de volwassen inwoners stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op, een hoger percentage dan het landelijk gemiddelde. Ook in Achtkarspelen en Waadhoeke wonen relatief veel rokers. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM.

Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. In Leeuwarden blijkt de campagne het hardst nodig. Nergens in Friesland is het aandeel rokers zo hoog als in de provinciale hoofdstad. De provinciale top 5 is als volgt:

  • Leeuwarden: 18,2% van de volwassenen rookt
  • Achtkarspelen: 16,9% van de volwassenen rookt
  • Waadhoeke: 16,7% van de volwassenen rookt
  • Smallingerland: 16,4% van de volwassenen rookt
  • Harlingen: 15,3% van de volwassenen rookt

Op de Friese waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland snakken juist de minste inwoners naar een sigaret: hier is ‘slechts’ respectievelijk 5% en 5,4% van de inwoners verslaafd aan roken. 

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente of naar de rest van Nederland? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer

Aantal rokers neemt af, juist stijging onder tieners

Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt daarnaast dat het aantal rokers in Nederland afneemt. In 2022 stak minimaal 17,1% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5%. Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. “Vooral voor tieners en twintigers is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

Onder tieners is deze positieve trend namelijk niet zichtbaar. In 2022 rookte minstens 1,7% van de 12- tot 16-jarigen. In het jaar vóór corona ging het om 0,9%. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2% was in 2022 verslaafd aan roken terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8%. De groep 20 tot 30 jarigen is in deze ook opvallend. Ten opzichte van voor corona (27,7%) is er een daling. Maar deze trend lijkt nu te veranderen aangezien er voor het tweede jaar op rij een stijging zichtbaar is. Afgelopen jaar rookte volgens deze cijfers een kwart van de twintigers(+1,1%). 

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker

Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6%. 

Geen financiële drempel meer bij stoppen met roken

Independer zorgexpert Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts.

Afbeelding
Swingin' Christmas: jazz & chansons centraal in kerstvoorstelling The Legends Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen tegen FC Eindhoven Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Kerstconcert 'Ljocht' in Grote Kerk Drachten Cultuur 3 dec., 08:00
Afbeelding
Disco Tropicana, DeWolff en Living Colour in Iduna Cultuur 2 dec., 18:00
Afbeelding
Bibliotheken blijven helpen bij toeslagen en belastingen Samenleving 2 dec., 15:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00