Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Draag bij aan het voortbestaan van de bij

Natuur

FRIESLAND - Van 15 t/m 24 april is het weer tijd voor de Nationale Bijentelling. De Nationale Bijentelling is in het leven geroepen door de organisaties Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Ieder jaar wordt heel Nederland opgeroepen om een half uur bijen te tellen. Dat kan overal; vanaf je balkon, in de tuin of een andere plek met bloemen en planten bij jou in de buurt. Anders dan andere jaren, beperkt de Nationale Bijentelling zich niet tot een weekend, maar kan er maar liefst tien dagen geteld worden. Meedoen is erg eenvoudig, zelfs als je niet niet heel veel van bijen weet. RondOm Vandaag helpt je graag een handje op weg en zo draag jij letterlijk en figuurlijk bij aan het voortbestaan van de bij. 

Waarom tellen we überhaupt bijen? 

Zoals eigenlijk bijna iedereen wel weet, zijn bijen onmisbaar in ons ecosysteem. De diertjes zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Hoe meer we te weten komen over wilde bijen, hoe beter we bij kunnen dragen aan het welzijn van het dier. Daarom wordt heel Nederland jaarlijks opgeroepen om mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland bijna 360 soorten bijen voorkomen? Meer dan de helft daarvan is bedreigd, waardoor de Nationale Bijentelling belangrijker is dan ooit. 

“Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten
is bedreigd.”

Het belang van de bijentelling

De Nationale Bijentelling is zoals gezegd een jaarlijks terugkerend evenement. Dat is belangrijk, want door jaarlijks een telling te organiseren, krijg je duidelijk in kaart hoe de wilde bijen in Nederland er voor staan. Daarnaast geeft het heel mooi de verschillen weer tussen bijvoorbeeld de stedelijke omgeving en het platteland. Volgens Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, is er zo’n 5 jaar nodig om trends in bijenpopulaties van tuinen te kunnen ontdekken en bepaalde invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten. Hoe meer mensen er dus tellen, hoe gedetailleerder het onderzoek. Het afgelopen jaar deden er meer dan 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In dat jaar werden er ruim 75.000 bijen en zweefvliegen geteld. 

Wil jij bijdragen? 

Wil jij graag bijdragen aan het voortbestaan van de bij? Tel dan mee! Via de website www.nationalebijentelling.nl kun je jezelf opgeven om mee te tellen. Tevens vind je hier meer informatie over de bijentelling en kun je een telformulier en/of bijengids opvragen. Je hoeft dus niet veel kennis te hebben van bijen om toch een handje te kunnen helpen. Via de bijengids leer jij de zestien verschillende soorten hommels, wilde bijen en zweefvliegen herkennen. Ga dus gauw naar de website van de Nationale Bijentelling en geef jezelf op! 

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00