Afbeelding

Friese energierekening jaarlijks bijna 4400 euro

Wonen

LEEUWARDEN - Huishoudens in de provincie Friesland betalen jaarlijks bijna 4400 euro aan hun energieleverancier, waar het landelijk gemiddelde 4147 euro is. Tussen de Friese gemeenten bestaan bovendien enkele opvallende verschillen in energiekosten. Zo bedraagt het verschil in energiekosten tussen de gemeentes Leeuwarden en Opsterland ruim 1100 euro. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

Terschelling en Ameland het duurst

Opvallend is dat twee van de Waddeneilanden de ranglijst van Friese gemeenten met de hoogste energierekening aanvoeren. Zo bedragen de jaarlijkse energiekosten op Ameland gemiddeld bijna 5300 euro, terwijl een doorsnee huishouden op Terschelling ook richting de 5000 euro gaat. Daarna volgen de Zuid-Friese gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf.

Laagste energierekening in Leeuwarden

In de gemeente Leeuwarden zijn de energiekosten met gemiddeld 3731 euro per jaar veruit het laagst van heel Friesland. Een Leeuwarder huishouden verbruikt dan ook ruim 450 kuub minder gas dan een huishouden op Ameland, terwijl het stroomverbruik 800 kWh lager ligt. Dat verschil komt vermoedelijk doordat Leeuwarden relatief veel huurappartementen kent in vergelijking met de overige Friese gemeenten. Doordat deze woningen doorgaans kleiner zijn en elkaar bovendien isoleren liggen de energiekosten er aanzienlijk lager dan in een grotere eengezinswoning.

Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport gisteren
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00