Afbeelding

Op bezoek bij ‘t Stadhuys in Wolvega;RondOm’s Leukste Terras van de Stellingwerven

Bedrijf in beeld


WOLVEGA - De afgelopen zomer hebben de lezers van RondOm de Stellingwerven kunnen stemmen op hun favoriete terras. Na een spannende strijd tussen In Kannen en Kruiken, ‘T Stadhuys en De Appelsche Hof, kwam ‘t Stadhuys als winnaar uit de bus. We gingen bij het gloednieuwe restaurant langs om de prijs uit te reiken en onder het genot van een kop koffie op het terras te praten over de geschiedenis en de toekomst van de eetgelegenheid. 

Wanneer we rond een uur of drie langskomen bij ‘t Stadhuys is het nog aardig rustig. De laatste gasten zitten nog aan hun lunch en op het terras zitten een paar mensen alvast te genieten van een borrel. Het personeel maakt zich op voor weer een drukke avondshifts. Het valt gelijk op hoe netjes alles eruit ziet; de stoelen en tafels op het terras zijn nieuw en schoon, het personeel is keurig gekleed in een vrolijk giletje en in de keuken worden gefocust alvast voorbereidingen getroffen voor het diner. 

Eigenaar Ben Kus heet ons welkom en neemt trots de prijs in ontvangst. Het is niet de eerste keer dat de Friese horecaondernemer een prijs in ontvangst mag nemen. Het restaurant Ben Lagerhuis, dat ook aan het pleintje zit waar je t’ Stadhuys kan vinden, behoorde al eens tot de top vijf restaurants van Friesland. Dat dit keer zijn terras wordt beloond met een prijs, ziet Kus als een beloning, een kers op de taart: “We zijn nog niet zo lang open,” vertelt de ondernemer. “Vorig jaar hebben we een paar keer kunnen proefdraaien en daarna moesten we weer dicht vanwege corona. Dat mensen ons nu al weten te vinden en te waarderen, dat is natuurlijk prachtig.”

Bij Kus stroomt het ondernemersbloed in zijn aderen. Zijn vader had een mediterraans restaurant en op jonge leeftijd begint Kus zelf ook: “Ik heb een café gehad in Drachten, een restaurant in Scheveningen en heb zelfs drie jaar in Sardinië een restaurant geëxploiteerd. Daarna ben ik teruggegaan naar Friesland.” Zes jaar geleden opent hij het restaurant Ben Lagerhuis, waar hij het plein deelt met het oude gemeentehuis: “Op dat moment zaten in het gebouw drie verschillende zaken, een pizzeria, een kapper en een boekwinkel. Boven waren appartementen. Ik heb altijd de mogelijkheden gezien van dat gebouw, maar het lukte mij eerst niet om er te beginnen. Het oude gemeentehuis is een Rijksmonument, dus mag je er niet zomaar verbouwen.” 

Een verschrikkelijke brand vernietigt in 2017 het grootste gedeelte van het interieur van het gebouw. Kus: “Hoewel dat natuurlijk vreselijk was, zorgde het ook voor mogelijkheden.” Drie jaar geleden krijgt Ben Kus de sleutel en ze beginnen met een renovatie van het hele pand. Er komt een restaurant in én een boutiquehotel, overal is de visie van Kus op de horeca terug te zien: “Ik vind dat ergens uit eten gaan echt een beleving moet zijn en hecht veel waarde aan etiquette. Gasten worden netjes ontvangen en naar hun plaats gebracht en de bediening ziet er netjes uit. Wel met een knipoog hoor, ze dragen vrolijke gilets, waardoor de sfeer gelijk wat informeler wordt. Die extra service wordt gewaardeerd, mensen komen hier omdat ze weten dat we niet alleen maar een lekker bord eten voorschotelen, maar ook een belevenis geven.”

‘t Stadhuys is een restaurant met een Italiaanse touch: “De keuken van ‘t Stadhuys is net wat exclusiever dan de ‘normale’ Italiaanse keuken,” vertelt Kus. Hij kan het weten, zijn roots liggen in Italië en zowel Ben Lagerhuis als Soy Beso, een Mediterrane specialiteitenwinkel in Wolvega, zijn ook geïnspireerd door die streek. Het ruime terras van ‘t Stadhuys ligt op het horecaplein van het Friese dorp en zowel locals als toeristen weten de plek inmiddels te vinden. Kus ziet veel mogelijkheden voor de locatie: “Ik hoop dat ‘t Stadhuys binnenkort wordt opgenomen als officiële trouwlocatie in de gemeente. Vroeger, toen het pand nog in gebruik was als gemeentehuis, zijn er ook veel mensen getrouwd. Het is toch prachtig dat kleinkinderen weer op dezelfde plek kunnen trouwen als hun grootouders?” Als dat gebeurt, wil de charismatische Kus zich ook gaan opleiden tot Babs. 

Tip voor het terras

Ben Kus heeft nog wel een goede tip voor mensen die het Leukste Terras van de Stellingwerven eens willen uitproberen: “Probeer eens een broodje Vitello Tonato. Een broodje kalfscarpaccio met een heerlijke tonijnmayonaise, echt een smaaksensatie.” Wat je ook echt moet proberen, is één van de zestien verschillende gin-tonics op het menu. Niet zo fan van gin? Dan zijn er ook nog twintig verschillende soorten open wijnen bij ‘t Stadhuys te krijgen.

‘t Stadhuys
Heerenveenseweg 1A
8471 BA Wolvega
0561-745055
www.stadhuys-wolvega.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00