Een kernenenergiecentrale in Oost-Europa.
Een kernenenergiecentrale in Oost-Europa. Foto: stockfoto

Friesland kent minste voorstanders van kernenergie

Samenleving

LEEUWARDEN - Slechts 25 procent van de inwoners van Friesland geeft aan voorstander te zijn van kernenergie. Daarmee scoren Friezen het laagst van alle Nederlandse provincies. Het landelijk gemiddelde ligt op 32 procent. Verder is 27 procent van de inwoners van Friesland tegen kernenergie, terwijl 48 procent hier geen mening over heeft. Dit blijkt uit een panelonderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Gevraagd naar een onderbouwing noemen voorstanders vooral de lagere kosten voor energie en het feit dat kerncentrales geen CO2 uitstoten. Een van de ondervraagde Friezen (vrouw, 64) zegt: “Kernenergie is verbeterd ten opzichte van de jaren ‘70. Zonder veel gedoe grote opbrengsten.” Een 69-jarige provinciegenoot die tegen is wijst echter naar de risico’s: “De langetermijnproblemen zijn te groot, er zijn genoeg alternatieven.”

Vooral mannen voor kernenergie

Landelijk gezien valt op dat liefst 45 procent van de mannen aangeeft voorstander van kernenergie te zijn, terwijl dit onder vrouwen slechts 19 procent is. Het percentage tegenstanders is in beide gevallen gelijk. Volgens klimaatpsycholoog Bram Hulsenboom is dit verschil goed te verklaren doordat mannen doorgaans bereid zijn meer risico te nemen. “Zij hangen minder gewicht aan de mogelijke gevaren van kernenergie en richten zich meer op de voordelen. Denk hierbij aan de grote hoeveelheid op te wekken energie en het terugdringen van CO2-uitstoot.”

Hoe ouder, hoe meer pro-kernenergie

De voorstanders van kernenergie bevinden zich hoofdzakelijk in de oudere leeftijdscategorieën. Per leeftijdsklasse loopt het aantal mensen dat pro-kernenergie is op. Van de ondervraagde 70-plussers geeft 45 procent aan voor te zijn. Ter vergelijking: in de categorie 18 tot 29 jaar is slechts 24 procent voorstander. Dit is ook de enige leeftijdscategorie waarin meer mensen tegen dan voor nucleaire energie zijn.

Kernenergie als voornaamste energiebron

Zonneplan vroeg het panel ook welke energiebron zij de belangrijkste rol toedichten in de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Bijna een op de vijf ondervraagden geeft hierbij de voorkeur aan kernenergie. Daarmee is het na zonne-energie de belangrijkste toekomstige energiebron, als het aan de gemiddelde Nederlander ligt. Windenergie komt op plek drie.

Afbeelding
Dit is er te doen in Friesland in februari 2023 Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Over boksen, MMA proberen en oma's rodekool Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Hulp bij het boeken van de ideale vakantie met een specialist Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam opgroeien doe je met speelgoed dat echt iets doet in de ontwikkeling van een kind Algemeen 7 feb, 13:00
Afbeelding
Opnieuw Voucherregeling voor Friese ondernemers Financieel 7 feb, 12:00
Afbeelding
sc Heerenveen verliest voor de derde keer op rij Sport 6 feb, 12:35
Afbeelding
Nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 6 feb, 12:00
Afbeelding
SC Cambuur kan geen vuist maken tegen Ajax Sport 6 feb, 09:30