Afbeelding

Hoeveel zonnepanelen zijn er in uw gemeente bijgekomen?

Duurzaamheid

FRIESLAND - In Friesland is het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar met 24,2 procent toegenomen ten opzichte van 2021, zo blijkt uit recente CBS-cijfers. De grootste stijging vond plaats op Vlieland, waar het aantal huizen met zonnepanelen met maar liefst 35,9 procent toenam als gevolg van de energiecrisis. Ook in Noardeast-Fryslân en op Ameland was er een sterke groei, terwijl de stijging op Terschelling en in Leeuwarden iets achterbleef. Dit onderzoek is uitgevoerd door energiebedrijf Zonneplan.

Hoewel de toename op Vlieland het grootst was, is dit niet de gemeente met het hoogste percentage zonnedaken. Dat is namelijk Dantumadiel, waar inmiddels 49 procent van alle woningen over zonnepanelen beschikt. Ook in Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Harlingen en Tytsjerksteradiel ligt dit percentage (ruim) boven de 40 procent. Terschelling blijft in dit opzicht achter met slechts 18,5 procent van de woningen die zelf stroom opwekken. In Leeuwarden, met veel appartementen, is het percentage woningen met zonnepanelen het laagst, omdat bewoners afhankelijk zijn van de verhuurder of Vereniging van Eigenaren (VvE).

Meeste geschikte woningen buiten de Randstad

Dat laatste vertaalt zich ook landelijk gezien door. Al jaren is het percentage huizen met zonnepanelen in de provincies buiten de Randstad namelijk het grootst. Met name de noordelijke provincies en Zeeland wekken relatief gezien erg veel zonnestroom op. Dat zijn dan ook de provincies met veel geschikte daken. Wel heeft er afgelopen jaar een kleine verschuiving plaatsgevonden. Waar de top-5 in 2021 nog (in deze volgorde) bestond uit Drenthe, Friesland, Zeeland, Limburg en Groningen, wisselden in 2022 Friesland en Zeeland van positie en hetzelfde gold voor Limburg en Groningen. Zuid-Holland was en blijft hekkensluiter.

Vraag naar zonnepanelen genormaliseerd

Als gevolg van de energiecrisis nam de vraag naar zonnepanelen vorig jaar buitenproportionele vormen aan. Wachttijden liepen op tot soms wel bijna een jaar. En hoewel de interesse in zonnepanelen nog altijd groot is vergeleken met de jaren voor 2022 is de vraag wel weer wat genormaliseerd, zegt Zonneplan. In sommige regio’s kan alweer binnen acht weken geïnstalleerd worden, in andere regio’s gaat het nog altijd om zo’n zes maanden.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00