Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

“Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!”

Algemeen

LEEUWARDEN - Het is volop lente en de zonnige temperaturen komen langzaam maar zeker weer op gang. Dat is natuurlijk een uitstekend moment om de gloednieuwe expositie van AquaZoo te bewonderen, namelijk: ijstijd! Kom met je familie, vriendjes en vriendinnetjes langs bij AquaZoo en ontdek alles over de bijzondere dieren uit deze prehistorische periode. Bovendien is er met ‘Churchill’ een gloednieuw gebied geopend in het park. Het Churchillgebied is gebaseerd op de 1.609 kilometer lange Churchill River in het noorden van Canada en herbergt bijzondere dieren uit Noord-Amerika. General manager Jeroen Loomeijer en Malou Nijboer leiden ons rond.

Een wandeling door het park van AquaZoo met al haar bijzondere dieren is natuurlijk al een schitterende ervaring op zich, maar de expositie ijstijd zorgt nog eens voor een extra dimensie tijdens je wandeltocht. Voordat we het weten, staan we ineens oog in oog met een levensechte wolharige neushoorn. Het dier beweegt en maakt geluid. Kinderen kijken met grote ogen vol verwondering naar het uitgestorven dier en stellen de vraag: ‘is hij echt’? Voor het bijzondere dier staat een bord met allerlei informatie over het dier. Jeroen lacht en zegt: “Dit is wat je wil bereiken; kinderen die versteld staan van de dieren en meer te weten willen komen over deze periode.”


 Foto - RondOm Vandaag

Evolutie is voor iedereen

Ondertussen is dierverzorger Wiene van de Bunte aangesloten. Hij vertelt gepassioneerd over de imponerende hoorns van het dier en legt uit waarom het dier niet langer bestaat. Een bijzonder detail, is dat er tijdens de laatste ijstijd ook neushoorns in Nederland leefden. Nu zijn ze enkel nog in het wild in Azië en Afrika te vinden. Zonder dikke, wolharige vacht natuurlijk. “En juist dat soort feitjes zijn super interessant”, stelt hij. “Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ons als volwassenen. Evolutie is namelijk een thema wat voor iedereen relevant is”, legt hij uit. 

AquaZoo neemt je mee in de betoverende wereld van de ijstijd

Gevolgen klimaatverandering

“Dit is dus een heel mooi kapstokje naar klimaatverandering”, vult Jeroen aan. “Mensen leren iets over waarom dieren uit de ijstijd uitgestorven zijn. Dat kwam in die tijd niet door menselijk toedoen, maar door de veranderende temperaturen. De vegetatie verandert en daardoor ook de dieren die er leven. Daarnaast is het natuurlijk super leuk om kinderen bij een mammoet van 2 meter hoog vol verbazing te zien kijken of hij nu echt is of niet.” 


Maak kennis met de ijstijd in AquaZoo - Foto: RondOm Vandaag

Educatieve doelstellingen

Volgens Malou, die verantwoordelijk is voor de marketing bij AquaZoo, sluit de expositie naadloos aan bij de educatie doelstellingen van het park. “We zoeken altijd een stukje verdieping, want dat vinden we een belangrijke verantwoordelijkheid die bij ons werk past. In het najaar hebben we bijvoorbeeld de dinoweken, waarin ook een heel stuk evolutie en ontwikkeling terugkomt. Het project ijstijd sluit daar perfect op aan. Ook geeft het een belangrijk stuk inzicht over het belang van onze dierentuin, want wij zorgen er voor dat soorten die bedreigd worden met uitsterven, behouden blijven.” 

Interactieve informatie

Middels educatieve en interactieve borden maken kinderen kennis met de (uitgestorven) dieren. Het ene bord is voorzien van informatie, het andere bord van muziek en knopjes om op te drukken. Zo staat ieder dier garant voor een unieke beleving. “Je ziet ook dat de kinderen direct op alle knopjes willen drukken”, lacht Malou. Een ervaring bij AquaZoo prikkelt dus letterlijk en figuurlijk alle zintuigen. 

Geen extra entreekosten

Tijdens de expositie (t/m 29 mei) gelden de normale openingstijden en er worden geen extra entreekosten gevraagd. Wél is het de ideale gelegenheid voor een kinderfeestje of schoolreisje. Doe mee aan de ijstijd speurtocht die gratis te verkrijgen is bij de kassa of maak tijdens je ontdekkingstocht een mooie foto van jouw favoriete ijstijd gigant, post deze op social media en tag AquaZoo met de hashtags #aquazoo #ijstijd en maak kans op een vrolijke wolharige neushoornknuffel! 

Churchillgebied geopend

Als klap op de vuurpijl, is het gloednieuwe Churchillgebied geopend. Hier vind je het vernieuwde beververblijf en ook zijn er nieuwe dierlijke bewoners te bewonderen. Heb jij al kennis gemaakt met de Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens of de Amerikaanse zeearend? Een impressie van deze dieren krijg je hieronder alvast, middels de schitterende foto’s gemaakt door Pixie Photography. 


Foto: Pixie Photography


 Foto: Pixie Photography

Verbeteren dierenwelzijn

Jeroen is razend enthousiast over het nieuwe gebied. “We hebben heel erg gekeken naar het verbeteren van dierenwelzijn”, licht hij toe. “Het beververblijf wat we hadden, voldeed eigenlijk niet. Daar hebben we heel veel werk van gehad. Dat was dus een van de uitgangspunten om te verbeteren. Daarnaast hebben we meerdere issues tegelijk opgepakt. Een aantal nieuwe diersoorten; onder water, op het water, rondom het water en bovenin de boom. Je hebt op verschillende niveaus dus wat te beleven. Ook is hiermee de routing compleet, waardoor het straks als de planten en bloemen beginnen te groeien nóg mooier wordt om doorheen te lopen.”

AquaZoo Leeuwarden
De Groene Ster 2
8926 XE Leeuwarden
Tel: 0511 - 43 12 14
E-mail: info@aquazoo.nl
www.aquazoo.nl

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00