Ananda is verloskundige bij Juf Ooievaar.
Ananda is verloskundige bij Juf Ooievaar. Foto: NC SIJTSEMA

Dag van de Geboorte

Gezondheid

WOLVEGA - 9 september was het de Dag van de Geboorte. Op deze dag, in het leven geroepen door de organisatie StrongBabies, staan we even stil bij het feit dat er in Nederland heel veel baby’s gezond ter wereld komen, maar dat het niet altijd goed gaat. Verloskundige Ananda Krul van verloskundigenpraktijk Juf Ooievaar in Wolvega vertelt hierover. 

Ananda werkt al ruim 10 jaar als verloskundige. Vanaf de middelbare school komt ze in aanraking met het beroep. “Ik vind het een heel bijzonder en blij beroep. Het is heel dankbaar en bijzonder om een geboortetraject van begin tot eind te mogen begeleiden.”  

Eerstelijns verloskundige

Bij Juf Ooievaar in Wolvega worden gezinnen van begin tot eind begeleid. Vanaf het moment dat iemand een positieve zwangerschapstest heeft, tot 6 weken na de bevalling. “Doordat je het proces van begin tot eind volgt, bouw je ook echt een band op met mensen. Dat menselijke aspect vind ik ook echt het mooiste aan het werk. Dat is bijvoorbeeld ook waarom ik niet in een ziekenhuis werk, omdat je daar dat persoonlijke contact toch minder hebt. Wij werken in de eerste lijn: Dat wil zeggen dat we gezonde zwangeren en gezonde zwangerschappen begeleiden die een laag risico hebben op complicaties. Je mag bij ons zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis bevalt, beide onder onze begeleiding. “ 

Twintig procent eindigt in miskraam

Echter wijst de praktijk uit dat lang niet alle zwangerschappen goed aflopen, sterker nog: maar liefst twintig procent eindigt in een miskraam, zo weet Ananda ons te vertellen. “Van de 300 mensen die wij in de praktijk begeleiden, krijgen er ongeveer 60 een miskraam.” Dat is soms erg confronterend, zeker omdat verloskundigen de mensen goed leren kennen gedurende het proces. “Vooral om dit verdrietige nieuws te brengen is soms moeilijk, maar het is wel een belangrijk onderdeel van je werk. Ook mensen hierin begeleiden is waardevol.”

Ananda wil graag benadrukken dat gezinnen er niet alleen voor staan. “Soms beginnen mensen na een miskraam te twijfelen of er iets mis met ze is, maar het komt dus vaker voor dan je denkt. En vaak is het, hoe verdrietig dan ook, een kwestie van pech hebben. Zeker als je bedenkt dat wij in de praktijk alleen maar gezonde mensen begeleiden uit de laag risicogroep. Er hoeft dus helemaal niets mis met je te zijn. Het is heel belangrijk om dat over te brengen en we proberen er dan ook zo goed mogelijk voor die mensen te zijn.” 

In Nederland goed voor elkaar

Gelukkig gaan de zwangerschappen voor het overgrote deel goed. “De meeste risico’s op een miskraam heb je voor de termijnecho (die tussen de 10-12 weken plaatsvindt), daarna gaat het relatief weinig meer mis. Gelukkig hebben we in onze praktijk ook nog nooit een moeder of baby gehad die door complicaties tijdens de bevalling overlijdt. In Nederland hebben we het dus best goed voor elkaar. De zwangerenzorg is van goede kwaliteit. Doordat ik in 10 jaar veel ervaring heb opgedaan en veel heb meegemaakt heb ik steeds meer vertrouwen gekregen in het natuurlijke proces van zwangerschap en geboorte. Het is een beroep met meestal een lach en soms een traan vol waardevolle momenten en interacties. Het is echt heel dankbaar werk.”

Afbeelding
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 20 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00