Vanmiddag levert het opladen en gebruiken van elektrische apparaten geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract!
Vanmiddag levert het opladen en gebruiken van elektrische apparaten geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract!

Vanmiddag geld toe voor stroomgebruik

Duurzaamheid

FRIESLAND - Woensdag 19 april krijgen consumenten met een dynamisch energiecontract voor het eerst dit jaar geld toe om elektriciteit te verbruiken. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. Tussen 13:00 en 16:00 uur bedraagt de inkoopprijs -195 euro per megawattuur, oftewel -19,5 cent per kilowattuur. Daar komt nog btw en energiebelasting bij, wat leidt tot een consumentenprijs van -8 cent. Een (vaatwas)beurt en zeker het opladen van de elektrische auto levert dan dus geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract.

Negatieve consumentenprijzen - dus inclusief de genoemde overheidsheffingen - kwamen vorig jaar voor het eerst voor. De eerste keer was op 23 april 2022, in totaal ging het in heel 2022 om 14 uren. Dit jaar vindt de primeur dus bijna op hetzelfde moment plaats. Het is een gevolg van een overschot aan wind- en zonnestroom. Het aanbod overstijgt ‘s middags de vraag, waardoor energieproducenten geld toe moeten leggen om hun stroom aan het net kwijt te kunnen.

Profiteren met dynamisch energiecontract

Alleen huishoudens met een zogeheten dynamisch energiecontract kunnen hiervan profiteren. Zij betalen geen vast tarief voor hun stroom, maar een tarief dat elk uur wisselt, afhankelijk van de markt. Volgens de meest recente Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM zouden een kleine 130 duizend huishoudens inmiddels van zo’n contract gebruikmaken. De eerste maanden van dit jaar lagen hun uurtarieven al aanzienlijk lager dan het prijsplafondtarief, maar negatieve uurprijzen kwamen dit jaar tot dusver dus nog niet voor.

De grootste winst valt te behalen voor huishoudens met een elektrische auto. Wie woensdagmiddag tijdens de drie ‘negatieve’ uren volop weet te laden (dat wil zeggen: 33 kilowattuur), kan zo’n 165 kilometer elektrisch rijden en krijgt daarvoor zelfs 2,15 euro toe. Het draaien van een wasje levert zo’n 4 tot 8 cent op.

Eigen zonnestroom gebruiken

Huishoudens met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen adviseert Zonneplan morgen hun stroomverbruik zoveel mogelijk tussen 13:00 en 16:00 uur in te plannen. Zo verbruiken zij de stroom van hun zonnepanelen zelf, terugleveren aan het net kost tijdens die uren immers geld. Zonneplan test momenteel reeds met het uitzetten van omvormers op dit soort momenten, om bij te dragen aan de balans op het elektriciteitsnet. Klanten die hun omvormer daarvoor ter beschikking stellen ontvangen dan een vergoeding voor het niet leveren van hun zonnestroom, die immers overvloedig zou zijn geweest. 

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Schrijvers timmeren aan de weg in Oosterwolde Samenleving 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Vaar mee en beleef Sail Den Helder 2023 op zijn best! Evenement 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00
Afbeelding
VERPLAATST naar 28 juni: Voorlichting sociale veiligheid Zorg & Welzijn 31 mei, 12:00
Afbeelding
Tiende Pieter Stuyvesant Kuiertocht: inschrijven nog steeds mogelijk! Sport 31 mei, 09:54