Afbeelding
Foto: Gemeente Weststellingwerf

Gemeentehuis Wolvega kleurt oranje; stop geweld tegen vrouwen

Samenleving

WOLVEGA - Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen kleurt Nederland oranje vanaf 25 november. Ook het gemeentehuis van Weststellingwerf kleurt van 25 november tot en met zondag 10 december oranje. Dit gebeurt vanaf zonsondergang tot middernacht. 

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een groot probleem: 45% van de vrouwen krijgt hier met geweld te maken, 84% is seksueel geïntimideerd op straat en 40% op het werk. Om daar aandacht voor te vragen start op 25 november de internationale campagne Orange the World. Zestien dagen lang wordt er wereldwijd actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Overal ter wereld worden tijdens deze periode verschillende gebouwen oranje verlicht. Oranje staat voor het ochtendgloren en de zonsopgang. En voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen. 

Zoek hulp 

Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich of ze zijn bang dat ze niet worden geloofd. Wethouder Hanneke Zonderland vindt dat dit onderwerp zeker de aandacht verdient. “In Nederland heeft bijna 1 op de vier vrouwen te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Geen enkele vorm van geweld hoort thuis in onze samenleving. Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Sluit je ogen niet maar ga in gesprek met de betrokkenen of verwijs naar hulpverlenende organisaties”. 

Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jack Werkman voorgedragen als nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf Politiek 27 jan, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47
Afbeelding
SC Cambuur-trainer Sjors Ultee na overwinning bij FC Groningen: “We zijn op alle momenten volwassen geweest" Sport 27 jan, 12:30
Afbeelding
Nog veel te winnen op het gebied van databescherming Zakelijk 27 jan, 12:00
Afbeelding
4 februari: de allereerste 'Dag van de Natuurijsmeester' Sport 27 jan, 10:00
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 26 jan, 18:00
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 26 jan, 15:05