Afbeelding

Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken

Duurzaamheid

BAKKEVEEN - Dat de urgentie hoog is om bedrijven in de toeristische, recreatieve en horecasector te verduurzamen is bij veel ondernemers in genoemde sectoren welbekend. Dit komt onder andere vanwege de torenhoge energiekosten, maar ook vanuit een intrinsieke drive die de ondernemers hebben om toekomstbestendig voor mens, dier en planeet te werk te gaan.

Dat dit verder gaat dan alleen het laten leggen van zonnepanelen op het dak van een toiletgebouw van de camping en een scharreleitje bij het ontbijt, bleek wel tijdens de inspiratieavond duurzaamheid die dinsdagavond werd georganiseerd door Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland bij Nieuw Allardsoog in Bakkeveen. Onder andere voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur nam de ondernemers mee in haar inspirerende verhaal over hoe er samengewerkt kan worden om ook toekomstige generaties te voorzien in hun behoeftes met wat de aarde te bieden heeft. ,,De vrijheid die wij nu nemen, beperkt de vrijheid van volgende generaties. Vandaag heb je morgen in handen. Aan de slag dus en dat kan ook met veel kleine stapjes”, gaf Van Leur de ondernemers mee.

Duurzaam in de keuken

Naast de voormalig weervrouw van RTL werd er de nodige culinaire inspiratie geboden door Albert Kooy, initiator van De Nieuwe Nederlandse Keuken, ook wel ‘Dutch Cuisine’ genaamd. In de Dutch Cuisine spelen verse groenten de hoofdrol, en wordt vlees als garnituur gebruikt. Deze manier van koken spreekt aan, vanwege de mogelijkheid om zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te werken te gaan in de keuken. Hij gaf de ondernemers als tips mee om vooral te ‘gluren bij de buren’, te delen met anderen en bij uitdagingen niet teveel te denken in bezwaren, maar juist kijken naar het hoe.

Daarnaast gaf Hanneke Schmeink van Circulair Friesland de ondernemers praktische handvaten en informatie over subsidieregelingen en programma’s waar zij als ondernemer gebruik van kunnen maken in hun slag naar een duurzamer bedrijf.

Ondersteuning voor verduurzaming

Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland, kijkt samen met de vijf participerende gemeenten (Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, Ooststellingwerf en Weststellingwerf), met een tevreden gevoel terug op de inspiratieavond die het startsein was van een langer durend programma waarmee zij ondernemers wil stimuleren en ondersteunen in hun verduurzamingsbeleid.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00