Vanmiddag levert het opladen en gebruiken van elektrische apparaten geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract!
Vanmiddag levert het opladen en gebruiken van elektrische apparaten geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract!

Vanmiddag geld toe voor stroomgebruik

Duurzaamheid

FRIESLAND - Woensdag 19 april krijgen consumenten met een dynamisch energiecontract voor het eerst dit jaar geld toe om elektriciteit te verbruiken. Dat meldt energiebedrijf Zonneplan. Tussen 13:00 en 16:00 uur bedraagt de inkoopprijs -195 euro per megawattuur, oftewel -19,5 cent per kilowattuur. Daar komt nog btw en energiebelasting bij, wat leidt tot een consumentenprijs van -8 cent. Een (vaatwas)beurt en zeker het opladen van de elektrische auto levert dan dus geld op voor huishoudens met een uurprijzencontract.

Negatieve consumentenprijzen - dus inclusief de genoemde overheidsheffingen - kwamen vorig jaar voor het eerst voor. De eerste keer was op 23 april 2022, in totaal ging het in heel 2022 om 14 uren. Dit jaar vindt de primeur dus bijna op hetzelfde moment plaats. Het is een gevolg van een overschot aan wind- en zonnestroom. Het aanbod overstijgt ‘s middags de vraag, waardoor energieproducenten geld toe moeten leggen om hun stroom aan het net kwijt te kunnen.

Profiteren met dynamisch energiecontract

Alleen huishoudens met een zogeheten dynamisch energiecontract kunnen hiervan profiteren. Zij betalen geen vast tarief voor hun stroom, maar een tarief dat elk uur wisselt, afhankelijk van de markt. Volgens de meest recente Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM zouden een kleine 130 duizend huishoudens inmiddels van zo’n contract gebruikmaken. De eerste maanden van dit jaar lagen hun uurtarieven al aanzienlijk lager dan het prijsplafondtarief, maar negatieve uurprijzen kwamen dit jaar tot dusver dus nog niet voor.

De grootste winst valt te behalen voor huishoudens met een elektrische auto. Wie woensdagmiddag tijdens de drie ‘negatieve’ uren volop weet te laden (dat wil zeggen: 33 kilowattuur), kan zo’n 165 kilometer elektrisch rijden en krijgt daarvoor zelfs 2,15 euro toe. Het draaien van een wasje levert zo’n 4 tot 8 cent op.

Eigen zonnestroom gebruiken

Huishoudens met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen adviseert Zonneplan morgen hun stroomverbruik zoveel mogelijk tussen 13:00 en 16:00 uur in te plannen. Zo verbruiken zij de stroom van hun zonnepanelen zelf, terugleveren aan het net kost tijdens die uren immers geld. Zonneplan test momenteel reeds met het uitzetten van omvormers op dit soort momenten, om bij te dragen aan de balans op het elektriciteitsnet. Klanten die hun omvormer daarvoor ter beschikking stellen ontvangen dan een vergoeding voor het niet leveren van hun zonnestroom, die immers overvloedig zou zijn geweest. 

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 18 apr, 08:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00