Een kerncentrale in Tjechië.
Een kerncentrale in Tjechië.

Friezen ondanks oorlog Oekraïne positiever over kernenergie

Duurzaamheid

FRIESLAND - Het is vandaag de Internationale Dag tegen de Kernproeven. En als gevolg van de oorlog in Oekraïne, met onder meer de spanningen rondom de kerncentrale in Zaporizja, zijn kernwapens en kernenergie volop in het nieuws. Energiebedrijf Zonneplan vroeg daarom, net als vorig jaar, aan een panel van 2000 Nederlanders hoe zij over kernenergie denken. Opvallende uitkomst: ruim een op de drie Friezen is voorstander van kernenergie. Het percentage ligt zelfs een stuk hoger dan vorig jaar.

Al met al geeft 33,8% van de Friezen aan voor het gebruik van kernenergie te zijn. Zij zien vooral het voordeel van goedkope en CO2-vrije elektriciteit. Vorig jaar, toen Zonneplan hetzelfde onderzoek hield, was nog 25% voorstander. Het percentage tegenstanders is vergeleken met vorig jaar dan ook afgenomen, van 27,3% naar 18,8%. Gevraagd naar een onderbouwing verwijzen zij, zoals verwacht, vooral naar het radioactieve afval en het risico op een kernramp. Nog altijd twijfelt het grootste deel van de Friezen (47,5%) over de voor- en nadelen van kernenergie of beschikt over onvoldoende kennis om een mening te vormen.

Zeeuwen grootste voorstanders

Net als in 2022 blijken inwoners van Zeeland opnieuw het meest positief over kernenergie. Sterker nog: waar vorig jaar 40% van de Zeeuwen voor het gebruik van kernenergie was, is dat inmiddels ruim 55%. “Opmerkelijk”, aldus woordvoerder Frank Breukelman van Zonneplan, “aangezien de enige kerncentrale van Nederland gevestigd is in het Zeeuwse Borssele. De ervaringsdeskundigen lijken zich dus niet zo druk te maken om een mogelijke kernramp.” De minste voorstanders van kernenergie wonen in Limburg. 28,7% is voorstander van kernenergie, 27,3% is tegen.

Mannen zien de voordelen, vrouwen de risico’s

Naast regionale verschillen zijn er ook verschillen tussen geslachten en leeftijdsgroepen. Zo zijn mannen aanzienlijk meer uitgesproken over kernenergie dan vrouwen: bijna de helft van de mannen (49,4%) is voorstander, terwijl dit percentage bij vrouwen op bijna 22% ligt. Dit verschil was ook vorig jaar al waar te nemen. Zonneplan vroeg klimaatpsycholoog Bram Hulsenboom om uitleg. Hij denkt dat dit komt omdat mannen vaker bereid zijn risico’s te nemen. “Zij kijken minder naar de gevaren en meer naar de pluspunten, zoals de grote hoeveelheid energie die je ermee opwekt en het verminderen van de CO2-uitstoot.”

Tussen de leeftijdscategorieën valt op dat Nederlanders op latere leeftijd positiever denken over kernenergie dan in hun jongere jaren. Zo is bijna 43% van de 70-plussers voorstander, terwijl dit onder de twintigers slechts 28% is. Zonneplan-woordvoerder: “Met enig gevoel voor cynisme zou je kunnen zeggen dat jongeren zich meer zorgen maken om hun toekomst, terwijl ouderen verwachten een kernramp niet meer mee te maken, mocht die al ooit plaatsvinden.”

Meer kernenergie in Nederland

Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dus dat er het nodige draagvlak is voor kernenergie in Nederland. Het inmiddels demissionaire kabinet onderzocht de mogelijkheden voor twee nieuwe kerncentrales in Borsele. De huidige centrale in het Zeeuwse dorp zou eigenlijk op 31 december 2033 sluiten. Om de klimaatdoelen te halen, wil het kabinet de kerncentrale Borssele langer open houden. Hiervoor moet eerst onder andere worden onderzocht wat er technisch voor nodig is, wat de voorwaarden van omwonenden zijn en welke milieueffecten dit heeft, zo is te lezen op de site van de Rijksoverheid.

Afbeelding
Gemeente neemt maatregelen om Lycklamaweg in Wolvega verkeersveiliger te maken Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00
Afbeelding
'Kunstvoorstelling' over schilder Pieter Bruegel Cultuur 23 feb, 09:00