De temperaturen stijgen, dus het is tijd om de fiets er weer bij te pakken!
De temperaturen stijgen, dus het is tijd om de fiets er weer bij te pakken! Foto: Unsplash.com

De leukste (fiets)bestemmingen in- en rondom de Stellingwerven

Natuur

DE STELLINGWERVEN - Blauwe luchten, een warm briesje en de bomen en planten die bloeien; alle ingrediënten zijn aanwezig om de fiets er weer bij te pakken en er lekker op uit te gaan. In- en rondom de Stellingwerven zijn er talloze mooie plekjes waar je heen kunt fietsen. Of je nu lekker uit wil waaien, of lekker door de bossen wil fietsen, Friesland heeft het allemaal. RondOm Vandaag voorziet je graag van een aantal mooie (fiets)bestemmingen.

Het Drents-Friese Wold

Een uitstekende plek om eens te bezoeken, is het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het natuurgebied ligt op de grens van Drenthe en Friesland en is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je kunt hier heerlijk door de natuur fietsen; zowel alleen, als met het gezin. Er zijn voldoende mooie uitkijkplekken en bankjes om even te genieten. Combineer je fietstocht bijvoorbeeld met een heerlijke picknick. Het Drents-Friese Wold bevat bossen, stuifzand, heide en beekdalgraslanden. Het gebied is zelfs aangewezen als Natura2000 gebied, oftewel: een echte aanrader! Het Drents-Friese Wold is uitermate toegankelijk voor alle fietsers, want het heeft verharde wegen, halfverharde wegen en voor de echte avonturiers ook de zandpaden. Op de meeste verharde wegen kun je ook met een scootmobiel terecht, dus mocht je slecht ter been zijn, is deze route ook zeker de moeite waard! 

Het Fochteloërveen

Nog zo’n mooi natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland, is het Fochteloërveen. Dit natuurgebied heeft een rijke historie, bestaande uit een restant van het Drents-Friese hoogveengebied uit de 17e eeuw. Laat je tijdens je fietstocht verrassen door de flora en fauna in het gebied. Ook hier kun je een fietstocht combineren met de vele uitkijkplekken, bankjes en prachtige plekjes om een picknick te organiseren. Er leven ook bijzondere dieren in het gebied, zoals de adder, de gladde slang en de ringslang. Kun jij ze spotten? 

Giethoorn

Het mag dan officieel geen Friesland meer zijn, vanuit Wolvega ben je binnen een uurtje fietsen in Giethoorn. Natuurlijk is Giethoorn een prachtig plekje om te genieten van de bootjes, natuur en het water. Combineer je fietstochtje met een hapje bij één van de restaurants en laat je vervolgens meevoeren op het water met een bootje, langs de schitterende huisjes in het gebied. Giethoorn is vanzelfsprekend een geweldig dagje uit voor het hele gezin. 

Nationaal Park de Alde Feanen

Een plek die je absoluut niet mag missen tijdens een ontspannen fietstocht, is het Nationaal Park de Alde Feanen, iets ten zuiden van Leeuwarden. Je waant je in een sprookje tussen het water en de prachtige natuur die het Nationaal Park te bieden heeft. Een extra leuk element zijn de pontjes, om je over het water richting het gebied te laten voeren. Er zijn bootjes, er zijn vogels en je kunt de fietstocht combineren met een heerlijke kop koffie op het terras.

Oranjewoud

Nog een mooie bestemming die zowel voor West- als Ooststellingwerf bereikbaar is met de fiets, is het bos van Oranjewoud. Hier vind je prachtige (koninklijke) bossen, met landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes. Je kunt in het bos prachtige foto’s maken en helemaal tot rust komen. Spot bijvoorbeeld de hertjes en talloze paddestoelen die er in het bos te vinden zijn! Oranjewoud is een heel bijzonder plekje in Friesland. 

De Lendevallei

Ook kun je er ook voor kiezen om ‘het moeras in te duiken’, door naar de Lendevallei te fietsen. Dit is een prachtig moerasgebied aan de rand van Wolvega, waar je hele bijzondere moerasvogels terug kunt vinden. Bovendien kun je er heerlijk tot rust komen, heeft het gebied vele water- en moerasplanten en kun je er ook veel insecten en weidevogels vinden. Er zijn zelfs wel eens otters te vinden. Het natuurgebied is in totaal 860 hectare groot. Oftewel, een prachtig plekje om heen te fietsen! 

De Schaopedobbe

Tot slot hebben we als mooie tip het natuurgebied De Schaopedobbe. De Schaopedobbe is een gebied bestaande uit vennen, zandverstuiving en groepen bomen en is uitermate geschikt om te genieten van de rust tussen de heide. Het natuurgebied heeft zijn naam te danken aan de schapen die er vroeger in het gebied graasden. 

Afbeelding
Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 16 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00