Afbeelding

Ooststellingwerf spreekt zich uit tegen geweld tegen vrouwen

Samenleving

DONKERBROEK - Jaarlijks vindt in Nederland de actie plaats Stop Geweld tegen Vrouwen of Orange the World. In deze periode van 25 november tot 10 december worden in Nederland en elders in de wereld gebouwen oranje verlicht. Oranje is de kleur die symbool staat voor een nieuwe dageraad voor meisjes en vrouwen vrij van geweld. De actie wordt in Nederland gecoördineerd door Soroptimist Nederland, waaronder de afdeling uit Friesland, Zonta’s en UN Women. Dit zijn servicegroepen voor vrouwen.

Geweld neemt toe blijkt uit de cijfers. In Nederland heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met een vorm van geweld. Elke 10 dagen sterft er hier in Nederland een vrouw/meisje als gevolg van huiselijk geweld, veelal na een scheiding of verbreken van een relatie. Door de spanning in gezinnen tijdens de Corona periode nam het huiselijk geweld toe. Gevreesd wordt dat dat ook nu weer zal gebeuren door alle spanningen in relaties/gezinnen door de gevolgen van energiecrisis, stijgende levensmiddelenprijzen etc.

Gekeken naar de internationale situatie: in Afghanistan is het voor meisjes/vrouwen vrijwel onmogelijk om nog naar school/universiteit te gaan of een baan te hebben. Onlangs vond een 22-jarige jonge vrouw in Iran de dood door de gevolgen van mishandeling door de religieuze politie. Ze was volgens hen niet correct gekleed. Ze stierf aan de gevolgen van de mishandeling. Kranten melden verkrachtingen door Russische soldaten van meisjes/vrouwen in de Oekraïne.

Alle reden om aan dit probleem aandacht te besteden. Samen met de Gemeente Ooststellingwerf zijn er activiteiten georganiseerd.

Zo zal op 24 november om 14.30 uur in de Dorpskerk, Brink 26 in Oosterwolde Susanne Slikkerveer een lezing geven. Zij was slachtoffer van huiselijk geweld en heeft dat weten “om te keren”. Ze adviseert nu o.a. landelijke, regionale en lokale organisaties/instellingen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedereen is van harte welkom om naar haar verhaal te komen luisteren.

Op donderdag 8 december is er een wandeltocht in Oosterwolde georganiseerd: de Orange Walk. Een tocht van plm. 4 kilometer met een stop in de theatertuin de Plataan in Oosterwolde, waar het koor De Reade Hoeke zal optreden. Er wordt om 18.15 uur gestart bij de PKN kerk Het Anker. De wandeltocht is bedoeld voor deelnemers vanaf 12 jaar. U kunt zich hiervoor (uiterlijk 1 december) per mail opgeven: orangetheworldwalk2022@gmail.com of telefonisch 06-50637248 Mevr. Donker.

Zaterdagmiddag 3 December zal een aantal kunstenaars van het Kunstcollectief in Oosterwolde vanaf 13.00 uur in de Stipepassage in Oosterwolde van oranje papier bloemen gaan vouwen waarop spreuken van vrouwen staan. Deze bloemen worden daarna opgehangen in de Stipepassage.

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00