De fraaie achtertuin van de Oostenrijkse woning. Kenmerkend voor de Oostenrijkse woningen die destijds in Nederland zijn gebouwd is dat ze allemaal een grote tuin hebben.
De fraaie achtertuin van de Oostenrijkse woning. Kenmerkend voor de Oostenrijkse woningen die destijds in Nederland zijn gebouwd is dat ze allemaal een grote tuin hebben. Foto: Johan Vogelzang

Oostenrijkse houten ‘noodwoning’ van Ron en Janke bestaat al 72 jaar

Wonen

WOLVEGA – Een groepje houten noodwoningen in Wolvega staat al sinds 1949 mooi te zijn, vlakbij het centrum. De vrijstaande woningen, gemaakt van houten balken, planken en panelen, zijn gemaakt om het 25 jaar vol te houden en de ergste woningnood na WO II te ledigen. Anno 2021 staan de meesten er nog steeds. Vandaar dat wij van Rondom Vandaag een bezoekje aan zo’n bijzondere woning en de bewoners hebben gebracht.

Zo ook het huis van Janke Veenhouwer en Ron de Kreij aan de Andries Veenstrastraat 12. In tientallen gemeenten in vrijwel alle provincies van Nederland zijn deze Oostenrijkse woningen in 1948 en 1949 gebouwd. Ze werden per trein naar Nederland vervoerd, alle onderdelen van één huis pasten in twee treinwagons.

Bezitters van zulke woningen helpen elkaar met tips en trucs

Mensen die in zo’n huis wonen zoeken elkaar op via Facebook en websites, ze helpen elkaar aan tips en trucs om het huis goed te onderhouden. Iedereen c.q. de meesten vinden het prachtig. “De sfeer in zo’n huis is gewoon geweldig”, zegt Janke. “Bijna alles aan ons huis is nog oorspronkelijk. Het is wel veel werk om alles goed te onderhouden, maar mijn man en ik kunnen dat nog doen en zolang ons dat lukt blijven we hier wonen.”

Ron werkt nog als schilder, Janke is na haar werkzame leven bij de woningbouwvereniging met pensioen. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de houten woning en de houten aanbouw is in uitstekende staat, ze onderhouden het goed. “Zodra je het onderhoud gaat uitbesteden is het niet meer te betalen”, zegt ze.

In Weststellingwerf geen subsidie, andere gemeenten wel

In sommige andere gemeenten vallen de Oostenrijkse woningen onder monumentenzorg of zijn ze gemeentelijk monument waardoor er subsidie voor het onderhoud te krijgen is. Dat is bijvoorbeeld in Smallingerland het geval, waar in het centrum van Drachten ook Oostenrijkse noodwoningen zijn gebouwd vlak na WO II. In de gemeente Weststellingwerf zijn ze niet als gemeentelijk monument benoemd en is er dus ook geen subsidie voor het onderhoud mogelijk.


De voorkant van de Oostenrijkse noodwoning van Ron en Janke in Wolvega, in Scandinavisch blauw geschilderd. - Foto Johan Vogelzang

Kunststof is er bij Ron en Janke niet, alles is hout

Kunststof elementen komen er bij Ron en Janke niet in, ze vinden het mooi alles met oorspronkelijke materialen zo origineel mogelijk te houden. Het doorgeefluikje tussen de keuken en de eetkamer hebben ze bijvoorbeeld nog altijd intact gelaten. Het zijn van die grappige leuke details van vroeger die nu ook mooi zijn. 

Ondanks dat het oude woningen zijn met oude details, leeft het er wel modern en fris vanwege de lichtinval door de vele ramen en deuren. Ook de witte muren en vloer maken het tot een moderne frisse woning.

De buitenkant is fris blauw geschilderd, met witte kozijnen. Andere Oostenrijkse huizen in dezelfde straat zijn bruin of wit van buiten. Ron en Janke houden van het blauwe, doet hen aan Scandinavië denken. Met hun camper die in de garage staat (en in de stijl van de woning is nagebouwd), reizen ze graag naar de Scandinavische landen toe waar houten huizen ook gebruikelijk zijn om in te wonen.

Het leefklimaat in een houten woning is heerlijk

Het leefklimaat en het gevoel schijnt prettiger te zijn dan in woningen van steen of van beton. Bovendien is de binnenruimte groter dan je aan de buitenkant verwacht. Het kinderbedje van hun eerste kleinkind past makkelijk in de L-vormige woonkamer en kan er gewoon blijven staan zonder dat het in de weg staat.

Ron en Janke wonen er sinds 1999 en willen er graag zo lang mogelijk blijven wonen. “Wij zijn er gewoon verliefd op. Het woont hier echt fantastisch.”

Wil je onze andere artikelen over Oostenrijkse noodwoningen in Friesland ook lezen?

Klik hier voor het artikel in RondOm Heerenveen: https://www.rondomvandaag.nl/regio/heerenveen/wonen/24633/de-houten-oostenrijkse-noodwoning-van-alybetty-en-heinz-is-al-7

Klik hier voor het artikel in RondOm Drachten: https://www.rondomvandaag.nl/regio/drachten/wonen/24635/oostenrijkse-noodwoningen-in-drachten-zijn-nog-altijd-geliefd

Klik hier voor het artikel in RondOm Leeuwarden: https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/wonen/24601/-tijdelijk-houten-huis-bestaat-nu-al-73-jaar

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 12 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00