Andries Noppert, de Friese verrassing op het WK, baalt van de verloren kwartfinale.
Andries Noppert, de Friese verrassing op het WK, baalt van de verloren kwartfinale. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Storm Eunice, Gemeenteraadsverkiezingen, oorlog in Oekraïne, het WK en meer

Algemeen

STELLINGWERVEN - Over een paar dagen sluiten we het jaar 2022 af. Een jaar met mooie hoogtepunten en een aantal dieptepunten. Reden genoeg om even terug te kijken naar wat we dit jaar hebben meegemaakt, op lokaal niveau, maar uiteraard kijken we ook naar landelijk en wereldnieuws dat invloed heeft gehad op onze omgeving. 

Nieuw kabinet

Op 10 januari 2022 wordt kabinet-Rutte IV beëdigd op Paleis Noordeinde. Het nieuwe kabinet bestaat uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie en bestaat uit twintig ministers en 9 staatssecretarissen. 

Olympische Winterspelen

Op 4 februari begonnen de Olympische Winterspelen in Peking. Er deden dertien Friezen mee aan dit spektakel; schaatsers Antoinette de Jong (Heerenveen), Femke Kok (Nij Beets), Michelle de Jong (Heerenveen), Marijke Groenewoud (Hallum), Sven Kramer (Heerenveen) en Jorrit Bergsma (Aldeboarn), shortrackers Suzanne Schulting (Heerenveen),  Rianne de Vries (Akkrum), Sjinkie Knegt (Bantega), Itzhak de Laat (Leeuwarden), Jens van ‘t Wout (Sintjohannesga) en Sven Roes (Gytsjerk) en de bobsleëer Dennis Veenker (Heerenveen). Nederland eindigde op de zesde plek van de medaillespiegel. De Nederlandse sporters haalden in totaal 17 medailles, waarvan 8 gouden. 

Storm Eunice

Op 14 februari werd Nederland geteisterd door storm Eunice. In heel Friesland gold code rood. Vanaf 13.00 uur reden er geen treinen. Uiteindelijk waren er vijf dodelijke slachtoffers in Nederland en de storm heeft zeker een half miljard euro aan schade veroorzaakt. 

De Russische inval in Oekraïne

Op 24 februari stond de wereld even stil toen Rusland Oekraïne binnenviel. Gelijk stonden er in Nederland mensen op om het land en hun mensen te helpen. Mensen zamelden geld in, zochten kleding en medicijnen bij elkaar of ontvingen vluchtelingen. Eind oktober 2022 waren er zo’n 95.000 Oekraïners geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Volgens CBS hebben 83 Oekraïners zich ingeschreven in de gemeente Weststellingwerf. In Ooststellingwerf staan 93 mensen uit Oekraïne ingeschreven. 

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart waren er Gemeenteraadsverkiezingen in ons land. In Ooststellingwerf zijn er 21.083 kiesgerechtigden, waarvan 52,54% ook daadwerkelijk kwam stemmen. In deze gemeente werd OoststellingwerfsBelang de grootste. Zij kregen 21,08% van de stemmen en verdienden daarmee vijf zetels. Ook GROENLINKS, PvdA en CDA kregen veel stemmen. Na een formatie bestaat de coalitie in Ooststellingwerf nu uit Ooststellingwerfsbelang, GroenLinks, PvdA, CDA en VVD.

In Weststellingwerf zijn er 21.411 kiesgerechtigden, waarvan 50,11% op kwam dagen op te stemmen. In deze gemeente werd VVD het grootste met 18,4% van de stemmen, maar ook Weststellingwerfs Belang behaalde veel stemmen. Zij hebben beide vier zetels ontvangen in de gemeenteraad. CDA en Sociaal Duurzaam Weststellingwerf kregen beide drie zetels. Deze vier partijen vormden na de formatie uiteindelijk de coalitie.

Bendebroers opgepakt

In april werd er door de Belastingdienst, in samenwerking met de gemeente en de politie, invallen gedaan bij vijf bedrijven die allemaal deel uit van het netwerk van een familie. Ze worden ervan verdacht Wolvega jarenlang in zijn greep te hebben gehouden met intimidaties, bedreigingen en drugshandel. Een aantal voertuigen en een boot werden in beslag genomen in Wolvega, Noordwolde, Heereveen en Noordwolde-Zuid. In september is er zes, acht en tien jaar celstraf geëist tegen de familie, die inmiddels bekend zijn als de bendebroers van Wolvega.

Stikstofplannen zorgen voor onrust

Op 10 juni maakte minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof haar stikstofplannen bekend. Uit deze plannen bleek dat veel boeren niet door kunnen gaan met hun bedrijf zodat ze dit altijd hebben gedaan (en vaak hun (groot)ouders daarvoor ook). De plannen zorgden voor veel onrust onder Nederlanders, boer of niet. Men ging massaal de straat op om hun onvrede te uiten. Ook in Spanga en Oosterwolde en op de snelweg A7 waren acties.

Een warme augustus

In 2022 ervaarden we in Nederland één van de warmste en zonnigste augustusmaanden sinds het begin van de waarnemingen van het KNMI. De maand werd gekenmerkt door drie perioden van droog, warm en zonnig zomerweer. Van 9 tot en met 16 augustus was er een Hittegolf. Het KNMI gaf voor het zuiden code Oranje uit voor langdurige hitte. Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 20,0 °C tegen normaal 17,9 °C de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Alleen in 2020 (20,4 °C) en 1997 (20,5 °C) verliep augustus nog warmer. 

Grote brand bij snackbar

Op 8 augustus kwam Wolvega nationaal in het nieuws door een grote brand bij een snackbar in Wolvega. Door de brand was een gaslek ontstaan, waardoor de omgeving rondom de snackbar tijdelijk ontruimd moest worden. Zeker tien omliggende panden en een wooncomplex voor ouderen werden ontruimd. De bewoners werden opgevangen in het gemeentehuis. Na enkele uren mochten de bewoners weer terug naar huis.

Koningin Elizabeth overlijdt

Op 8 september overlijdt koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Haar zoon Charles III neemt de troon van haar over. 

Zwembad De Steense weer open

In september ging zwembad De Steense weer open. Het zwembad was een aantal maanden gesloten vanwege een renovatie. 

Alles wordt duurder

Door een combinatie van factoren stijgen de gasprijzen flink. Nederland maakt zich zorgen of iedereen de gasrekening nog kan betalen, zeker met de winter in aantocht. Door inflatie worden de boodschappen ook duurder en ook brandstof voor de auto kost meer geld dan eerst. Om mensen en bedrijven te helpen zorgt de overheid voor verschillende toeslagen, zoals de energietoeslag. Deze vraag je via de gemeente aan. 

Acht miljardste mens

Op 15 november kondigde de Verenigde Naties aan dat de acht miljardste persoon naar alle waarschijnlijkheid was geboren. Dit is ruim elf jaar na de geboorte van de zeven miljardste wereldbewoner. 

Start WK

Op 20 november is het WK in Qatar gestart. Het Nederlands elftal kwam uit in Poule A en speelde tegen gastland Qatar, Senegal en Ecuador. Oranje wist onder leiding van bondscoach Louis van Gaal groepswinnaar te worden en won vervolgens overtuigend de achtste finale tegen de VS. In de kwartfinales wist het elftal in een zwaarbevochten wedstrijd op 2-2 de wedstrijd tegen Argentinië af te sluiten, waarna ze de penaltyreeks verloren. 

Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 16 minuten geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
"Je vindt hier bij Vlomarkt Makkinga hele mooie vintage spullen" Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 26 april de film Anatomy of a Fall Cultuur 22 apr, 12:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00