De poster van GSA Linde College hangt in de school.
De poster van GSA Linde College hangt in de school. Foto: eigen beeld.

Linde College viert Paarse Vrijdag

Educatie

WOLVEGA - Op vrijdag 9 december vieren veel middelbare scholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten in Nederland Paarse Vrijdag. De Gender en Sexuality Alliance (kortweg GSA), een groep leerlingen die zich betrokken voelt bij de LHBTQ+ gemeenschap, organiseert deze dag. Ook het Linde College in Wolvega kleurt op 9 december paars. Hun GSA, bestaande uit zeker tien leerlingen en een aantal medewerkers, kijkt er naar uit.

Het Linde College heeft al jaren een GSA. Vier jaar geleden werd er nieuw leven ingeblazen door een groepje enthousiaste leerlingen en docenten en inmiddels is het een actief clubje die één keer in de week na schooltijd samenkomen. Docent Remco (geschiedenis en Mens en Maatschappij) en leerlingen Guus en Rosalynn zitten in de GSA. René Venema, afdelingsleider onderbouw, is als medewerker ook betrokken bij de groep. 

De GSA is een veilige plek waar je jezelf kan zijn, daar zijn Guus, Rosalynn, Remco en René het wel over eens. Guus sloot zich vier jaar geleden aan bij de GSA omdat een vriend van hem ook lid was: “De GSA is een fijne, open plek en je kan er goede vrienden maken.” Tijdens de bijeenkomsten kletsen ze en soms kijken ze samen een film, maar het absolute hoogtepunt is de Paarse Vrijdag. Rosalynn: “Ik ben vorig jaar bij de GSA gekomen. Een vriend van mij zat al bij de GSA en ik maak zelf ook onderdeel uit van de gemeenschap. Paarse Vrijdag is een dag dat we laten zien wie we zijn en dat je daar ook voor mag uitkomen”

Voorbereidingen

Dit jaar is de GSA al vroeg begonnen met de eerste voorbereidingen. Bij het COC, de organisatie die alle GSA’s in Nederland ondersteunt, hebben ze een actiepakket besteld en er zijn paarse feestattributen besteld. Remco zorgt ervoor dat alle collega’s op de hoogte zijn van de actie: “Het zou mooi zijn als alle docenten meedoen en op die manier een duidelijke boodschap geven aan de leerlingen; op het Linde College mag je zijn wie je wilt zijn.”

Op Paarse Vrijdag zelf staat er een stand van de GSA in de kantine. Leden van de GSA zullen daar staan om andere leerlingen te vertellen over de GSA, Paarse Vrijdag en te praten over onderwerpen die te maken hebben met gender en seksualiteit. Docent Remco vindt het dapper dat de leerlingen daar staan, maar vorig jaar bleek ook dat vooral andere leerlingen het spannend vinden om naar de stand te lopen. René: “Veel leerlingen zijn wel nieuwsgierig, maar voelen zich ook wat bezwaard. Het is wel mooi om te zien dat de leden van de GSA voor even de norm zijn in de kantine.”

Expliciet en impliciet

Het Linde College denkt actief na over hoe zij voor alle leerlingen een veilige school kunnen zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er een genderneutrale wc is en dat leerlingen makkelijk hun naam en gender kunnen wijzigen in de schoolsystemen. René: “Het hele jaar zijn we impliciet bezig met het onderwerp en op Paarse Vrijdag doen we dit een keer expliciet. Dat vinden we heel belangrijk, er zijn nog steeds leerlingen die nare opmerkingen krijgen.” Guus en Rosalynn knikken: “Ze schelden bijvoorbeeld veel met homo.” Ook Remco ziet dat: “Ik probeer leerlingen dan bewust te maken waarmee ze eigenlijk schelden. Mij raken ze er niet meer mee, maar er kan wel een klasgenoot zijn die er op dat moment heel erg mee worstelt.”

Ondanks dat de school haar best doet, krijgen de leden van de GSA dus nog wel eens te maken met pesterijen. De GSA is dan een veilige thuishaven waar die dingen besproken worden. Op Paarse Vrijdag laten ze zien hoe het hoort: Dat je altijd jezelf mag zijn. 

Middelbare school expliciet en impliciet bezig met gender en seksualiteit

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00